Vang Vieng

Vang Vieng

Vang Vieng is een kleine plaats met slechts rond de 25.000 inwoners en ligt aan de route tussen Vientiane en Luang Prabang. Toch is de stad heel bekend onder backpackers in Azië. Dit komt voornamelijk door het ‘tuben’ wat je in Vang Vieng kunt doen. Naast het tuben is Vang Vieng ook bekend vanwege de grotten in de regio. Twee van de bekendste zijn Phu Kham en Tham Hoy.

Over Vang Vieng

Tuben in Vang Vieng, de prachtige omgeving en de algehele relaxte sfeer hebben de plaats een ontzettend populaire onder backpackers gemaakt. Vang Vieng heeft, op de schitterende omgeving na, dan ook niks met Laos te maken. Drank, drugs en westers eten is hier overal aanwezig. Guest houses, restaurants, winkeltjes en andere toeristische voorzieningen zijn er dan ook in overvloed. Dit is iets wat je kunt opzoeken of vermijden, wij hebben hier in ieder geval een aantal leuke dagen gehad.


Vang Vieng

Fraaie rijstvelden in de prachtige omgeving van het dorp


Tuben

Tuben is op een rubberen band, vaak een opgeblazen vrachtwagenband, met de stroom mee de rivier afdrijven. Al zittend op de band geniet je van de karstbergen die je onderweg tegenkomt. De lokale bewoners zijn zo slim geweest om langs de rivier barretjes en kleine eetgelegenheden te beginnen. Perfect om tijdens het zonnen en dobberen even een biertje te doen dus. Probeer wel altijd met een andere mensen samen een tube te huren. De rivier kan, zeker als ie wat hoger staat, best gevaarlijk zijn en er zijn dan ook een aantal backpackers verdronken hier. Zorg dan ook altijd dat je van de rivier af bent als het donker begint te worden en pas op met het gebruik van verdovende middelen. De prijs van een tube staat vast op iets meer dan 5 euro en de tocht duurt minimaal 2 uur, maar kan afhankelijk van het aantal stops dat je maakt ver oplopen. Meer informatie over deze activiteit vind je in ons artikel over het tuben in Vang Vieng.

Activiteiten

Wie niet de rivier af wil dobberen maar iets sportiefs wilt doen kan in Vang Vieng ook goed terecht. Zo kun je er rotsen beklimmen en kajakken op de rivier. Als je rotsen wilt beklimmen kun je terecht bij Adam’s Climbing School. Hier kun je cursussen van enkele uren of meerdere dagen boeken. Ook kun je een aantal fraaie grotten verkennen. Vanuit het dorp loop je in een half uur naar de Tham Chang grot. Onderweg zie je gelijk de prachtige omgeving van Vang Vieng. Als je nog meer grotten wilt bezoeken zijn er nog een aantal andere mogelijkheden. Overweeg ook een bezoek aan de blue lagoons. Bij heldere meertjes kun je relaxen op de schommels boven het water of zelfs ziplinen.


Het tuben over de rivier


Vang Vieng

De blue lagoon, gelegen net buiten Vang Vieng


De West Vang Vieng loop

De prachtige natuur rondom Vang Vieng is niet alleen vanaf het water te bewonderen. De omgeving per scooter verkennen is ook een absolute aanrader. Een goede optie, waarbij je veel van de omgeving ziet is de West Vang Vieng loop. De loop is 26 kilometer lang, goed te doen op een middag dus. De eerste paar kilometer zul je nog veel toeristen zien. Net buiten Vang Vieng staat namelijk een schooltje waar veel toeristen op afkomen. Gelukkig verandert het beeld snel en zal je na een poosje geen andere toeristen meer tegenkomen. Je bevindt je nu echt op het platteland. Tussen alle bergen en rijstvelden liggen een paar Hmong dorpjes die interessant zijn om doorheen te lopen. De dorpjes zijn erg basic en tonen het echte Laotiaanse platteland leven.

