Komodo

Komodo

Tussen Sumbawa en Flores in liggen de bijzondere Komodo eilanden. Deze bestaan uit het eiland Komodo zelf, Padar, Rinca en een aantal kleinere eilanden. De eilandengroep is vooral bekend vanwege het schitterende Komodo National Park, waar je de gigantische komodovaraan kunt bewonderen. Deze varaan kan wel tot drie meter lang worden en het is daarmee de grootste hagedis ter wereld. In dit park kun je een aantal bijzonder mooie wandelingen maken, waarbij je deze dieren sowieso gaat zien. Daarnaast kun je in de Komodo eilanden ook heel goed duiken en snorkelen. Dit maakt het een unieke bestemming en wat ons betreft een van de leukere in Indonesië.

Komodo National Park

Het Komodo National Park heeft een plekje gekregen op de lijst met 7 nieuwe natuur wereldwonderen en staat op #1 bij de Indonesië highlights volgens Lonely Planet. Dat zegt genoeg over hoe bijzonder dit park is. De komodovaraan is het hoogtepunt van het park. Deze dieren zijn erg indrukwekkend om te zien, maar ongevaarlijk is het zeker niet. Er zijn in het verleden een paar mensen doodgebeten, waardoor je nu alleen onder begeleiding van een ranger een wandeling kunt maken. Deze rangers spreken goed Engels en kunnen je veel vertellen over de lokale natuur en de komodovaraan.


Komodo


Komodo National Park


Duiken en snorkelen

Naast het spotten van de komodovaraan biedt het Komodo National Park nog meer hoogtepunten. Het is namelijk een van de beter duik- en snorkelspots in Indonesië. Het heeft een gevarieerde onderwaterwereld, met kleurrijk koraal, schildpadden, dolfijnen, roggen en heel veel vissen.

Wandelen

Los van het spotten van de komdovaraan is wandelen – met een ranger uiteraard – door het Komodo National Park sowieso een geweldige belevenis. De ongerepte natuur, schitterende kust en verlaten stranden maken het een schitterende belevenis.


Komodo


Komodo Indonesie


Tours

We raden zelden tours aan, maar voor Komodo is dit wel een goede optie. Er zijn meerdere meerdaagse boottochten te boeken, die je van Lombok naar Flores brengen. Onderweg stop je om te duiken, snorkelen en uiteraard maak je een trip om de komodovaraan te spotten. Deze tours zijn te boeken op Bali, de Gili eilanden en Lombok. Bekijk ook ons artikel over de spectaculaire boottocht van Lombok naar Flores.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Liever op eigen houtje naar de Komodo eilanden? In Labuan Bajo op Flores kun je vrij gemakkelijk een boot regelen. Vanaf Sape op Sumbawa kan dit ook, maar het is aanzienlijk lastiger om hier een fatsoenlijke boot te vinden.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal