Bogor

Bogor

Bogor ligt op slechts een uur rijden van Jakarta, maar is een wereld van verschil met de drukke stad. Veel backpackers in Indonesië vliegen dan ook wel op Jakarta, maar slaan de drukke stad zelf over en gaan meteen richting Bogor. Omringd door vulkanen en rijstvelden, voelt dit ook veel meer als het Indonesië waar je voor komt.

Over Bogor

Net als backpackers, maken ook lokale inwoners het uitstapje naar Bogor vanaf het drukke Jakarta. Geen wonder dus, dat het eens zo rustige Bogor nu een snelgroeiende stad is, met steeds meer woonwijken buiten het oude centrum. Het verkeer zorgt voor chaos en luchtvervuiling. Er hangt soms dagen een dikke laag smog over de stad. Bovendien regent het vaak in de stad; bijna elke avond gaat het hier wel even los. Dit klinkt allemaal misschien wat negatief, maar Bogor is een hele leuke bestemming. Er zijn leuke bezienswaardigheden en de stad zelf is ook prima vertoeven. Het beschikt over een groot winkelcentrum vlakbij de botanische tuinen, maar je kunt ook je spulletjes kopen op een van de gezellige marktjes. Het is er bovendien een stuk rustiger dan de nabijgelegen, drukke stad Jakarta, waardoor Bogor wellicht een betere start van je reis door Java is. Bovendien ligt de stad hoger, waardoor de temperatuur over het algemeen wat koeler, en dus aangenamer is.


Bogor


Bezienswaardigheden Bogor

Een van de leukste dingen in de stad is een bezoek brengen aan de botanische tuinen, genaamd Kebun Raya. De tuinen beschikken over ruim 10.000 planten en behoren daarmee tot de grootste van de wereld. Voor nog geen €1 kun je de tuinen bezoeken en je kunt er heerlijk een paar uurtjes rondlopen. Vooral van maandag tot en met vrijdag is het er lekker rustig en zul je wellicht wetenschappers tegenkomen die onderzoek doen naar zeldzame planten die hier groeien. Om de tuinen heen vind je allerlei verkopers die je het lekkerste fruit verkopen. De botanische tuinen liggen naast het presidentieel paleis. Het is een van de vijf presidentiële paleizen die de Indonesische president tot zijn beschikking heeft. Een bezoek brengen aan het presidentieel paleis is lastig, maar niet geheel onmogelijk. Informeer hiernaar bij je accommodatie.

Ook kun je in Bogor een museum met een collectie van land- en zeedieren uit Indonesië bezoeken. Deze collectie bestaat uit zo’n 300.000 soorten, waaronder zoogdieren, insecten, vogels en reptielen. De traditionele inrichting, waarbij de opgezette dieren achter glas staan, is misschien wat gedateerd, maar het museum is heel educatief.

Rijstvelden en plantages

Zoals gezegd is Bogor omringd door rijstvelden. Vanuit sommige hotels en andere bureaus kun je een wandeling met een gids regelen om de rijstvelden te verkennen. Je komt dan waarschijnlijk ook langs de verbouwing van verschillende soorten groente en fruit. Je komt meer over het oogsten te weten en het biedt natuurlijk gelegenheid om prachtige foto’s te maken.

Verder zijn de koffie- en theeplantages rondom de stad een aanrader om te bezoeken. Zo geeft bijvoorbeeld aan de weg van Bogor naar Bandung, waarbij je de de Puncak Pass passeert, je een mooi uitzicht over een bergachtig gebied met mooie theeplantages. In de ochtend staan hier theepluksters paraat, die je druk aan het werk kunt zien. Aan de Puncak Pass ligt een theefabriek, genaamd de Gunung Mas. Je krijgt hier een mooie inzage in de productie van thee, ook al is het commercieel.


Bogor


Bogor


Vervoer in Bogor

File’s zijn geen zeldzaamheid in Bogor. Met name rondom de spitsuren is het behoorlijk druk in de stad. Als de afstand die je wilt afleggen klein genoeg is om te lopen raden we zeker aan om dit te doen, lopen kan soms zelf sneller zijn. Als de afstanden toch te groot worden kun je een taxi nemen of een angkot, een minibus die dient als deeltaxi.

Overnachten in Bogor

In het centrum van de stad kun je vrij gemakkelijk goedkope guest houses en hostels vinden. Echt druk is het er ook niet vaak. Van tevoren reserveren is in onze ogen niet nodig. Ook zijn er een paar leuke restaurants en barretjes te vinden in het centrum. In onze Reisgids Indonesië staan de leukste hostels van Bogor vermeld.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Je kunt vanuit Jakarta de trein pakken. Deze rit duurt een uurtje. Let er op dat de treinen tijdens het spitsuur hier vaak erg vol zijn.

Er gaan meerdere bussen per uur vanaf het Kampung Rambutan busstation in Jakarta naar Bogor. Deze doen er ongeveer drie kwartier over. Je kunt ook vanuit Bandung een rechtstreekse bus pakken, deze doet er ruim drie uur over.

Ons oordeel
6/10

De botanische tuinen en de mooie omgeving van Bogor maken het een leuke stop op je reis door Java. Langer dan een nachtje hoef je hier echter niet te blijven, dan heb je alles wel gezien.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.