Karimunjawa

Karimunjawa

Enkele honderden kilometers ten noorden van het midden van Java ligt Karimunjawa. Deze archipel is een schitterende en nauwelijks bezochte bestemming. Het is een flinke omweg om hier te komen, het ligt niet echt op een logische route door Indonesië. Maar als je op zoek bent naar ‘iets anders’ is Karimunjawa absoluut een aanrader. De witte stranden zijn prachtig, het water is heerlijk helder en de sfeer is er heel relaxt. De eilanden worden nauwelijks door westerse toeristen bezocht, de meeste bezoekers zijn Indonesische vakantiegangers. Let er op dat het weer hier tussen december en februari vaak niet goed is. Het komt dan geregeld voor dat er geen boten van en naar Karimunjawa gaan.

Pulau Karimunjawa

Pulau Karimunjawa is het grootste eiland van de archipel. Hier zijn de meeste faciliteiten te vinden en hier is ook het meeste te doen. Het is een leuk eiland om te verkennen per fiets. Je kunt vanuit het dorp naar een aantal leuke stranden in de buurt fietsen en de mooie natuur van het eiland bekijken. Als je uit gefietst bent kun je goed duiken en snorkelen, dit is prima te regelen op Pulau Karimunjawa. Uiteraard kun je ook gewoon relaxen op het strand.


Karimunjawa 3


Andere eilanden

Het eiland Kemujan is via een brug te bereiken vanaf Pulau Karimunjawa. Ook hier zijn wat faciliteiten te vinden. De andere eilanden van de archipel zijn grotendeels onbewoond. Op Kemujan is tevens een kleine landingsstrip te vinden voor vliegtuigjes. Ga zeker met een boottocht naar de onbewoonde eilanden Mejangan Besar en Menjangan Kecil. Op deze twee eilandjes zijn de mooiste stranden te vinden. Dit is een heerlijke dagtrip.

Overnachten

Er zijn gelukkig veel leuke homestays te vinden op Karimunjawa. Tevens zijn er een paar duurdere resorts. De homestays zijn simpel, maar goed betaalbaar. Er is echter heel weinig keuze. Naar het eiland toegaan zonder een kamer geboekt te hebben is niet verstandig. Dit is een van de weinige bestemmingen waarbij we aanraden om altijd een kamer te reserveren, het liefst ruim van te voren. In onze Reisgids Indonesië staan de leukste hostels van Karimunjawa vermeld.


Karimunjawa 2


Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Vliegen naar Karimunjawa was voorheen heel duur. Sinds kort kan je vanaf Surabaya en Semarang echter al voor enkele tientjes het vliegtuig pakken.

Vanaf Jepara, op het 'vaste land' van Java, kan je boot nemen. De snelste boot doet er twee uur over. De langzamere boten zijn wat goedkoper.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal