Lovina

Lovina

Lovina is een populaire badplaats op Bali, maar eigenlijk niet te vergelijken met de meeste andere bestemmingen in deze categorie. In Lovina is het namelijk veel rustiger, zeker als je het vergelijkt met de chaos van Kuta. De badplaats is gelegen in het noorden van Bali, wat aanzienlijk minder bezocht wordt dan het drukke zuiden van het eiland. Lovina is eigenlijk meer een verzameling van een aantal kleine dorpen, die dankzij het toerisme steeds meer naar elkaar toe groeien.

Stranden

De stranden zijn hier veel rustiger, maar helaas ook minder mooi. Dit komt voornamelijk omdat het zand hier zwart is in plaats van wit. Deze kleur dankt het aan vulkaanuitbarstingen in de omgevingen. Ondanks dat kun je hier goed terecht voor een relaxed dagje.


Lovina


Dolfijnen spotten

De populairste activiteit van Lovina is het spotten van wilde dolfijnen. Net buiten de kust leven veel dolfijnen, wat absoluut bijzonder is om te zien. Met een boottocht heb je de kans om deze mooie beesten van dichtbij te bekijken. Een authentieke ervaring is dit helaas absoluut niet. Je gaat met tientallen andere boten het waard in, waarvan er vele niet veel geven om het welzijn van de dolfijnen. Het is zeer de vraag hoe goed deze populaire activiteit is voor de gezondheid van de dolfijnen. Laat je goed informeren over verantwoorde boten als je dit wilt doen. Bekijk ook onze blog over dolfijnen spotten in Lovina voor meer informatie hierover.

Duiken en snorkelen

De noordkust van Bali is de beste regio van het eiland om te duiken en snorkelen. Je kunt hiervoor dus ook goed terecht rondom Lovina. Ter plekke kun je een duik- of snorkeltrip boeken of duiklessen nemen. Rondom Amed, meer naar het westen, kun je echter nog beter duiken en snorkelen.

Gitgit waterval

Net ten zuiden van Lovina ligt de Gitgit waterval. Deze waterval is 35 meter hoog en is daarmee de hoogste waterval van Bali. Naast de hoogste is het tevens een van de mooiste watervallen van het eiland. De groene omgeving en de rotsen onderaan de waterval maken het een schitterend plaatje. Je kunt hier vanuit Lovina zelf met de scooter naartoe rijden. Eenmaal aangekomen loop je nog een klein stuk naar de waterval toe. Probeer hier vroeg in de ochtend te zijn, dan is het nog lekker rustig. De Sekumpul waterval ligt wat verder weg, maar is nog indrukwekkender. Als je over een scooter beschikt is het leuk om hier zelf naartoe te rijden.


Lovina


Banjar Hot Springs

Een ander leuk uitstapje dat je vanuit Lovina kunt maken is een bezoek aan de Banjar Hot Springs. Bali kent meerdere hot springs, waarvan deze een van de bekendste is. Het is een publiek bad en met name geliefd onder locals. Zij geloven namelijk dat het water een helende werking heeft. Of dat zo is kunnen we niet bevestigen, maar het is zeker leuk om hier even te zwemmen. Het complex is mooi ingericht en entree kost je minder dan een euro.

Brahmavihara-Arama

Op een korte scootertocht van Lovina ligt Brahmavihara-Arama, het grootste boeddhistische klooster van Bali. Op dit grote complex zie je meerdere tempels, in verschillende stijlen. Zo zie je er onder meer een mini-versie van het bekende Borobudur in Yogyakarta. In tegenstelling tot veel andere tempels op Bali kom je hier nog niet heel veel andere toeristen tegen.


Lovina


Vervoer in Lovina

Van de meeste accommodaties kun je snel naar het strand en de meeste restaurants lopen. Het is relatief rustig in Lovina, wat het een fijne plek maakt voor een wandeling. Als je meer van de omgeving wilt zien kun je een scooter huren. Dit is een uitstekende manier om je door deze regio te verplaatsen. De prijzen voor het huren van een scooter beginnen bij 50.000 roepia per dag. Veel accommodaties bieden daarnaast de mogelijkheid aan om een fiets te huren.

Eten en drinken

Lovina beschikt met name over een uitstekend aanbod aan warungs. Voor goede prijzen heb je hier heerlijke lokale maaltijden. Je hebt zo’n tien hele goede opties. Ook zijn er enkele westerse restaurants te vinden in Lovina, maar niet zoveel als elders op Bali. In de avond kun je bij enkele bars terecht om een drankje te doen.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Lovina:

Naam Eten Aanbod Prijs
Warung Ibu Wina Heerlijke lokale maaltijden van een vriendelijke eigenaresse
Warung Ayu Food & Drink Lekker eten en leuke kookcursussen
The Global Village Kafe Een sfeervol restaurant met lokale en westerse gerechten
Warung Jegeg Lekker Indonesisch eten en aardig personeel

Overnachten in Lovina

Veel hostels zijn er niet te vinden in Lovina. Wel zijn er veel leuke homestays en andere goed betaalbare accommodaties. In onze Reisgids Indonesië staan de leukste hostels van Lovina vermeld.

Reisgids Indonesië

Ons oordeel
7/10

Lovina is heerlijk rustig, zeker in vergelijking met het drukke zuiden van Bali. De mensen zijn hier vriendelijker, je kunt dolfijnen spotten en je kunt vanuit hier de natuur verkennen in de regio. Veel meer valt er ook niet te beleven.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.