Solo

Solo

Solo, ook wel Surakarta genoemd, staat bekend om de traditionele Javaanse cultuur die hier overal te vinden is. Deze conservatieve stad is een stuk minder verwesterd dan veel andere steden op Java, dat heeft een aantal nadelen maar ook veel voordelen. Het dichtbij gelegen Yogyakarta staat ook bekend om de Javaanse cultuur en heeft dit weten om te zetten in een grote toeristenstroom. In Solo is dit een stuk minder geval en de economie van de stad moet het vooral hebben van het produceren van batik voorwerpen. Toch valt er in Solo genoeg te zien en te beleven om er een (beperkt) aantal dagen te verblijven.

Bezienswaardigheden Solo

Breng zeker een bezoek aan de Kraton Surakarta. Dit was ooit een prachtig paleis tot een brand in 1985 het grotendeels verwoeste. Toch is er in het museum nog genoeg moois te zien, vooral als je van de Javaanse kunst houdt. Meer kunst kun je zien in het Mangkunegaran paleis. Naast een aantal schitterende voorwerpen kun je ook een kijkje nemen in het paleis zelf om een aantal vertrekken te bewonderen.


Solo

De fraaie Kraton Surakarta


Winkelen

Zoals gezegd is de batik industrie in Solo erg groot. Op verschillende markten kun je de overhemden of kleden voor een goede prijs kopen. De Psar Klewer is een grote markt met goedkope batik, in Batik Keris vind je de betere kwaliteit maar ook voor een duurdere prijs. Mocht je andere dingen willen inslaan kun je op Pasar Gede terecht, de grootste markt van Solo.

Vervoer in Solo

Er rijden genoeg taxi’s rond in de stad. Dit is de makkelijkste en snelste manier om je binnen de stad te verplaatsen. Een andere optie is de becak, de Indonesische fietstaxi. Goed onderhandelen is noodzakelijk, want als toerist worden vaak hoge prijzen gevraagd.


De toegangspoort tot de Great Mosque of Surakarta


Overnachten in Solo

Zoals je wel verwacht bij de sfeer van de stad zijn er behoorlijk veel goedkope guest houses en andere accommodaties te vinden in Solo. Goed uitgaan zit er hier echter niet in. Het avondleven beperkt zich voornamelijk tot (leuke) eetstalletjes. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Solo heeft recentelijk een eigen vliegveld gekregen. De internationale vluchten zijn nog vrij beperkt maar steden als Kuala Lumpur, Singapore en het binnenlandse Jakarta zijn al goed te bereiken.

Solo is goed te bereiken met de trein. Vanuit Yogyakarta vertrekken dagelijks meer dan tien treinen, deze doen er een uurtje over. Vanuit de hoofdstad Jakarta is het ongeveer acht uur met de trein, de treinrit vanuit Bandung duurt een uurtje langer.

Vanuit de meeste steden op Java vertrekken dagelijkse bussen naar Solo. De busrit uit Yogyakarta duurt twee uur, vanuit Semarang een kleine vier uur en Surabaya een uur of zeven.

Ons oordeel
6/10

Solo is een redelijk leuke stad om mee te pakken tijdens je reis over Java. Echte hoogtepunten kent het niet, maar als je de tijd hebt is het leuk om hier een dag of twee te verblijven om de Javaanse cultuur beter te leren kennen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.