Pangandaran

Pangandaran

Pangandaran is een klein dorpje in het zuiden van Java, tussen Bandung en Yogyakarta. Het dorpje dankte zijn bestaan vroeger uitsluitend aan de visserij en hoewel dat nog steeds een belangrijke inkomstenbron is, is het toerisme de oorzaak van de huidige groei. Pangandaran is de mooiste strandplaats op heel Java wat zowel bezoeken van Indonesiërs als van buitenlandse toeristen oplevert. Ook het nabijgelegen nationale park Penanjung Pangandaran draagt hieraan bij. Toch heb je hier zeker geen bussen vol met toeristen. Gelukkig maar, want dit maakt deze bestemming juist zo leuk.

Stranden

Een paar van de mooiste stranden van Java liggen op Pangandaran, maar dit zegt vooral veel over Java. Verwacht niet dezelfde schoonheid als op Bali of andere mooie eilanden. Toch kun je hier zeker prima bijkomen op het strand wat zeker na bezoeken aan de drukke steden op Java zeker geen straf is. Door de sterke stroming/wind kun je hier ook prima surfen, maar lekker zwemmen is weer wat lastiger. Het gebrek aan veel toeristen zorgt er wel voor dat je zonder dat je veel wordt ‘lastig gevallen’ hier kunt verblijven.


Pangandaran


Batu Karas

Aan de andere kant van de Pangandaran Baai, op een afstand van een uurtje rijden, vinden we Batu Karas. Ideaal voor een dagtrip vanaf Pangandaran. Wat ooit een onontdekt pareltje in het populaire Indonesië was, is tegenwoordig booming als het gaat om toerisme. Dat is niet voor niets. De hoogtepunten van Batu Karas zijn de stranden, het lokale dorpsleven en de surfmogelijkheden. Onze favoriete must-visit is echter de groene ravijn Cukang Taneuh waar je per boot je weg maakt door een adembenemend mooie jungle. Bovendien kun je hier van watervallen springen, grotten ontdekken en met touwen het water in slingeren.

Pangandaran National Park

In dit kleine maar mooie park zie je naast mooie natuur ook een groot aantal dieren. Zo leven hier onder andere de met uitsterven bedreigde bantengs. Op eigen houtje door het park lopen is mogelijk, maar voor 5/10 euro heb je een goede gids die je meer kunt vertellen en laten zien. Het park is gelegen op het schiereiland naast het dorp en is gemakkelijk bereikbaar.


Pangandaran


Pangandaran


Vervoer in Pangandaran

Binnen het dorp kun je de meeste afstanden wel lopend afleggen. Een fiets huren is ook mogelijk, handig als je accommodatie wat meer afgelegen ligt. Als je grotere afstanden wilt afleggen of geen zin hebt om te bewegen kun je ook een scooter huren. Tevens rijden er tricycles rond waarmee je een ritje kunt maken.

Overnachten in Pangandaran

Er zijn tientallen hotels, guest houses en andere accommodaties in Pangandaran dus je overnachting regelen is geen probleem. Ga bij aankomst in de stad gelijk richting de stranden en dan moet je daar in de buurt wel een goedkope guest house kunnen vinden. Voor 5 euro moet je wel iets kunnen vinden hier. In onze Reisgids Indonesië staan de leukste hostels van Pangandaran vermeld.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Pangandaran heeft geen treinstation. Je kunt echter wel naar het dichtbij gelegen Sidareja met de trein reizen. Hier kun je vervolgens de taxi nemen naar Pangandaran.

Er zijn goede verbindingen met meerdere steden op Java. De beste verbinding is met de stad Bandung.

Ons oordeel
7/10

Pangandaran is geen bestemming waar je specifiek naar toe hoeft te reizen, maar het is wel een leuke tussenstop tijdens je reis over Java.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.