Pulau Weh

Pulau Weh

Net boven het uiterst noordelijke punt van Sumatra ligt het eiland Pulau Weh. Dit kleine tropische eiland is vooral een heerlijke spot voor duik- en snorkelliefhebbers. Sterker nog, de onderwaterwereld rondom het eiland behoort tot de betere van heel Azië. Pulau Weh is goed te combineren met je reis door Sumatra, maar als je echt goed wilt duiken of snorkelen kun je alleen voor dit eiland al de reis naar Sumatra afleggen.

Over Pulau Weh

Het grootste dorp van Pulau Weh is Sabang. Je begint je verblijf op het eiland in de haven van dit dorp, maar verder valt er weinig te beleven. Er staan wat oude Nederlandse koloniale gebouwen, maar deze hoef je niet per se te bekijken. Gapang en met name Iboih zijn leukere plekken om te verblijven. Hier heb je de leukste accommodaties en de beste faciliteiten. Net zoals in Banda Aceh is op Pulau Weh de Sharia wetgeving van toepassing. Dit is met name voor de lokale bevolking. De lokale overheid realiseert zich dat toerisme een belangrijke inkomstenbron is en doet niet moeilijk als westerse toeristen hier een biertje willen drinken. Op het strand kun je ook zeker in je bikini rondlopen. Buiten het strand is het niet gepast om in je bikini rond te lopen, maar dit geldt eigenlijk voor heel Indonesië.


Pulau Weh

De fraaie onderwaterwereld rondom het eiland


Pulau Weh

De anemoonvis is hier ook te zien


Duiken en snorkelen

Als je niet wilt duiken of snorkelen kun je Pulau Weh beter overslaan. Als je wel onderwater wilt zul je fantastische dingen zien. Denk hierbij aan onder andere de koraalduivel, murenen, schildpadden, mantaroggen en soms zelfs haaien. Uiteraard zie je naast deze bijzondere wezens ook nog een indrukwekkend koraalrif. Er zijn een aantal duikscholen te vinden op het eiland, deze bieden ook PADI lessen aan.

Stranden

In de nabije omgeving van Sabang zijn een paar mooie stranden te vinden. Dit – en de andere stranden op Pulau Weh – zijn echter geen stranden waar je de hele dag op kunt relaxen en zonnen. De meeste stranden bestaan voornamelijk uit rotsen en niet uit lange, brede stukken strand. De mooiste stranden vind je bij Iboih, Gapang en het strand Pantai Sumur Tiga.


Pulau Weh

Er zijn meerdere mooie stranden die je kunt bezoeken


Vervoer op Pulau Weh

Er rijden enkele minibussen rond op het eiland. Een handige optie om van de haven naar je accommodatie te reizen. Daarna is het leuker om per scooter rond te rijden. Dit geeft je de vrijheid om het eiland op eigen houtje te verkennen. Je kunt op eigen tempo naar de leukste bestemmingen op het eiland rijden. Rijd naar de bekende stranden, maar ook de kleinere verlaten stranden. Je kunt ook stops maken bij verschillende uitkijkpunten, vanaf waar je de fraaie kustlijn en haar omgeving kunt bewonderen. Ook zijn er een aantal watervallen, plantages en hot springs die je kunt bezoeken. Een scooter kost 50.000 roepia voor een halve dag of 100.000 voor een hele dag.

Overnachten op Pulau Weh

Helaas is overnachten op Pulau Weh een stukje duurder dan in andere bestemmingen in Indonesië. Reken hier niet op bedden voor minder dan €10 tot €15 per nacht. Wel kun je wat simpele, maar leuke bungalows krijgen voor rond de €20 per nacht. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.


Pulau Weh

De pier bij Iboih


Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Pulau Weh is alleen te bereiken met de boot vanaf Banda Aceh, de stad in het noorden van Sumatra. Met de snelste boot ben je er in een klein uur en met de goedkopere, langzamere boot doe je er twee uur over. Banda Aceh is vanuit Sumatra goed over land te bereiken en met het vliegtuig vanuit de rest van Indonesië.

Ons oordeel
8/10

Pulau Weh is een mooi en leuk eiland met vriendelijke mensen. Zeker als je wilt duiken of snorkelen zit je hier goed. Ook zijn de stranden een leuke afsluiting van je reis over Sumatra.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.