Komodo

Komodo

Tussen het Indonesische Sumbawa en Flores liggen de bijzondere Komodo eilanden. De eilandengroep is vooral bekend vanwege het schitterende Komodo National Park, waar je de gigantische komodovaraan kunt bewonderen. In dit park kun je een aantal gave wandelingen maken, waarbij je deze dieren sowieso gaat zien. Daarnaast kun je rondom de Komodo eilanden ook heel goed duiken en snorkelen. Dit maakt het een unieke bestemming en wat ons betreft een van de leukere in Indonesië.

De Komodo eilandengroep

De Komodo eilanden groep bestaat uit het eiland Komodo zelf, Padar, Rinca en een aantal kleinere eilanden. Deze maken onderdeel uit van het Komodo National Park, waarover later meer. De eilanden zijn door het Wereld Natuur Fonds uitgeroepen tot beschermd natuurgebied, waardoor de natuur ongerept is. Doordat de komodovaraan de grootste aandachtstrekker van het gebied is, vergeet je bijna dat de eilanden nog zoveel meer bijzonders te bieden hebben. Je hebt er bizarre landschappen, tropische stranden, unieke flora en fauna en een enorm rijke onderwaterwereld. Om dit laatste te ervaren, raden we dus ook zeker aan te gaan duiken en snorkelen.

Je kunt de eilanden het beste bezoeken in het droge seizoen, zodat je tijdens je activiteiten zon hebt, en geen last van regen. We raden je dan aan te gaan in de maanden april tot december. Het regenseizoen loopt van januari tot maart, dus dan is een trip naar de Komodo eilanden niet aan te raden.


Komodo


Komodo National Park


Komodo National Park

Het Komodo National Park heeft een plekje gekregen op de lijst met zeven nieuwe natuur wereldwonderen en staat op #1 bij de Indonesië highlights volgens Lonely Planet. Dat zegt genoeg over hoe bijzonder dit park is. De komodovaraan is het hoogtepunt van het park. Deze dieren zijn erg indrukwekkend om te zien. Ze kunnen namelijk tot wel drie meter lang worden en het is daarmee de grootste hagedis ter wereld. Je moet niet te dicht in de buurt komen van de beesten, want dat kan gevaarlijk zijn. De giftige beet van het dier kan een persoon doden, wat in het verleden ook wel eens is gebeurd. Daardoor kun je nu alleen onder begeleiding van een ranger een wandeling kunt maken, die de varanen indien nodig op afstand kunnen houden. Deze rangers spreken goed Engels en kunnen je veel vertellen over de lokale natuur en de komodovaraan. Naast het spotten van de bijzondere dieren, maken ook de ongerepte natuur, schitterende kust en verlaten stranden de wandeling het een schitterende belevenis.

Duiken en snorkelen

Het Komodo National Park biedt nog meer hoogtepunten. Het is namelijk een van de beter duik- en snorkelspots in Indonesië. Zo zijn er ontelbaar veel koraalriffen en vissoorten in de rijke onderwaterwereld te zien. Ook leven er bijzondere dieren en vissen, zoals haaien, walvissen en zeekoeien. De mooiste plek om te snorkelen binnen de Komodo eilanden is Batu Bolong. Aan de achterkant van dit kleine eilandje kun je rustig snorkelen, zonder dat je last hebt van de sterke stroming. Ook het snorkelen rondom Pink Beach is leuk. Naast de kleurrijke koraalriffen, is ook het strand zelf kleurrijk: dit is namelijk roze! Een mooi natuurverschijnsel wat prachtige plaatjes oplevert.

Een ander bijzondere dier om onderwater te spotten is de gigantische manta. Deze vis kan wel drie meter lang worden! Snorkelen met deze vissen levert een unieke ervaring op. Het manta seizoen loopt van december tot en met februari, waarbij je hele groepen manta’s kunt spotten. Ook buiten dit piekseizoen kun je rond Karang Makassar rif de manta’s zien.


Komodo


Komodo Indonesie


Tours

We raden zelden tours aan, maar voor Komodo is dit wel een goede optie. Er zijn meerdere meerdaagse boottochten te boeken, die je van Lombok naar Flores brengen. Onderweg stop je om te duiken, snorkelen en uiteraard maak je een trip om de komodovaraan te spotten. Deze tours zijn te boeken op Bali, de Gili eilanden en Lombok. Bekijk ook ons artikel over de spectaculaire boottocht van Lombok naar Flores.

Overnachten rond Komodo

Het gezellige vissersdorpje Labuan Bajo op Flores wordt vaak gebruikt als uitvalsbasis voor een bezoek aan de Komodo eilanden. Vanuit hier regel je de boot naar Komodo. Hoewel Labuan Bajo niet te vergelijken is met plaatsen als Ubud en Kuta op Bali, is dit het meest toeristische dorpje van het onbekende Flores. Er zijn prima accommodaties voor goede prijzen en er zijn wat leuke restaurantjes te vinden. Wil je eens op een andere manier overnachten én een unieke ervaring opdoen? Kies dan voor een boottour van Lombok naar Flores (of andersom), waarbij je ook Komodo bezoek, maar slaapt op een boot.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Liever op eigen houtje naar de Komodo eilanden? In Labuan Bajo op Flores kun je vrij gemakkelijk een boot regelen. Vanaf Sape op Sumbawa kan dit ook, maar het is aanzienlijk lastiger om hier een fatsoenlijke boot te vinden.

Ons oordeel
8/10

Prachtige stranden, de indrukwekkende komodovaraan en een geweldige boottocht maken de Komodo eilanden een van de leukste en meest bijzondere bestemmingen van Indonesië.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.