Bira

Bira

In een van de zuidelijke puntjes van Sulawesi zijn de hagelwitte stranden van Bira te vinden. Ongeveer zes uur verwijderd van Makassar ligt deze badplaats, die voorheen voornamelijk bezocht werd door lokale toeristen die een weekendje uit de stad wilden. Bira zelf is een klein stadje waar niet heel veel te beleven valt. Het grootste gedeelte van de toeristen komt hier om te duiken of om gewoon lekker op het strand te liggen.

Bira

De tocht naar Bira kan over land of over zee, en brengt mooie uitzichten met zich mee. Na een lange tocht kom je aan in de badplaats zelf of in de haven (ongeveer een kilometer van Bira). Aangekomen bij Bira wordt er gevraagd om een entreeprijs van ongeveer €3. Zoals op veel plekken geldt deze toegangsprijs alleen voor westerse toeristen. De straten van de badplaats zien er redelijk somber uit en bestaan eigenlijk puur uit warungs en wat reisorganisaties. Meer richting de stranden wordt je overspoeld door luxe resorts en bungalowparken. Aangezien het grootste gedeelte van het toerisme naar Bira komt om te duiken zijn er veel resorts die combinaties bieden van accommodatie en een aantal duiken. De mooie stranden vind je in de omgeving van de kustplaats. Huur een scooter en verken deze fraaie regio op eigen houtje.


Bira


Bira


Bara

Een kleine drie kilometer van Bira af ligt Pantai Bara. Bara is een lang uitgerekt strand waarlangs veel duikresorts te vinden zijn. Het strand zelf is rustig en heel mooi schoon. De lokale bevolking doet er veel aan om dit zo te houden. Zo is het verboden om kampvuren te maken en mag er niet op het strand gekampeerd worden.

Duiken en snorkelen

Het is niet voor niets dat veel toerisme rond Bira hierheen komt om te duiken. Een klein stukje met de boot en je belandt in een onderwater paradijs. Het is mogelijk om vanaf de haven met een privéboot rondgevaren te worden, of je kan een tour boeken via een van de resorts. Voor degene die niet graag duiken zijn er ook opties om alleen te snorkelen. Duiken kan hier op alle niveaus, en er kunnen duikcursussen gedaan worden. De stroming kan vrij sterk zijn, maar hier wordt goed rekening mee gehouden door de duikinstructeurs. Bij Bira en Bara zijn onder andere schildpadden, haaien en roggen te spotten.


Bira Sulawesi


Vervoer in Bira

Op enkele motortaxi’s na is van openbaar vervoer geen sprake. Als je de mooie stranden en de rest van de omgeving van Bira wilt verkennen raden we aan om een scooter te huren. Er zijn meerdere lokale bedrijven waar je een scooter kunt huren. Als je van Bira naar Bara wilt lopen ben je wel een halfuur onderweg.

Overnachten in Bira

In Bira (en Bara) zitten heel veel leuke resorts die verschillende aanbiedingen hebben voor combinaties met duiken en dergelijke. De meeste accommodaties zijn wel redelijk prijzig, voornamelijk als je alleen reist. Hierom raden we aan om goed op zoek te gaan en eventuele duik plannen te combineren met de accommodatie. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Bira is per boot te bereiken vanaf Flores en vanaf een aantal andere eilanden van Sulawesi. Ook hier is het slim om goed uit te zoeken waar de boot heen gaat, om niet het risico te lopen in een ander dorpje afgezet te worden.

De makkelijkste manier om bij Bira te komen is per bus vanaf Makassar. Dit duurt ongeveer zes uur en kost je minder dan een tientje. Kijk wel goed waar de bussen precies heen gaan, want sommigen stoppen een stuk van Bira vandaan, waardoor je of een stuk moet lopen of alsnog een taxi moet nemen.

Het is ook mogelijk om met een persoonlijke chauffeur naar Bira te gaan. Dit zal ongeveer uit komen op €50, dus deze optie is voornamelijk aan te raden als je met een grotere groep bent.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.