Eten in Indonesië

Eten in Indonesië

Vraag een Indonesiër om eten en je krijgt vrijwel direct een bord witte rijst (nasi putih) voorgeschoteld. Rijst is in het land ingrediënt nummer één. Of beter gezegd: een maaltijd is geen volledige maaltijd zolang er geen rijst wordt geserveerd. Gelukkig zijn er genoeg smaakmakers bij rijst bedacht, die ervoor zorgen dat je iedere dag gevarieerd kunt eten – en dat vaak voor een klein prijsje.

Lekkerste Indonesische gerechten

Rendang is een klassiek gerecht uit Indonesië, dat bijna overal wordt geserveerd – voornamelijk bij speciale gelegenheden. Rendang is een gerecht waarbij (rund)vlees urenlang wordt gestoofd in kokosmelk. Dat levert heerlijk vlees op – volgens sommigen is het zelfs het lekkerste recept ter wereld. Ook Soto Ayam, Gado Gado en Nasi (of Mie|) Goreng prijken overal in Indonesië op de kaart. Terwijl Soto Ayam een Indonesisch kippensoepje is, is Gado Gado juist een groentemix in pindasaus. Nasi en Mie Goreng zijn rijst of noedels met groenten, en eventueel vlees of vis. Goed nieuws voor de vegetariërs: in Indonesië zijn veel vega-opties, bijna overal kun je tempeh of tofu bij krijgen.

Dit zijn de bekendste Indonesische gerechten:

Gerecht: Pittigheid: Beschrijving:
Atjar Zoetzure, ingemaakte groenten. Een populair bijgerecht.
Ayam Bakar Gegrilde kip, vaak met wat rijst en groenten.
Bakso Rundergehaktballen geserveerd in een dunne soep.
Bubur (Ayam) Indonesische rijstepap met ui, ketjap, kroepoek en vaak kip. Een populair ontbijt.
Daging Smoor Rundvlees stoofvlees gekookt in ketjap.
Gado Gado Een vegetarisch gerecht met ei, groenten en satésaus.
Gulai De Indonesische variant van de curry.
Ikan Pepesan Makreel met behoorlijk wat pepers.
Nasi Goreng Gebakken rijst met zoete ketjap, groenten en vaak met kip en een gebakken ei.
Nasi Kuning Gele rijst geserveerd met verschillende bijgerechten.
Rendang Rundvlees dat urenlang in kokosmelk en kruiden wordt gekookt.
Sate (Ayam/Babi/Kambing) De bekende satés. Ayam = kip, babi = varken en kambing = geit.
Sayur Lodeh Een groentecurry met onder meer bonen, bloemkool en wortels.
Soto (Ayam) Een heldere Indonesische soep vaak geserveerd met kip.

Gado Gado


De kosten

Eten in Indonesië kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. En dat is niet gek: het land bestaat uit meer dan 14.000 eilanden, die allemaal verschillen in cultuur en welvaart. De prijzen in Indonesië hangen dan ook af van 1. waar je bent en 2. in wat voor soort restaurant je eet. De gemiddelde prijs voor eten ligt bijvoorbeeld een stuk hoger op toeristenbestemmingen als Bali en de Gili-eilanden. Op deze bestemmingen betaal je voor een Nasi Goreng in restaurants soms €3 à €4, terwijl bij lokale eettentjes en minder toeristische bestemmingen de prijs niet boven €1 uitkomt.

Ook hebben de toeristische hotspots vaak veel westerse restaurants. Bali staat bijvoorbeeld bekend om de grote westerse, vooral vegan food scène. Reken bij een gemiddelde westerse maaltijd op zo’n €3 tot €7, uitschieters daargelaten. Op het eiland zijn daarnaast ook westerse supermarkten te vinden, waar je bijvoorbeeld gewoon Griekse yoghurt en muesli kunt kopen. Dit is echter niet goedkoop – dus met een lokaal ontbijtje ben je qua budget beter uit.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Uit eten in Indonesië

Wie voor het eerst in Indonesië komt zal snel zien dat het woord ‘Warung’ vaak op eettentjes geschreven staat, wat zoiets als ‘klein restaurant’ betekent. Warungs zijn een belangrijk onderdeel van de Indonesische cultuur en de lokale bevolking eet er meermaals per dag. Bij de echte lokale Warungs is het eten dan ook spotgoedkoop en vaak is er gratis water beschikbaar.

Naast Warungs zijn er veel westerse restaurants in Indonesië, natuurlijk voornamelijk op toeristische plekken. Hier kan je luxueus uit eten gaan. Hetzelfde geldt voor de vele beach bars op bijvoorbeeld Bali. Het bekende Finns Beach Club in het plaatsje Canggu serveert bijvoorbeeld naast cocktails ook sushi, en er zijn nog talloze andere strandbars die hetzelfde doen.


Eten in Indonesie


Streetfood

Zoals eerder uitgelegd bestaat eten in Indonesië vooral uit Warungs. Dit kunnen soms ook kleine tentjes zijn aan de straat of op het strand. De karretjes op straat verkopen vaak maar één gerecht en dit is vaak van goede kwaliteit. Let er wel op dat vlees niet al uren in de brandende zon heeft gelegen.

Drinken

In Indonesië is sterke, (hele) zoete koffie razend populair. Daarnaast zijn er op veel plekken fruitsappen van bijvoorbeeld mango en banaan te verkrijgen, die ter plekke voor je worden klaargemaakt. Wat betreft alcohol – het grootste deel van Indonesië is hartstikke moslim. Niet overal is daarom zomaar alcohol te koop, of is het in ieder geval niet gepast om met alcohol rond te lopen.

Op toeristische plekken ligt dat anders; daar kun je prima aan een drankje komen. Bij bier gaat het voornamelijk om Bintang, hét Indonesische biermerk. De oplettende reiziger ziet wellicht snel dat de verpakking van het biertje een tikkeltje lijkt op ons eigen Heineken. En da’s niet gek – het lokale biermerk is namelijk ontwikkeld door Heineken. Een lokale drank is bijvoorbeeld rijstwijn, ook leuk om eens te proberen.

Kookcursussen

De perfecte souvenir mee naar huis nemen voor het thuisfront? Leer dan Indonesisch koken. Tijdens een kookcursus kun je bijvoorbeeld leren je eigen Nasi Goreng of Gado Gado te maken. Dé hotspot voor kookcursussen in Indonesië is absoluut Ubud, het culturele centrum van Bali. Op de website Cookly.me kun je de kookcursussen vergelijken, beoordelingen lezen en gemakkelijk een plek reserveren.

Lees verder over Indonesië