Jakarta

Jakarta

Jakarta is de hoofdstad van Indonesië. Het is ook veruit de grootste stad in het land. De meeste toeristen die door Indonesië reizen komen vroeg of laat in Jakarta terecht. Vaak is dit uitsluitend als tussenstop naar één van de veel mooiere plekken in Indonesië, zoals Bali. De stad is namelijk lang niet bij iedereen geliefd. Toch is het ook geen vervelende stad om een dag of twee door te brengen tijdens een tussenstop. Meer tijd hoef je hier niet in te plannen.

Over Jakarta

De Indonesische hoofdstad is een vrij chaotische stad. Met name het verkeer is een grote ramp. De hele dag door staan de wegen vol met auto’s en even ergens naartoe rijden zit er niet in. Met al het verkeer dat dwars door elkaar rijdt en de gassen die dat uitstoot heb je niet echt de behoefte een wandeling door de stad te maken. De stad is simpelweg te snel gegroeid, zonder dat de infrastructuur hier adequaat op aangepast is. Door de enorme bebouwing en het gebrek aan groen daalt de stad steeds verder, waardoor er veel meer overstromingen zijn geweest de laatste jaren. Deze situatie is zo erg geworden dat de Indonesische regering het drastische besluit heeft genomen om een compleet nieuwe hoofdstad te bouwen, gelegen op het Indonesisch deel van Borneo. Zodra dit project af is zal Jakarta dus niet meer de hoofdstad van Indonesië zijn. Buiten deze problemen is er in Jakarta wel genoeg te doen en kun je er zeker een leuke tijd hebben.


Jakarta

Het nationaal monument van Indonesië


Het nationaal museum


Bezienswaardigheden in Jakarta

Een bijzondere bezienswaardigheid in Jakarta is de Istiqlal Moskee. Het is niet de mooiste moskee die je in Azië kunt bekijken, zeker van de buitenkant is de moskee niet al te mooi. De enorme grootte van het gebouw maakt het echter wel een uniek gebouw. Er kunnen maar liefst 120.000 mensen tegelijk in het gebouw samenkomen om te bidden. Dit maakt het een van de grootste moskeeën ter wereld. Als toerist kun je de moskee ook bezoeken, maar denk er wel aan om gepaste kleding te dragen.

Zoals je van een hoofdstad verwacht vind je in Jakarta meerdere bezienswaardigheden en musea gelinkt aan het verleden van Indonesië. Medan Merdeka (vrijheidsplein) is het centrale plein van Jakarta. Midden op het plein staat het nationaal monument. Deze 132 meter hoge toren heeft Soekarno laten bouwen ter ere van de onafhankelijkheid van Indonesië. Deze toren wordt ook wel de Monas genoemd. Je kunt rondom dit mooie plein een leuke wandeling maken.

Het leukste museum van de stad is het Museum Nasional. In dit prachtige gebouw leer je door middel van vele voorwerpen, tentoonstellingen en informatie over de geschiedenis van Indonesië. Ook het Museum Sejarah Jakarta is interessant. Hier leer je meer over de Nederlandse koloniale geschiedenis in Indonesië.

Indonesië is een islamitisch land, maar ook het christendom is nog aanwezig. Het Jakarta Cathedral is daar een bewijs van. Een groot en erg fraai gebouw, met name van de buitenkant.

Oud Batavia

De wijk Kota Tua, ook wel bekend als Oud Batavia, is het oude centrum van Jakarta. De koloniale gebouwen herinneren je aan de Nederlandse geschiedenis in Indonesië. In deze wijk vind je een aantal musea over dit verleden. Tevens zie je hier de invloeden van de Nederlandse architectuur terug. Die je het beste op Fatahillah Square, het voormalige Stadhuisplein van Jakarta.


