Vang Vieng

Vang Vieng

Vang Vieng is een kleine plaats met slechts rond de 25.000 inwoners en ligt aan de route tussen Vientiane en Luang Prabang. Toch is de stad heel bekend onder backpackers in Azië. Dit komt voornamelijk door het ‘tuben’ wat je in Vang Vieng kunt doen. Naast het tuben is Vang Vieng ook bekend vanwege de grotten in de regio. Twee van de bekendste zijn Poukham en Tham Hoy.

Tuben

Tuben is op een rubberen band, vaak een opgeblazen vrachtwagenband, met de stroom mee de rivier afdrijven. Al zittend op de band geniet je van de karstbergen die je onderweg tegenkomt. De lokale bewoners zijn zo slim geweest om langs de rivier barretjes en kleine eetgelegenheden te beginnen. Perfect om tijdens het zonnen en dobberen even een biertje te doen dus. Probeer wel altijd met een andere mensen samen een tube te huren. De rivier kan, zeker als ie wat hoger staat, best gevaarlijk zijn en er zijn dan ook een aantal backpackers verdronken hier. Zorg dan ook altijd dat je van de rivier af bent als het donker begint te worden en pas op met het gebruik van verdovende middelen. De prijs van een tube staat vast op iets meer dan 5 euro en de tocht duurt minimaal 2 uur, maar kan afhankelijk van het aantal stops dat je maakt ver oplopen.


Vang Vieng 1


Vang Vieng

Tuben in Vang Vieng, de prachtige omgeving en de algehele relaxte sfeer hebben de plaats een ontzettend populaire onder backpackers gemaakt. Vang Vieng heeft, op de schitterende omgeving na, dan ook niks met Laos te maken. Drank, drugs en westers eten is hier overal aanwezig. Guest houses, restaurants, winkeltjes en andere toeristische voorzieningen zijn er dan ook in overvloed. Dit is iets wat je kan opzoeken of vermijden, wij hebben hier in ieder geval een aantal leuke dagen gehad. In ons Route door Laos ebook staan de leukste hostels van Vang Vieng vermeld.

Activiteiten

Wie niet de rivier af wil dobberen maar iets sportiefs wilt doen kan in Vang Vieng ook goed terecht. Zo kun je er rotsen beklimmen en kajakken op de rivier. Ook kan je de prachtige natuur hier in de buurt bekijken met een excursie of de grotten verkennen.


Vang Vieng 2


De West Vang Vieng loop

De prachtige natuur rondom Vang Vieng is niet alleen vanaf het water te bewonderen. De omgeving per scooter verkennen is ook een absolute aanrader. Een goede optie, waarbij je veel van de omgeving ziet is de West Vang Vieng loop. De loop is 26 kilometer lang, goed te doen op een middag dus. De eerste paar kilometer zul je nog veel toeristen zien. Net buiten Vang Vieng staat namelijk een schooltje waar veel toeristen op afkomen. Gelukkig verandert het beeld snel en zal je na een poosje geen andere toeristen meer tegenkomen. Je bevindt je nu echt op het platteland. Tussen alle bergen en rijstvelden liggen een paar Hmong dorpjes die interessant zijn om doorheen te lopen. De dorpjes zijn erg basic en tonen het echte Laotiaanse platteland leven.

Onderweg heb je de mogelijkheid om te stoppen bij de vele grotten en lagoons die de omgeving rijk is. Let wel op dat tijdens het regenseizoen veel grotten niet begaanbaar zijn, omdat ze dan vol staan met water. De lagoons zijn een leuke afwisseling tijdens het rijden en ideaal om even af te koelen. De weg van deze route is niet de beste. Enige ervaring met een scooter in Azië is wel aan te raden. Het grootste deel van de weg is onverhard en er zitten veel gaten in de weg. Zorg dat je beschikt over genoeg brandstof. Onderweg is dit bijna nergens te vinden.

Ballonvaart

Een andere populaire bezigheid in Vang Vieng is het maken van een ballonvaart. Vroeg in de ochtend maak je in de heteluchtballon een tocht over het schitterende landschap van deze regio. Het is uiteraard wel wat prijziger dan de omgeving over land verkennen. Je betaalt zo’n 70 dollar voor een tocht van drie kwartier. Krijg je wel een onvergetelijke ervaring voor terug.

Laos Ebooks

Hoe kom ik er?

Vanuit Luang Prabang is het minimaal zeven uur naar Vang Vieng. Soms kan het echter wel een paar uur langer duren. Vanuit Vientiane is de rit gelukkig wat korter, ongeveer vier uur.

Als de busritten je te lang duren kun je ook een minivan nemen. Zeker naar Luang Prabang kan dit wel een paar uur schelen. Je betaalt er echter wel een paar euro extra voor. De minivans zijn bij alle reisbureaus en de meeste guesthouses en hostels te boeken.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0