Tuben in Vang Vieng

Tuben in Vang Vieng

De meeste backpackers reizen af naar dit backpackersoord in Laos voor maar één reden: het tuben. Tot enkele jaren geleden kwamen er busladingen met jonge backpackers naar dit feest-mekka om op de binnenband van een vrachtwagenband (´tube´) een kroegentocht te doen over de Nam Song rivier. Tuben in Vang Vieng is nog steeds geweldig voor degenen die op zoek zijn naar plezier hebben met vrienden, bier drinken en een prachtig landschap. Maar het serieuze gefeest op de rivier is voorbij.

De geschiedenis

Tuben was een synoniem voor losbandige backpackers: de Nam Song rivier was gevuld met illegale bars die schaamteloos drugs en buckets met drank verkochten. Op zijn hoogtepunt was de Nam Song gevuld met meer dan 400 mensen per dag die de rivier afdreven op hun tube – en de rivier in slingerden door middel van geïmproviseerde schommels, glijbanen en ziplines.


tuben vang vieng


Het was eigenlijk afwachten tot er een ramp ging gebeuren, en dat is gebeurd, heel vaak, jarenlang achter elkaar, tot maar liefst 27 doden in 2011. Toen de dood van jonge backpackers in 2012 eindelijk de aandacht van de internationale media had gekregen, heeft de Laotiaanse overheid besloten alle bars aan de rivier te sluiten en het dorpje te her profileren als een outdoor-paradijs. Vang Vieng beschikt namelijk over een prachtige natuur waar je veel activiteiten kunt ondernemen zoals rotsen beklimmen, hiken, kajakken over de rivier en grotten en blauwe lagunes bezoeken.

Inmiddels zijn de bars aan het water alweer geopend en is het tuben weer op gang gekomen. Echter mogen er nu maar twee bars per dag geopend zijn. Tuben in Vang Vieng is alles wat je niet zou verwachten in een bescheiden en rustig land als Laos.

Het Tuben

De meeste mensen starten rond 13.00 uur met het tuben. Voor je je tube meekrijgt bij de tube-verhuur in het dorp, moet je eerst tekenen dat alles op eigen risico is en het verhuurbedrijf nergens voor aansprakelijk gesteld kan worden. Bovendien wordt er met watervaste stift een nummer op je hand geschreven; mocht er iets met je gebeuren, dan weten ze in ieder geval wie je bent. Je betaalt 55.000 kip voor het huren van een tube en 60.000 kip borg. Zorg dat je niet te veel meebrengt. Wat geld, een onderwatercamera, een gezond verstand en goed humeur zijn genoeg. De rest zal allemaal kletsnat worden of kwijtraken!

Vanuit het dorp word je met een tuktuk vier kilometer stroomopwaarts gebracht. Vanaf het startpunt dobber je rustig in je tube de rivier af, op naar bar nummer één. Die is, te horen aan de harde muziek, niet ver weg en na een paar minuten dobberen is het tijd om uit je tube te stappen om een biertje te drinken. Uit je tube stappen in een stromende rivier is makkelijker gezegd dan gedaan, maar gelukkig staan er aan de kant van de rivier mannen touwen naar je toe te slingeren om je richting de bar te trekken. Eenmaal aangekomen bij de eerste bar is er genoeg te doen en kijk je je ogen uit. Bier en buckets vliegen je om de oren. Maar naast drinken is er nog veel meer te beleven. Zo kun je, afhankelijk van welke bar er die dag geopend is, volleyballen, frisbeeën, met touwen in het water slingeren, dansen onder een regendouche en natuurlijk beerpong spelen. Bij iedere bar worden ook verschillende drankspellen georganiseerd door de welbekende Sakura bar. Hun herkenbare shirts met de tekst ‘drink triple, see double, act single’ zie je dan ook overal om je heen.

Enkele uren later stapt iedereen weer in zijn tube om door te dobberen naar de tweede bar, die zich zo’n honderd meter verderop bevindt. Hier gaan dezelfde taferelen weer een paar uurtjes door. Vanaf de tweede bar is het nog ongeveer twee uur terug dobberen naar het eindpunt. Je moet je tube voor 18.00 uur inleveren, anders wordt er 20.000 kip van je borg ingehouden. Breng je je tube na 20.00 uur terug, dan verlies je je hele borg. Zorg dus dat je op tijd bij de laatste bar vertrekt als je je volledige borg terug wil hebben. Wanneer je meedoet met de georganiseerde drankspelletjes, kun je er van uitgaan dat je niet op tijd bij het eindpunt zal zijn. Het merendeel loopt deze borg dan ook gigantisch mis. Maar ach, het is een geweldige ervaring en een beetje gezelligheid is onbetaalbaar, toch?


Drunk tubing down the river in Laos ?? #travel #laos

Een foto die is geplaatst door Dani Conroy (@dani_conroy) op


Vergeet tijdens het tuben ook vooral niet te beseffen in wat voor prachtige omgeving je je waant! Want zeg nou eerlijk: Hoe vaak kun je genieten van mooie groene bergen en Karstgebergten in combinatie met een adembenemende zonsondergang vanuit een band in een rivier?!

Reisgids Laos