Jakarta

De sfeervolle wijk Kota Tua


Winkelen

De gigantische winkelcentra in de stad zijn de moeite waard. De meeste winkelcentra zijn ’s avonds ook geopend en bieden plaats aan verschillende restaurants, bars en sommige zelf aan bioscopen. Deze winkelcentra zijn voornamelijk bij de lokale jeugd populair. De jongeren kunnen er hele dagen verblijven. De Grand Indonesia Mall is wat ons betreft het leukste winkelcentrum van Jakarta.

Thousand Islands

Op enkele uren varen van Jakarta ligt Thousand Islands. Deze eilandengroep, Pulau Seribu genoemd in het Indonesisch, bestaat inderdaad uit duizend eilanden. Het zijn niet de mooiste eilanden die je tijdens je reis door Indonesië zult zien, maar het is wel een welkome afwisseling van het chaotische en soms vieze Jakarta. Als je meerdere dagen in Jakarta hebt kun je dan zeker wel een dagje inplannen om een aantal van deze eilanden te bezoeken om wat te relaxen op het strand. Je bereikt de eilanden vanuit de Marina Ancol haven, in het noorden van de stad.


Jakarta

Een van de eilanden binnen de Thousand Islands


Uitgaan

Hoewel de stad overdag grijs aandoet en niet bij iedereen in de smaak zal vallen is dit ‘s nachts een heel ander verhaal. Qua clubs hoort Jakarta zonder twijfel bij de beste steden in Azië. De clubs zijn goed in elkaar gezet en ook de dj’s zijn van hoog niveau. Bars van hoog niveau zijn ook aanwezig in Jakarta. Deze zijn soms lastig te vinden.

Vervoer in Jakarta

Jakarta was tot voor kort de grootste stad ter wereld zonder metronetwerk. In 2019 is hier verandering in gekomen, toen de eerste metrolijn werd geopend. In de komende jaren zullen meerdere metrolijnen volgen. De situatie is hiermee licht verbeterd, maar nog altijd is het verkeer in deze enorme stad dramatisch te noemen. De stad behaalt regelmatig een top 10 notering in lijsten waarin de meeste file uren per stad wordt bijgehouden. Het verbeterde busnetwerk, Transjakarta Busway, probeert dit ook te verminderen, maar dit is een langzaam proces. Dit busnetwerk is wel een goede manier om je binnen de stad te verplaatsen. Andere opties zijn taxi’s, waarbij we aanraden om gebruik te maken van de lokale apps Grab of GoJek.


Oude koloniale gebouwen in Jakarta


Overnachten in Jakarta

Op de bonnefooi naar Jakarta gaan om een hostel te zoeken is geen aanrader. De stad is zo groot en het verkeer zo druk dat ter plekke een overnachten zoeken niet zo gemakkelijk gaat. Van te voren een accommodatie boeken heeft voor Jakarta onze voorkeur. De oude wijk Kota Kuta is onze favoriete wijk van de hoofdstad, probeer in of rondom deze wijk een accommodatie te zoeken. In onze Reisgids Indonesië staan de leukste hostels van Jakarta vermeld.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Jakarta heeft een groot vliegveld, met goede verbindingen met zowel Europa als Azië. Vanuit Nederland vliegen een aantal airlines rechtstreeks naar de Indonesische hoofdstad. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets naar Indonesië.

Als je al op Java bent kun je het beste de trein pakken naar Jakarta. Vanuit Bogor ben je een uur onderweg, de trein vanuit Bandung doet er ruim drie uur over, vanuit Yogyakarta doe je er minstens zeven uur over en vanuit Surabaya zelfs een kleine elf uur.

Ons oordeel
5/10

Jakarta is een drukke en chaotische stad, met weinig toeristische hoogtepunten. Het is zeker niet de leukste stad van Indonesië en we raden je aan snel door te reizen naar andere locaties in het land. Wel zijn er een aantal leuke bezienswaardigheden te zien, waardoor je je hier zeker wel een dag kunt vermaken.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.