Uluwatu

Uluwatu

Uluwatu is een regio in het uiterste zuiden van Bali, op het schiereiland Bukit. Op dit schiereiland en rondom Uluwatu zelf liggen de mooiste stranden van Bali. De stranden rondom Uluwatu worden vaak bezocht, maar als je wat verder rijdt kom je op mooie stranden waar je nauwelijks andere westerse toeristen tegenkomt. Uluwatu is bovendien een geweldige surfspot. Surfers brengen over het algemeen een relaxte sfeer met zich mee en ook hier is dat het geval.

Stranden rondom Uluwatu

Een van de mooiste stranden is Padang Padang Beach. Na een leuke ingang tussen de rotsen kom je een klein, maar mooi strand. Helaas is het er – zeker in het hoogseizoen – vaak behoorlijk druk. Bovendien moet je ook een entree betalen om het strand te betreden.

Dreamland Beach is een van de mooiste stranden van deze regio, maar het is tevens het meest bezochte strand. Als je het strand liever niet met al te veel mensen deelt kun je dit strand wellicht beter overslaan. Balangan Beach is ook een prima alternatief. Dit strand is met name populair onder surfers.

Meer naar het oosten ligt een van onze favoriete stranden van Bali; Pandawa Beach. Dit strand is lang, breed en ligt in een prachtige omgeving. Het leukste is dat er nauwelijks andere westerse toeristen te vinden zijn. Locals en Indonesische toeristen komen hier wel op af, maar je ziet weinig westerlingen. Wat wij wel zo leuk vinden. Ook Nyang Nyang Beach is lang en wordt weinig bezocht.


Uluwatu


Uluwatu tempel

Boven op een spectaculaire klif van zeventig meter hoog ligt de Uluwatu tempel, een must see. De tempel zelf is niet zo bijzonder. Heel dichtbij kun je ook niet komen, de tempel is alleen open om te bidden en niet voor toeristen. De prachtige omgeving maakt dit echter ruimschoots goed. Pas wel goed op voor je spullen. Rondom de tempel leven veel apen die maar al te graag je spullen jatten. Vooral (zonne)brillen zijn populair. Loop hier bovendien niet rond met eten in je hand.

Surfen

De echt goede surfers onder ons kunnen terecht op de surfspot bij Uluwatu zelf, een van de beste spots van Bali. Dit is dus wel een uitdagende spot, waar je echt al de nodige skills voor moet hebben. Als je nog minder ervaren bent kun je bijvoorbeeld op Padang Padang Beach lessen nemen. Als je nog nooit gesurft hebben raden we aan elders te beginnen, in Canggu bijvoorbeeld.


Uluwatu


Uitgaan

In en rondom Uluwatu vind je een paar van de leukste bars van heel Bali. Zo kun je bij het ontzettend leuke Single Fin terecht voor een drankje met een spectaculair uitzicht, vooral met zonsondergang. Ook zijn hier regelmatig livemuziek optredens die je bij kunt wonen. Met name op woensdag- en zondagavond zijn de feestjes hier leuk. Naast Single Fin kun je ook in andere tenten in de regio terecht voor een goed feestje. Zo zijn er rondom Padang Padang Beach een paar leuke bars, waar je onder los kunt gaan op een reggaefeest. Een andere aanrader is het prijzige, maar ontzettend leuke Rock Bar boven het luxe Ayana Resort. Dit is een geweldige plek om met een cocktail de zonsondergang te bewonderen, maar je betaalt er dus wel behoorlijk wat voor. Wees op tijd, je bent niet de enige toerist die hier graag naartoe wilt.

Kecak dans

Een populaire activiteit in Uluwatu is het bijwonen van een traditionele Kecak dansvoorstelling. Boven op de klif, met een prachtige zonsondergang op de achtergrond, aanschouw je deze gave traditionele Balinese dans. Het is tegenwoordig een behoorlijk toeristische activiteit geworden, maar desondanks is het nog steeds erg leuk om bij te wonen. De voorstelling duurt ongeveer een uur.


Uluwatu


Uluwatu


Vervoer in Uluwatu

De afstanden zijn groot op Bukit, een scooter huren is eigenlijk wel een must. Zeker als je meerdere stranden op Bukit wilt verkennen heb je een scooter nodig. Gelukkig is rondrijden op de scooter hier heel leuk; de wegen zijn goed, er is relatief weinig verkeer en de omgeving is mooi. De taxi is een goed alternatief voor de scooter. Door apps als Gojek of Grab te gebruiken voorkom je miscommunicatie en bespaar je geld.

Eten

Uluwatu heeft een uitstekend aanbod van restaurants. Dit zijn voornamelijk hippe, westerse restaurants. Je hebt zeker tien hele goede opties. De warungs met goedkoper Indonesisch eten zijn hier wat lastiger te vinden.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Uluwatu:

Naam Eten Aanbod Prijs
The Place with No Name Een sfeervol restaurant, met ontzettend lekker eten €€
Suka Espresso Uitstekende koffie en lekker ontbijt en lunch
Mana Uluwatu Een gevarieerde, lekkere keuken met een fraai uitzicht €€
La Baracca Een van de lekkerste pizza’s van Bali €€
He’enalu Cafe & Resto Tevens een uitstekend restaurant met lekker, westers eten

Overnachten in Uluwatu

Er zijn een aantal leuke hostels en homestays in Uluwatu. Als je een scooter hebt kun je ook prima wat verder van Uluwatu vandaan overnachten. Met de scooter zijn alle andere dorpjes en stranden op de Bukit makkelijk bereikbaar. In onze Reisgids Indonesië staan de leukste hostels van Uluwatu vermeld.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Huur een scooter om naar Uluwatu te reizen of regel een taxi die je er naar toe brengt. Rondom Kuta staat het verkeer altijd vast, maar eenmaal op het schiereiland Bukit kan de taxi gelukkig wel beter doorrijden.

Ons oordeel
7/10

Uluwatu en omgeving zijn mooi en sfeervol. Bovendien kun je hier leuke stranden verkennen, uitstekend surfen en goed uitgaan.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.