Malang

Malang

Malang is een stad in het oosten van Java, zo’n negentig kilometer ten zuiden van de provinciehoofdstad Surabaya. Vroeger was de stad een geliefde plek voor gepensioneerde Nederlanders. Tegenwoordig wordt Malang door de meeste toeristen overgeslagen of slechts als slaapplek op weg naar de Bromo vulkaan gebruikt. Toch is deze stad wel de moeite waard om te bezoeken. Met ‘slechts’ een miljoen inwoners is de stad een stuk rustiger dan Jakarta of Bandung. Daarnaast is de temperatuur ook nog eens een stuk aangenamer door de ligging in de bergen.

Wat te doen in Malang?

De stad heeft een paar leuke bezienswaardigheden te bieden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Een dag is genoeg om alles te zien. Heb je meer dagen de tijd, dan kun je je ook in de omgeving van Malang vermaken.

Jodipan Village
Deze kleurrijke wijk is zeker een must visit tijdens je verblijf in Malang. Zowel de huizen als de brug zijn in allerlei felle kleuren beschilderd. Ondanks de paar lokale toeristen die er rondlopen gaat het normale leven gewoon door. Je krijgt dus ook nog eens een kijkje in het leven van de locals!


Malang


Alun Alun Malang
Dit grote park is één van onze favoriete plekken in de stad om even tot rust te komen en locals te ontmoeten. De kans is groot dat ze even een praatje met je willen maken om hun Engels te oefenen of met je op de foto willen. Zeker in het weekend is het een drukbezochte plek. Rondom het park kun je ook nog een kerk en een moskee bewonderen.

Traditionele markt
Als je souvenirs wilt shoppen dan moet je niet hier zijn. Dit is echt een markt voor locals met alles wat je maar kunt bedenken, van etenswaren tot gereedschap. Doordat de markt nog niet echt door toeristen ontdekt is liggen de prijzen erg laag. Een goede plek dus om iets van de lokale cultuur – en geuren – op te doen.

Ijen Boulevard
De straat moet je zeker even meepakken tijdens je wandeling door de stad. Het is een enorme brede straat met oude koloniale gebouwen langs de weg waardoor de straat erg Europees overkomt.

De omgeving

In de omgeving van Malang vind je een hoop theeplantages en tempels welke je met een tour of zelfstandig met de scooter kunt bezoeken. Als je wilt kun je ook één of twee dagen een weeshuis bezoeken. Dit wordt georganiseerd door het hostel Kampong Tourist. Het hoogtepunt in de omgeving is uiteraard de prachtige Bromo vulkaan.


Tumpak Sewu


Tumpak Sewu waterval

Er zijn vele prachtige watervallen te vinden in Indonesië, maar de Tumpak Sewu waterval is absoluut een van de mooiste. Deze waterval ligt wat buiten de gebruikelijke route die reizigers volgen door Java, waardoor er hier nog niet zoveel toeristen komen. Wat de waterval alleen maar leuker maakt. Je vindt de Tumpak Sewu waterval op zo’n 65 kilometer ten zuidoosten van Malang. Je zou dichterbij de waterval kunnen verblijven, maar Malang is de dichtstbijzijnde stad. Vanuit de stad reis je in het drukke Indonesische verkeer in ongeveer twee uur naar de waterval toe. Van bovenaf is het al mooi, maar als je naar beneden gaat is het pas echt prachtig. De waterval is ruim honderd meter hoog en valt van een halve cirkel naar beneden, erg indrukwekkend. Je dient wel een pittige klim naar beneden te maken, zorg dat je goede schoenen mee hebt.

Vervoer in Malang

Het centrum van de stad is niet erg groot dus prima te voet te verkennen. Ben je niet zo van het lopen dan kun je voor circa 50.000 IDR een fiets huren of gebruik maken van de kleine busjes die door de stad rijden. Informeer in dat geval van te voren even bij je hostel welke je moet nemen en hoeveel het ongeveer kost, zodat je niet afgezet wordt. Ook rijden er genoeg taxi’s rond waar je gebruik van kunt maken.


Malang


Overnachten in Malang

Doordat de stad door veel toeristen wordt overgeslagen hoef je niet bang te zijn dat hostels of hotels vol zitten. Toch kan het fijn zijn om van te voren wat research te doen gezien de stad niet vol zit met hotels. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Malang heeft een kleine luchthaven waar je vanaf Bali of andere steden op Java naar toe kunt vliegen. Het noordelijkere gelegen Surabaya heeft ook een luchthaven, deze is wat groter. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Je kunt Malang makkelijk bereiken met de trein vanaf Yogyakarta (ca. acht uur) en Surabaya (ca. drieënhalf uur).

Kom je terug vanaf de Bromo vulkaan? Dan kun je in Probolinggo de bus nemen naar Malang. In Surabaya en Yogyakarta kun je overigens ook de bus pakken.

Ons oordeel:
6/10

De stad is vooral leuk om een goed beeld te krijgen van een Javaanse stad zonder toeristen. Je kunt je er met gemak een dagje vermaken, maar zit je in tijdnood dan kun je de stad gerust overslaan.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.