De Thakhek Loop in Laos

De Thakhek Loop in Laos

De Thakhek Loop, ook wel bekend als de Konglor loop of gewoonweg ‘De Loop’ is een spectaculaire 450 kilometer lange route die begint en eindigt in de zuidelijk Laotiaanse stad Thakhek. De route brengt je door het echte Laos. Op de scooter sjezend door de limestone bergen passeer je stortende watervallen, spannende grotten en authentieke dorpjes terwijl de wind door je haren raast.

Het startpunt en de route van de Thakhek Loop

De route begint en eindigt officieel in de stad Thakhek. Je kunt natuurlijk ook je eigen startpunt selecteren door ergens anders op de route in te haken maar vanuit Thakhek is het makkelijk en goedkoop om scooters te huren en er op uit te trekken.

Je bereikt Thakhek met een zeven uur durende busrit vanuit Vientaine’s zuidelijke busstation van waar ieder uur een bus vertrekt (in de ochtenduren). Vertrek je vanuit Pakse? Dan kun je in deze stad rondvragen naar de lokale bus die je in tien uurtjes naar Thakhek brengt.

Scooterverhuurders in Thakhek zijn voorbereid op je komst en zullen de route met je doornemen en je op pad sturen met een kaart. Je kunt dan zelf kiezen welke kant je de route op start, rechts of links. Let wel op, na de eerste zestien kilometer van de route wordt asfalt vervangen door droge modderwegen en ruw landschap.

Op de kaart zijn belangrijke stops zoals de watervallen, grotten en andere toeristische trekpleisters aangegeven. Je kunt ervoor kiezen de route in drie dagen te doen, of het iets rustiger aan te doen en in vier dagen de tijd te nemen om alles te zien.


Thakhek Loop


De tussenstops van de Thakhek Loop

Thakhek Stad: de oude delen van de stad zijn gelegen aan de Mekong rivier en bieden schitterende uitzichten over de rivier en het aan de overkant gelegen Thailand. Aan de kant van de rivier vind je allerlei hotels, restaurants en streetfood verkopers waar jij je honger kunt stillen. Een extra tip: achter de Lao Development Bank vind je een verborgen markt die een wandeling waard is.

Konglor Grot: volgens velen het hoogtepunt van dit gebied en misschien zelfs van het gehele land. Een boottocht met de bekende long boats neemt je mee in de 7 km diepe grot via verschillende rivieren die in elkaar overgaan. Even verderop stap je uit de boot om de diepte van de grot in te wandelen om aan te komen bij een weelderige groene vallei waar de locals spulletjes verkopen.

Boeddha Grot: Op het zuidelijke deel van de route vind je de boeddha grot. Trek er een dag voor uit om deze grot te bezoeken als je vanuit de boeddha grot ook de Aen grot wil bezoeken.

Fallan Rivier: Een zwemspot die geliefd is bij velen. Stop hier om even bij te komen van life on the road en om een frisse duik te nemen in de stromende rivier. Je vindt hier ook het Nam Theun 2 Visitor Center waar je meer leert over het innovatieve hydro-elektrische project aan de voet van de Nakai Plateau.

Reisgids Laos


Thakhek Loop


thakhek-loop-3


Tips

– Een 500 kilometer lange route tussen de bergen neemt verschillende en onverwachtse weersomstandigheden met zich mee. Wees voorbereid op felle zon, regen en wind en houd het weerbericht in de gaten voor vertrek.
– Wip even langs de Travelers Lodge en neem een kijkje in het logboek. Hier zie je de meest recente nieuwtjes over de route. Bezoekers schrijven hier handige informatie over, bijvoorbeeld, een waterval die droog is of een deel van de route die vanwege regenval iets gevaarlijker is.
– Vraag altijd even rond naar tips en ervaringen van je mede-hostelgangers. De kans is groot dat velen net terug komen van dezelfde route.
– Maak gebruik van de app Maps.me om ook offline te kunnen navigeren op de route.
– Zorg er altijd voor dat je de scooter goed op slot zet. Diefstal komt regelmatig voor op de route.

Wat vroeger een verstopt avontuur was is tegenwoordig volgens veel backpackers in Zuidoost-Azië een must. De Thaktek Loop trekt dagelijks vele backpackers aan die hier op zoek zijn naar een rit door de wilderness met schitterende uitzichten. Een ding is zeker: niemand komt teleurgesteld terug.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.