Onderweg heb je de mogelijkheid om te stoppen bij de vele grotten en lagunes die de omgeving rijk is. Let wel op dat tijdens het regenseizoen veel grotten niet begaanbaar zijn, omdat ze dan vol staan met water. De lagoons zijn een leuke afwisseling tijdens het rijden en ideaal om even af te koelen. De weg van deze route is niet de beste. Enige ervaring met een scooter in Azië is wel aan te raden. Het grootste deel van de weg is onverhard en er zitten veel gaten in de weg. Zorg dat je beschikt over genoeg brandstof. Onderweg is dit bijna nergens te vinden.

Ballonvaart

Een andere populaire bezigheid in Vang Vieng is het maken van een ballonvaart. Vroeg in de ochtend maak je in de heteluchtballon een tocht over het schitterende landschap van deze regio. Het is uiteraard wel wat prijziger dan de omgeving over land verkennen. Je betaalt zo’n 70 dollar voor een tocht van drie kwartier. Krijg je wel een onvergetelijke ervaring voor terug.


Vang Vieng

Een ballonvaart boven de rivier, het dorp en de omgeving


Vervoer in Vang Vieng

Vang Vieng is klein genoeg om voornamelijk lopend te verkennen. Als je aankomt wordt je ook in het dorp afgezet, dus je hebt waarschijnlijk geen vervoer nodig om je accommodatie te bereiken. Je kunt in het dorp ook fietsen huren, dit is een leuke manier om de omgeving te verkennen. Als je geen zin hebt om zelf veel te bewegen kun je ook een scooter huren. Er rijden ook enkele tuktuks rond. Dit is met name handig als je van of naar de tubing bars wilt reizen.

Eten en drinken

Je hebt niet heel veel keuze uit restaurants, maar er zijn wel degelijk een aantal leuke opties. De Thaise keuken wordt ook goed vertegenwoordigd in Vang Vieng. De sfeer is over het algemeen goed en de prijzen liggen laag. Goed uitgaan kun je hier dus ook. Je hebt verschillende opties als je ’s avond wat wilt drinken en dansen. Met name de Sakura Bar is populair onder backpackers. Ook Gary’s Irish Bar is een leuke optie.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Vang Vieng:

Naam Eten Aanbod Prijs
Happy Mango Thai Restaurant Heerlijke Thaise gerechten in een gezellig restaurant
A.M.D Restaurant Lekker, lokaal eten voor een goede prijs
Thammada Kitchen Goede noedels en andere lokale gerechten

Vang Vieng

Een veel mooiere omgeving om te overnachten is lastig te vinden


Overnachten in Vang Vieng

Ondanks de strengere regelgeving met betrekking tot het tuben blijft Vang Vieng een bestemming waar veel jonge backpackers op af komen, die hier maar al te graag een drankje doen. Dit zie je terug in het aanbod van hostels. Er zijn meerdere ‘party hostels’, waar het voornamelijk draait om drank en feesten. Als je daar voor komt is dit natuurlijk super. Als je liever meer rust wilt kun je dit beter vermijden en kiezen voor een guest house of een rustiger hostel. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren. In onze Reisgids Laos staan de leukste hostels van Vang Vieng vermeld.

Reisgids Laos

Hoe kom ik er?

Dankzij een relatief nieuwe treinverbinding ben je aanzienlijk sneller en comfortabeler in Vang Vieng. Vanuit Luang Prabang doe je er nog maar ruim een uur over met de trein.

Vanuit Luang Prabang is het minimaal zeven uur naar Vang Vieng. Soms kan het echter wel een paar uur langer duren. Vanuit Vientiane is de rit gelukkig wat korter, ongeveer vier uur.

Als de busritten je te lang duren kun je ook een minibus nemen. Zeker naar Luang Prabang kan dit wel een paar uur schelen. Je betaalt er echter wel een paar euro extra voor. De minibussen zijn bij alle reisbureaus en de meeste guest houses en hostels te boeken.

Ons oordeel
7/10

Vang Vieng is een apart geval. De nadelen zijn duidelijk zichtbaar, maar het blijft toch een leuke bestemming in Laos. Zeker als je van een feestje houdt.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.