Munduk

Munduk

Munduk is een klein dorp gelegen in de bergen van Bali. Het dorp zelf is weinig interessant, maar de schitterende omgeving maakt het een hele leuke bestemming. Het is een wereld van verschil met de drukte van Kuta of Ubud. Hier zie je aanzienlijk minder toeristen, voor ons groot pluspunt. Munduk is de uitvalsbasis voor bijzonder mooie wandelroutes en voor het bekijken van een aantal prachtige watervallen. Ook kun je vanuit het dorp andere hoogtepunten die in de wijdere omgeving liggen, zoals de Ulun Danu Bratan, de Jatiluwih rijstvelden en de Handara Gate.

Wandeltochten

Als je naar Munduk gaat moet je eigenlijk wel een wandeltocht maken. Hier hoef je echt geen ervaren wandelaar voor te zijn. Er zijn een aantal routes die je al in zo’n twee uur kunt afleggen. Daarbij moet je wel wat klimmen en dalen, maar dit moet geen problemen opleveren. Tijdens het wandelen bezoek je een schitterende waterval van vijftien meter hoog en heb je meerdere indrukwekkende uitkijkpunten over de groene vallei. Langere tochten maken kan uiteraard ook. Dan loop je naar koffieplantages, authentieke dorpjes, rijstvelden en meer watervallen.


Munduk


Munduk


Jatiluwih rijstvelden

De Tegalalang rijstvelden, gelegen net boven Ubud, zijn de bekendste rijstvelden van Bali en worden ook gezien als de mooiste. De Jatiluwih rijstvelden zijn echter minstens even mooi. Bovendien is het hier aanzienlijk rustiger, waardoor je de rijstvelden veel beter kunt bekijken. Vanaf Munduk reis je hier in ongeveer drie kwartier naartoe

Ulun Danu Bratan

Vlakbij Munduk ligt het fraaie Tamblingan Lake. In dit fraaie meer gelegen tussen de bergen staat de Ulun Danu Bratan tempel. Dit is een van de mooiste tempels van Bali. Het kan er behoorlijk druk worden, dus probeer vroeg in de ochtend te gaan. Je kunt de tempel ook vanuit Ubud of andere bestemmingen op Bali bezoeken, maar een voordeel van Munduk is dat je al dichtbij bent en er dus makkelijker voor de drukte kan zijn.


Ulun Danu Bratan


Watervallen

Naast de watervallen die op loopafstand van Munduk liggen kun je vanuit het dorp ook andere, bekendere watervallen bezoeken. Binnen een uur rijden van Munduk liggen de Sekumpul waterval, de Gitgit waterval en de Banyumala Twin waterval, die behoren tot de mooiste watervallen van het eiland. Bekijk ook ons artikel over de mooiste watervallen op Bali voor meer informatie hierover.

Handara Gate Bali

Gelegen ongeveer halverwege de weg tussen het Beratan meer en het Byuan meer vind je de Handara Gate. Je hebt deze fraaie toegangspoort ongetwijfeld al eens voorbij zien komen. De fotogenieke poort met het bergachtige landschap maakt het de perfecte plek voor een goede Instagram foto. De Handara Gate Bali is overigens de toegang tot een golfresort, wat wel afdoet van de ervaring. Bovendien moet je een paar euro betalen om een foto te mogen maken en staat er vaak een flinke rij.


Munduk


Vervoer in Munduk

Het is leuk om zoveel mogelijk te lopen in de omgeving. Binnen het dorp kun je sowieso alles lopend bereiken en ook de nabijgelegen watervallen zijn goed te voet bereikbaar. Als je de wijdere omgeving van het dorp wilt verkennen kun je hier een scooter huren.

Eten en drinken

In Munduk vind je nog niet zoveel hippe, westerse restaurants als je in de meeste andere bestemmingen op Bali ziet. In dit dorp liggen voornamelijk warungs, die betaalbaar en lekker lokaal eten serveren. Dit voegt wat ons betreft juist veel toe aan de charme van Munduk. Van een nachtleven is al helemaal geen sprake.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Munduk:

Naam Eten Aanbod Prijs
Warung Made’s Munduk Een heel goede warung, met tevens leuke kookcursussen
Warung Heaven Vers en lekker eten met een fantastisch uitzicht
Warung Classic Ook deze warung in Munduk is super

Munduk


Overnachten in Munduk

De Nederlanders waren in de koloniale tijd ook een fan van Munduk en kwamen hier om af te koelen en te genieten van de rustige omgeving. Er staan nog altijd een paar oude Nederlandse huizen in het dorp, deze herken je gelijk ten opzichte van de Balinese huizen. Een aantal hiervan zijn omgebouwd tot homestay. Overnachten doe je ook het beste in een homestay, echte hostels zijn hier niet te vinden. In onze Reisgids Indonesië staan de leukste hostels van Munduk vermeld.

Reisgids Indonesië

Ons oordeel
7/10

Verwacht geen feesten of hippe tentjes als je naar Munduk gaat. Maar als je op zoek bent naar een rustige en mooie bestemmingen in de natuur zit je hier heel goed.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.