Gili Eilanden

Gili Eilanden

De Gili eilanden vormen een van onze favoriete bestemmingen in Indonesië. Gili betekent klein. De eilandengroep bestaat uit drie kleine eilanden: Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air. De eilanden liggen vlak voor de kust van Lombok en zijn zowel vanaf dit eiland als vanaf Bali goed bereikbaar. Enkele tientallen jaren geleden was dit een rustig paradijsje. Inmiddels zijn de eilanden bij een groter publiek bekend en neemt het toerisme sterk toe. Echter is het hier nog steeds niet druk in vergelijking met de populaire buur Bali. Alle drie de Gili eilanden hebben een eigen karakter, maar ze zijn stuk voor stuk geweldig. De kleine eilandjes worden alle drie begrensd door mooie stranden, waar je kenmerkende kokospalmen en idyllische bootjes in helder water ziet.

Gili Trawangan

Het drukste en meest toeristische eiland van de drie is Gili Trawangan. Hier vind je een verzameling van leuke barretjes, hippe restaurants, lounge bars en goede accommodaties. Als je wilt duiken, is dit eiland de beste keuze. Er zijn veel duikscholen en goede duikspots. Het uitgaansleven is hier ook het best. Gili Trawangan wordt wel steeds vaker bezocht en wij zijn een beetje bang dat het over tien jaar net zo toeristisch is als Bali.


Gili Eilanden


Gili Air

Dankzij het toenemende toerisme op Gili Trawangan, wijken veel backpackers uit naar het rustigere Gili Air. De accommodaties zijn hier goedkoper en de sfeer is er wat relaxter. Bovendien zijn de stranden en kustlijnen op Gili Air het mooist. Van de drie Gili eilanden is dit onze favoriet. Zeker als je niet elke avond wilt stappen, is Gili Air een goede keuze. De relaxte sfeer op het eiland maakt dit een heerlijke plek.

Gili Meno

Gili Meno is een nog rustigere bestemming dan Gili Air. Zelfs in het hoogseizoen is het er heerlijk rustig. Ook op Gili Meno zijn de stranden schitterend. Als je op zoek bent naar het verlaten tropische eiland gevoel, is Gili Meno de spot voor jou. Gili Meno is vooral een aanrader voor stelletjes. Als solo backpacker kun je beter een van de twee andere Gili eilanden bezoeken.

Doen op de Gili eilanden

Ondanks de kleine omvang van de eilanden, is er genoeg te beleven op de Gili’s. Voor duik- en snorkelliefhebbers is het sowieso een geweldige bestemming. Er zijn ontzettend veel duikscholen, met name op Gili Trawangan, maar ook vanaf Gili Air kun je duik- en snorkeltrips maken. Met een duiktrip kun je de prachtige onderwaterwereld van deze regio beter verkennen. Je kunt het ook wat simpeler houden door gewoon een snorkel te huren en vanaf het strand de zee in te lopen. Grote kans dat je dan een paar zeeschildpadden spot. Vraag ter plekke naar de beste spots op dat moment.

Ga je liever niet het water in? Geen probleem, er zijn nog genoeg andere leuke activiteiten op de Gili eilanden. Zowel Gili Trawangan als Gili Air zijn goed te verkennen per fiets. Een rondje op het eiland en af en toe stoppen bij de stranden of een barretje is zeker aan te raden. Vanwege de warmte is het einde van de dag daarvoor het beste moment. Pak dan ook meteen de schitterende zonsondergang mee.

De Gili eilanden zouden geen Aziatisch eiland zijn als je er geen yogalessen kon nemen. Op zowel Gili Trawangan als Gili Air worden er yogacursussen aangeboden. Na een dagje yoga ben je ongetwijfeld nóg meer in de relax-modus.


Gili eilanden


Gili eilanden


Vervoer op de Gili eilanden

Tussen de verschillende eilanden reis je uiteraard per boot. De goedkoopste optie is de veerboot, die je dagelijks van bijvoorbeeld Gili Trawangan naar Gili Air kunt nemen. Ook zijn er voldoende mogelijkheden om met andere boten tussen de Gili eilanden te reizen. De prijzen variëren, probeer medereizigers te vinden om de kosten te delen. Het vervoer op de eilanden zelf stelt niet veel voor. In de meeste gevallen is de afstand klein genoeg om van de pier naar je accommodatie te lopen. Als je daar geen zin in hebt kun je ook te paard en wagen verder. De paarden zien er echter niet altijd even gezond uit, dus we raden aan te lopen als het mogelijk is. Met name op Gili Trawangan is het daarnaast een leuke optie om een fiets te huren om het eiland te verkennen.

Overnachten Gili eilanden

Op alle drie de eilanden is voldoende accommodatie te vinden. Met name op Gili Trawangan en Gili Air zijn een aantal leuke hostels en goede guest houses te vinden. In onze Reisgids Indonesië staan de leukste hostels van de Gili eilanden vermeld.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Vanaf zowel Bali als Lombok kun je een boot naar de Gili eilanden nemen. De meeste boten gaan naar Gili Trawangan, vanaf waar je gemakkelijk naar Gili Air of Gili Meno kunt reizen. Als je op Bali bent, kun je in meerdere plaatsen de boot pakken. Er vertrekken boten in onder andere Sanur, Sereangan en Padangbai. Als je vanuit Lombok reist, kun je de boot op Bangsal pakken. Je hebt veel mogelijkheden en dit kun je gemakkelijk ter plekke regelen.

Ons oordeel
8/10

De Gili eilanden zijn ontzettend leuk. De eilanden zijn mooi en de sfeer is er erg goed. Absoluut een must tijdens je reis door Indonesië!

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.