Bukittinggi

Bukittinggi

Deze relatief kleine stad kent zo’n 100.000 inwoners en ligt in West-Sumatra, vlakbij Padang. De naam Bukit Tinggi betekent ‘hoge heuvel’ en moet niet verward worden met het noordelijk gelegen Bukit Lawang. Hier vind je namelijk geen orang-utans. Lees hier wat wel.

Over Bukittinggi

Vroeger heette de plaats Fort de Kock en diende oorspronkelijk als buitenpost tijdens de Padri-oorlogen (1821 – 1837) waarbij de Nederlanders tegen radicale moslimgroeperingen vochten. Die tijd is voorbij. Van het fort is nagenoeg niets meer over: het fundament van de heuvel en wat roestige kanonnen geven een armzalige impressie. Via de Limpapeh-brug, gebouwd in traditionele Minangkabau-stijl, kom je in de dierentuin van Bukittinggi. Deze zoo kun je wat ons betreft overslaan. De dieren worden in zulke krappe kooien opgesloten dat het pijnlijk is om naar te kijken. Op het marktplein staat de iconische klokkentoren (Jam Gadang) die door de Nederlanders is weggezet gedurende de koloniale overheersing. Rond deze toren zijn talloze markten te vinden. Shopaholics kunnen hier zeker uit de voeten. Iedere avond – van 21.00 tot 22.20 uur – zijn in de stad traditionele dansvoorstellingen te bekijken. Kaartjes daarvoor kunnen op diverse plekken gekocht worden en kosten meestal niet meer dan een paar euro.


Bukittinggi

Het Pagaruyung Palace


Bukittinggi

De Jam Gadang klokkentoren


Japanse tunnels

Wat je zeker niet moet overslaan zijn de Japanse tunnels (Gua Jepang). Een griezelig aandenken aan de Tweede Wereldoorlog. Toen de Japanners begin 1942 het Indische eilandenrijk veroverden op de Nederlanders, presenteerden zij zich als bevrijders. Al snel bleken de Japanners wrede bezetters te zijn. Massaal ronselden ze Indonesische contractarbeiders (romusha’s) die onder slavernij-achtige omstandigheden moesten werken aan spoorlijnen en tunnelcomplexen. Zo ook bij Bukittinggi waar het Japanse leger een ondergronds hoofdkwartier liet aanleggen. Honderdduizenden Indonesiërs stierven tijdens de aanleg onder barre omstandigheden. De tunnels zijn te bezoeken. Hiervoor moet je eerst een steile trap af. Vervolgens kun je je wanen door de talloze gangenstelsels. Wel een een beetje eng, maar zeker de moeite waard.

Buiten de stad

Natuurliefhebbers kunnen hun lol op aan de omgeving. Als je bij de ingang van de Japanse tunnels staat, in het Panoramapark, kijk je naast je uit over een prachtige vallei: de Sianok. Er zijn apen, dus let op je etenswaar. Je kunt de vallei ook inwandelen. Wil je verder weg, huur dan een scooter zodat je de omliggende bergen kunt verkennen. Bukittinggi ligt tussen de bergen Marapi en Singgalang. Daar kun je rotsen beklimmen en trekkings doen. Je kunt ook een bezoekje brengen aan het idyllische boerendorpje Kota Gadang.

Op een uur rijden van Bukittinggi ligt het Pagaruyung Palace. Dit koninklijke paleis is een van de mooiste gebouwen van deze regio.


Bukittinggi

De mooie omgeving van Bukittinggi


Bukittinggi

Mount Marapi domineert het landschap van de regio


Harau Valley

Op anderhalf uur rijden van Bukittinggi ligt de prachtige Harau Valley, een van de mooiste gedeeltes van Sumatra. De rijstvelden in deze groene vallei, met traditionele huizen en vriendelijke bevolking maken dit een geweldige plek. Je kunt een dagtrip maken vanuit Bukittinggi of overnacht hier om de regio beter te verkennen. Verblijf dan in het ontzettend leuke Abdi Homestay.

Vervoer in Bukittinggi

Met zo’n 100.000 inwoners is de stad relatief groot. Het centrum is echter relatief compact. Veel afstanden kun je daarom lopend afleggen. Als de afstanden te groot worden kun je een Angkutan kota nemen, dit deeltaxi die rondrijden door de stad. Ritjes met deze gedeelde minibussen zijn bijzonder goedkoop. Voor meer comfort en snelheid kies je voor een reguliere taxi.


De prachtige Harau Valley


Eten en drinken

Er zijn niet zoveel interessante opties voor reizigers in Bukittinggi. Je moet goed zoeken op een leuk restaurant te vinden, maar gelukkig heb je wel een aantal leuke opties. De meeste restaurants die er zijn bieden voornamelijk lokale gerechten aan. Van een interessant nachtleven is hier ook geen sprake.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Bukittinggi:

Naam Eten Aanbod Prijs
Turret Cafe Onze favoriet voor een goedkope Indonesische maaltijd
Bedudal Cafe Een prima keuze als je een keer westers wilt eten
Simpang Raya Hier kun je de lokale Padang keuken proberen

Overnachten in Bukittinggi

In de stad zijn de nodige hostels en guest houses te vinden. Tussen de 6 en 10 euro per nacht kun je prima terecht. Net als elders op Sumatra wordt Bukittinggi niet overspoeld door toeristen. Daardoor zijn er minder accommodaties en zijn deze dus sneller volgeboekt. Vooraf even boeken is wel zo handig. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Vanuit Padang kun je met een minibus in Bukittinggi geraken. De afstand is met slechts een paar uur voor Sumatraanse begrippen kort te noemen.

Ons oordeel:
7/10

Bukittinggi is een leuk stadje, goede voorzieningen, interessante bezienswaardigheden en een mooie natuur. Je kunt hier gerust twee tot drie dagen spenderen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.