Karimunjawa

Karimunjawa

Enkele honderden kilometers ten noorden van het midden van Java ligt Karimunjawa. Deze archipel is een schitterende en nauwelijks bezochte bestemming. Het is een flinke omweg om hier te komen, want het ligt niet echt op een logische route door Indonesië. Maar als je op zoek bent naar ‘iets anders’ is Karimunjawa absoluut een aanrader. De witte stranden zijn prachtig, het water is heerlijk helder en de sfeer is er heel relaxt. De eilanden worden weinig door westerse toeristen bezocht. De meeste bezoekers zijn Indonesische vakantiegangers. Let erop dat het weer hier tussen december en februari vaak niet goed is. Het komt dan geregeld voor dat er geen boten van en naar Karimunjawa gaan.

Pulau Karimunjawa

Pulau Karimunjawa is het grootste eiland van de archipel. Hier zijn de meeste faciliteiten te vinden en hier is ook het meeste te doen. Hoewel relaxen op het strand bij een tropisch eiland hoort, zijn er ook een aantal leuke activiteiten om te ondernemen. Het eiland verken je het beste per scooter, of eventueel per fiets. Rij bijvoorbeeld naar een van de gave stranden. Zo is er Batu Topeng Beach, welke uit verschillende gedeeltes bestaat, het mooie Tanjung Gelam Beach en ook Ujung Gelam is zeker aan te raden. Deze laatstgenoemde is een uitermate geschikte spot om de zonsondergang te bekijken. Een andere goede plek om te zonsondergang te zien, is Love Hill. Hier loop je vanuit het centrum naartoe. Je krijgt na een kleine klim van 10 minuten een prachtig uitzicht over het eiland en de zee. Daarna kun je aanschuiven op de vismarkt, waar ze voor je neus heerlijke verse vis bereiden. Natuurlijk is ook het ontdekken van de onderwaterwereld een veel gekozen activiteit op het eiland.


KarimunjawaEiland- en snorkeltour

We raden je zeker aan de omliggende eilanden te verkennen en te snorkelen. Het water is kraakhelder en er ligt ontzettend veel kleurrijk koraal rondom de eilanden. Je ziet schildpadden, zeesterren, clownvisjes (Nemo’s) en barracuda’s. Bij iedere accommodatie kun je een (dag)trip regelen. Ook kun je zelf een bootje huren (inclusief local) en rondvaren. Ben je een duiker? Kies dan voor de spots rondom Menyawakan Island.

Andere eilanden

Het eiland Kemujan is via een brug te bereiken vanaf Pulau Karimunjawa. Ook hier zijn wat faciliteiten te vinden. Het is wat platter dan Karimunjawa, en heeft veel mangroves. Je vindt op Kemujan ook een kleine landingsstrip voor vliegtuigjes. De andere eilanden van de archipel zijn grotendeels onbewoond. Ga zeker met een boottocht naar de onbewoonde eilanden Menjangan Besar en Menjangan Kecil. Op deze twee eilandjes zijn de mooiste stranden te vinden. Dit is een heerlijke dagtrip. Wil je overnachten op een onbewoond eiland? Dit kan! Je kunt een tent huren voor ongeveer €5. Informeer hiernaar bij je accommodatie.


Karimunjawa 2


Vervoer op Karimunjawa

Er is geen openbaar vervoer op Karimunjawa. De beste manier om je te verplaatsen is met de scooter. Deze zijn gemakkelijk te huren als je aankomt. De wegen zijn rustig en de omgeving is mooi, wat de scootertocht des te leuker maakt. Andere vervoersopties zijn motortaxi’s en huurauto’s.

Eten en drinken

Het aanbod van restaurants is niet groot op Karimunjawa. Er zijn enkele warungs en een paar westerse restaurants te vinden op het eiland. De gemiddelde kwaliteit ligt niet zo hoog als rondom op en rondom Bali, maar toch kun je hier zeker lekker eten. Daarnaast zijn er enkele barretjes op het strand waar je een drankje kunt doen. Deze zijn met name populair rondom zonsondergang. Later op de avond is hier niet zoveel te beleven.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Karimunjawa:

Naam Eten Aanbod Prijs
Saung Odang Lekker eten voor een goede prijs
Waiki Bar Goede koffie en gezonde ontbijt en lunch €€
The Happinezz Restaurant Prima westerse en lokale gerechten
Basa-Basi Een sfeervol restaurant met een gevarieerde keuken €€


Overnachten op Karimunjawa

Er zijn gelukkig veel leuke homestays te vinden op Karimunjawa. Tevens zijn er een paar duurdere resorts. De homestays zijn simpel, maar goed betaalbaar. Er is echter heel weinig keuze. Naar het eiland toe gaan zonder een kamer geboekt te hebben is niet verstandig. Dit is een van de weinige bestemmingen waarbij we aanraden om altijd een kamer te reserveren, het liefst ruim van te voren. In onze Reisgids Indonesië staan de leukste hostels van Karimunjawa vermeld.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Vliegen naar Karimunjawa was voorheen heel duur. Sinds kort kan je vanaf Surabaya en Semarang echter al voor enkele tientjes het vliegtuig pakken.

Vanaf Jepara, op het 'vasteland' van Java, kun je de boot nemen. De snelste boot doet er twee uur over. De langzamere boten zijn wat goedkoper.

Ons oordeel
8/10

Karimunjawa is fantastisch mooi en nog nauwelijks ontdekt door toeristen. Dit maakt het een van de leukere eilanden van Indonesië.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.