Bunaken

Bunaken

Bunaken is een klein eiland gelegen net buiten de kust in het noorden van Sulawesi, dichtbij de stad Manado. Het staat bekend als een van de beste duik- en snorkelspots van Indonesië. Ondanks deze grote pluspunten komen er niet al te veel toeristen op af. Vergeleken met Bali of de Gili eilanden bijvoorbeeld komen er veel minder snorkellaars en duikers op Bunaken af. Toch blijft het wel de populairste bestemmingen van het noorden van Sulawesi. Dit bekent dat er genoeg accommodaties en andere voorzieningen op het eiland te vinden zijn.

Duiken en snorkelen

Het koraal rondom het eiland is nog in uitstekende staat. Zowel voor de duikers als snorkelaars onder ons is er wat dit betreft meer dan genoeg te zien. Uiteraard zijn er ook genoeg kleurrijke vissen – zoals de clownfish (Nemo) – te bewonderen. Met wat mazzel spot je ook nog zeeschildpadden, roggen of zelfs nieuwsgierige dolfijnen die even bij de boot gaan kijken. Je kunt wat lokale booteigenaren of duikscholen terecht voor een tripje, of je huurt een snorkel en gaat zelf op pad.


Bunaken

De fotogenieke clownfish


Bunaken

Er zijn genoeg zeeschildpadden te spotten hier


Buiten het water

De meeste toeristen bezoeken Bunaken om te duiken of snorkelen. Als je daar geen fan van bent heeft het niet heel veel zin om de reis af te leggen. Veel meer is er op het eiland namelijk niet te beleven. De sfeer is er overigens wel heel goed. De inwoners van het eiland zijn bijzonder vriendelijk en gastvrij. Het is zeker aan te raden om een rondje te lopen en het eiland te verkennen. Onderweg kom je een paar stranden tegen, maar dit zijn niet echt stranden waar je de hele dag op wilt liggen.

Dagtrip

Je zou er ook voor kunnen kiezen om niet te overnachten op Bunaken, maar het eiland puur als dagtrip bezoeken. Ga dan in Manado naar de haven en regel wat bij de booteigenaren die je daar benaderen.


Bunaken

Het vulkanische eiland Manado Tua maakt het landschap nog mooier


Bunaken

Een mooi strand op het eiland


Vervoer op Bunaken

Er zijn verschillende paden waarover je kunt lopen tussen de verschillende faciliteiten op het eiland. De meeste afstanden zijn te lopen, met name als je aan één kant van het eiland blijft. Als de afstanden te groot worden kun je een motortaxi nemen, wij raden echter aan zoveel mogelijk te lopen.

Overnachten op Bunaken

Er zijn weinig restaurants te vinden om Bunaken, daarom bieden de meeste accommodaties volpension aan. Dit houdt in dat je drie maaltijden per dag krijgt, die zijn inbegrepen bij de prijs. Per nacht betaal je ongeveer €20, inclusief 3 maaltijden dus. Voor dit geld overnacht je in een leuke bungalow. We raden voor Bunaken aan om wel van te voren een reservering te maken. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Op zondag na vertrekt er dagelijks om 3 uur een dagelijkse boot vanuit de haven van Manado naar Bunaken. Deze doet er ongeveer een uur over. Als je deze boot niet wilt nemen kun je zelf een boot charteren. Manado is goed bereikbaar vanuit de hele regio en per binnenlandse vlucht vanuit heel Indonesië en steden als Kuala Lumpur en Singapore.

Ons oordeel
8/10

De vriendelijke mensen, het mooie landschap en de geweldige duik- en snorkelspots maken Bunaken een hele leuke bestemming.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.