Backpack route Sumatra

Backpack route Sumatra

Volg onze backpack route Sumatra om binnen enkele weken de hoogtepunten van Sumatra te bezoeken. Eigenlijk speelt de route zich uitsluitend af op het noorden van het eiland. De echte hoogtepunten van Sumatra liggen wat ons betreft in deze regio. Als je verder wilt reizen over het eiland geven we onderaan deze pagina nog een aantal opties. Als je ook andere gedeeltes van Indonesië wilt bezoeken verwijzen we naar de twee andere routes, ook te vinden onderaan deze pagina.

Backpack route Sumatra

Route Sumatra


1) Medan
Medan is een grote, niet al te leuke stad. Het is echter wel een goed startpunt voor je reis door Sumatra. De stad is goed bereikbaar vanuit zowel andere eilanden in Indonesië als vanuit andere gedeeltes van de wereld. Bovendien reis je van Medan gemakkelijk naar andere, leukere bestemmingen op Sumatra.

2) Medan > Lake Toba
Het mooie Lake Toba is al lange tijd een populaire bestemming. Wij snappen dit wel, want het is hier ontzettend leuk. Vanuit het eiland Samosir verken je deze mooie omgeving.

3) Lake Toba > Berastagi
Gebruik de heuvelstad Berastagi als uitvalsbasis om de actieve, maar goed toegankelijke vulkaan Sibayak te bezoeken. Na een flinke klim wordt je beloond met een schitterend uitzicht, op de terugweg kun je bijkomen in de hot springs. In de omgeving van Berastagi zijn nog meer leuke wandeltochten te maken.

4) Berastagi > Bukit Lawang
Vanuit het leuke dorp Bukit Lawang maak je een trekking door het regenwoud om wilde orang-oetans te spotten. Als je hier een wandeltocht van twee dagen maakt heb je een hele grote kans om deze geweldige dieren van dichtbij te zien. Bukit Lawang zelf is toeristisch, maar wel erg leuk om even in te relaxen.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

5) Bukit Lawang > Ketambe
Ketambe ligt wat noordelijker in het Gunung Leuser National Park. Het is daardoor aanzienlijk lastiger te bereiken dan Bukit Lawang. Hier kun je ook trekkings maken om wilde orang-oetans te bekijken. Deze tochten zijn hier zelfs nog wat leuker dan in Bukit Lawang, maar het is dus wel een minder toeristische en lastiger te bereiken bestemming.

6) Ketambe > Banda Aceh
Banda Aceh is geen geweldige stad, maar vanuit hier reis je door naar het eiland Pulau Weh. Banda Aceh zelf werd zwaar getroffen door de tsunami in 2004. In de stad is een interessant museum gewijd aan deze verwoestende natuurramp, zeker een bezoek waard als je wat tijd over hebt in deze grote stad.

7) Banda Aceh > Pulau Weh
Op het eiland Pulau Weh vind je een aantal mooie stranden en een relaxte sfeer. Het hoogtepunt ligt echter onderwater. Het is een geweldige spot om te duiken en snorkelen, zelfs een van de betere van heel Azië.

8) Pulau Weh > ?
Reis terug naar Banda Aceh. Hier kun je het vliegtuig pakken naar je volgende bestemming. Of rij door naar Medan om vanuit hier verder/terug te vliegen. Dit is een groter vliegveld, met meer kans op goedkope vluchten.

Duur van je reis

We raden aan om minimaal twee weken over deze route te doen. Je zou er dan ook voor kunnen kiezen om Ketambe of Bukit Lawang en Berastagi over te slaan. Rond de drie weken is veel prettiger. Als je het echt lekker rustig aan wilt doen kun je ook vier weken in deze regio vertoeven, dan kun je nog wat uitstapjes maken naar andere bestemmingen in de regio.

Reisgids Indonesië

Andere opties

Ten hoogte van Lake Toba ligt net ten westen van het eiland Sumatra de eilandengroep Banyak. Hier kun je goed snorkelen en surfen. Ook op de meer zuidelijke gelegen Mentawai eilanden kun je heel goed surfen. Het is hier ook ontzettend leuk om de unieke Mentawai stam beter te leren kennen.

Bekijk ook deze routes