Sulawesi

Sulawesi

Sulawesi, het vroegere Celebes, ligt iets ten oosten van Borneo en is een van de grotere eilanden van Indonesië. In tegenstelling tot andere bekende eilanden is het toerisme hier echter nog nauwelijks ontwikkeld. Een redelijke infrastructuur is er gelukkig wel op het eiland. Zo zijn er luchthavens in de steden Makassar, Manado en Pula; waar vanaf verschillende Indonesische steden naar toe gevlogen kan worden. Hoewel je op Sulawesi dus nog weinig resorts en luxe hotels zult tegenkomen, heeft het eiland wel veel van de kenmerken waarover de meeste toeristische eilanden beschikken. In het veelzijdige landschap van Sulawesi vind je onder andere vulkanen, regenwouden, meren en stranden.

Duiken

De mooie stranden en het heldere water maken het eiland een populaire duik- en snorkelspot. Vooral op Noord-Sulawesi zijn er een aantal goede locaties waar je je hier op dat gebied goed kunt vermaken. De hoofdstad van Noord-Sulawesi, Manado, is een goede uitvalsbasis om veel van de beste duikspots te bezoeken. Hoewel er in Manado zelf weinig te beleven valt, heeft de stad wel veel goede restaurants en betaalbare hotels. Een van deze duikspots die je vanuit Manado kunt bezoeken is Bunaken. Dit eiland behoort zelfs tot betere duik- en snorkelspots van heel Indonesië.


Sulawesi 1


Makassar

Aan de zuidelijke kant van het eiland ligt de hoofdstad Makassar. Hier vind je onder andere een oud Nederlands fort, inclusief Nederlandse pakhuizen. Een echt leuke stad is het echter niet, we raden aan snel door te reizen naar leukere bestemmingen. Ga bijvoorbeeld naar de Tana Toraja. Deze bevolkingsgroep leeft nog volgens bijzonder oude tradities en gewoontes. Een interessant fenomeen om van dichtbij mee te maken. Het toerisme is de laatste jaren hier wel echter flink gegroeid en de authenticiteit verdwijnt daar helaas ook mee. Vooral in de maanden juli en augustus zijn de toeristen hier in grote getallen aanwezig. We raden je aan om buiten deze maanden te gaan.

Togian Islands

Je bent heel lang onderweg naar de Togian Islands, maar eenmaal aangekomen wil je deze geweldige eilanden ook niet meer verlaten. De relaxte sfeer is geweldig, de onderwaterwereld is prachtig en de eilanden zelf zijn ook nog eens heel mooi. Zonder twijfel een van de hoogtepunten van Sulawesi.


Sulawesi


Tomohon

Natuurliefhebbers kunnen in Sulawesi ook goed terecht. Er zijn een aantal nationale parken die je kunt bezoeken, meerdere vulkanen en prachtige meren. Tomohon – gelegen op het noorden van het eiland – is een goede keuze om veel van dit moois te bekijken. In de nabije omgeving vind je namelijk twee vulkanen die je kunt beklimmen, in tegenstelling tot bekendere vulkanen van Indonesië komen hier nog nauwelijks toeristen. Zo kun je in alle rust de indrukwekkende krater van de vulkaan bekijken. Rondom Tomohon vind je ook nog mooie watervallen en een bijzonder fraai meer.

Tentena

Centraal gelegen op Sulawesi ligt de stad Tentena. Hier in de buurt kun je onder meer een aantal fraaie watervallen spotten. De trekpleister is echter het nabij gelegen Posomeer. Dit behoort tot de grootste meren van Indonesië en is dankzij haar heldere water een populaire spot om te zwemmen en snorkelen. Tevens zijn er een aantal leuke stranden aan het meer waar je kunt relaxen.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Sulawesi heeft een aantal vliegvelden waarop je vanuit de meeste bestemmingen in Indonesië naar toe kunt vliegen. Dit gaat met lowcost airlines, waardoor je vaak lekker goedkoop vliegt. Vanaf Kuala Lumpur en Singapore kun je ook rechtstreeks naar Sulawesi vliegen. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Vanaf onder andere Jakarta, Surabaya en Bali kun je ook de boot pakken naar Sulawesi, naar Makassar om preciezer te zijn. Je bent zo'n twintig uur lang onderweg dan met het vliegtuig en heel veel bespaar je ook niet, maar het is een optie.

Bestemmingen op Sulawesi