Jakarta

Jakarta

Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, is een bekende doorreisstad voor backpackers die onderweg zijn naar bestemmingen zoals Bali. Deze enorme metropool biedt een fascinerende mix van chaos en charme, waardoor het een interessante tussenstop is voor de avontuurlijke reiziger onder ons.

Het chaotische hart van Indonesië

Jakarta, met haar chaotische verkeersstromen en bizar snelle stedelijke ontwikkeling, is een stad die met uitdagingen én verrassingen komt. Dit is dan ook belangrijk om te weten over Jakarta:

De Indonesische hoofdstad is dus echt een vrij chaotische stad. Met name het verkeer is een grote ramp. De hele dag door staan de wegen vol met auto’s en even ergens naartoe rijden zit er niet in. Met al het verkeer dat dwars door elkaar rijdt en de gassen die dat uitstoten, heb je waarschijnlijk niet de behoefte een wandeling door de stad te maken. De stad is simpelweg te snel gegroeid, zonder dat de infrastructuur hier adequaat op aangepast is. Door de enorme bebouwing en het gebrek aan groen daalt de stad steeds verder, waardoor er veel meer overstromingen zijn de laatste jaren.

Deze situatie is zo erg geworden dat de Indonesische regering het drastische besluit heeft genomen om een compleet nieuwe hoofdstad te bouwen, gelegen op het Indonesisch deel van Borneo. Zodra dit project af is zal Jakarta dus niet meer de hoofdstad van Indonesië zijn. Buiten deze problemen is er in Jakarta wel genoeg te doen en kun je er zeker een leuke tijd hebben, maar houd dit dus wel in je achterhoofd.


Jakarta

Het nationaal monument van Indonesië


Het nationaal museum


Bezienswaardigheden in Jakarta

Maar, Jakarta is net zoals Kuala Lumpur, een plek waar het moderne leven en de traditionele cultuur elkaar ook ontmoeten. Het is dus een stad die lang niet bij iedereen geliefd is, maar toch is het ook echt geen vervelende stad om een dag of twee door te brengen voor je bijvoorbeeld verder reist naar Yogyakarta. Dit kun je er bezoeken:

Istiqlal Moskee en Jakarta Cathedral: Indonesië is een islamitisch land, maar ook het christendom is nog aanwezig. De Istiqlal moskee is dan ook een indrukwekkende bezienswaardigheid en één van ’s werelds grootste moskeeën. Er kunnen maar liefst 120.000 mensen tegelijk in het gebouw samenkomen om te bidden. Van buitenaf is het niet per se een mooi gebouw, maar de enorme de grootte verbloemt veel. Respectvolle kleding is een must voor een bezoek! Het Jakarta Cathedral is daarentegen het bewijs van het bestaan van het Christendom. Een groot en erg mooi gebouw, met name van de buitenkant.

Medan Merdeka: Het hart van de stad met het iconische nationaal monument Monas, ter ere van de onafhankelijkheid.

Museum Nasional en Museum Sejarah Jakarta: Het leukste museum van de stad is het Museum Nasional. In dit prachtige gebouw leer je door middel van vele voorwerpen, tentoonstellingen en informatie over de geschiedenis van Indonesië. Ook het Museum Sejarah Jakarta is interessant. Hier leer je meer over de Nederlandse koloniale geschiedenis in Indonesië, en mag je dus absoluut niet missen. Dit is waardevolle informatie en kennis over de geschiedenis van ons land en dat van Indonesië.

Oud Batavia (Kota Tua) Deze historische wijk, met zijn Nederlandse koloniale architectuur, is een levendig centrum van cultuur en geschiedenis. Een ideale plek voor backpackers die geïnteresseerd zijn in het koloniale verleden van Indonesië. In deze wijk vind je namelijk een aantal musea over dit verleden. Ook zie je hier de invloeden van de Nederlandse architectuur terug. Bekijk deze het beste op Fatahillah Square, het voormalige Stadhuisplein van Jakarta.


Jakarta

De sfeervolle wijk Kota Tua


Even ontsnappen aan de hitte of drukte

Zoals eerder benoemd kan Jakarta nogal chaotisch, druk en vies aanvoelen. Dat hoort helaas bij de stad, maar gelukkig zijn er daarom ook extra lekkere escapes.Dit zijn onze top tips:

Grand Indonesia Mall: Winkelcentra zijn in Jakarta een perfecte plek voor verkoeling en vermaak, en dit doe je het beste in de Grand Indonesia Mall. In deze fijne sociale hotspot vind je ontzettend veel eetgelegenheden en entertainment. Ook voor degene die wat Westers willen eten ben je hier aan het juiste adres.

Eilandhoppen naar Thousand Islands: Is de mall nog steeds te druk voor je en wil je écht even weg? Dan is een trip naar de Thousand Islands een perfecte onderbreking van die razende stadsdrukte. Deze eilandengroep, Pulau Seribu genoemd in het Indonesisch, heeft heerlijke stranden en is de ideale getaway voor een dag ontspanning. Als je meerdere dagen in Jakarta hebt kun je dan zeker wel een dagje inplannen om een aantal van deze eilanden te bezoeken om wat te relaxen op het strand. Je bereikt de eilanden vanuit de Marina Ancol haven, in het noorden van de stad.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.


Jakarta

Een van de eilanden binnen de Thousand Islands


Vervoer in Jakarta

De recent uitgebreide metro en het Transjakarta Busway netwerk zijn je beste weddenschap om door de stad te navigeren. Ook ridesharing apps zoals Grab (in Nederland bekend als een soort Uber) en GoJek zijn essentieel voor betaalbaar en handig vervoer in de stad.

Eten en drinken

Jakarta’s nachtleven mag je écht niet missen. Hoewel de stad overdag grijs aandoet en niet bij iedereen in de smaak zal vallen, is dit ‘s nachts een heel ander en vooral beter verhaal. Wat betreft clubs hoort Jakarta zonder twijfel bij de beste steden in Azië. De clubs zijn goed in elkaar gezet en ook de dj’s zijn van hoog niveau. Kortom, hier kun je tot in de vroege uurtjes dansen en socializen.

Voor een snelle en gemakkelijke hap zijn de diverse eetgelegenheden in de vele shopping malls van Jakarta een prima keuze. Dit zijn onze favoriete restaurants in Jakarta:

Naam Type Aanbod Prijs
Cafe Batavia Gelegen in het oude centrum, biedt dit enigszins toeristische café zowel Indonesische als westerse gerechten. €€
Lara Djonggrang Dit restaurant bezoek je voor een authentieke Indonesische eetervaring. Omgeven door een sfeervolle setting met beelden en exotische planten, met een feestmaal aan lokale gerechten op het menu. €€€
Skye Bar Gelegen op de 56e verdieping van de BCA toren, biedt deze skybar een prachtig uitzicht over Jakarta vanaf boven. €€€
Golden Leaf Dit Chinese restaurant is een aanrader als je wat anders wilt proberen dan Indonesisch eten €€

Oude koloniale gebouwen in Jakarta


Overnachten in Jakarta

Op de bonnefooi naar Jakarta gaan om een hostel te zoeken is geen aanrader. De stad is zo groot en het verkeer zo druk dat ter plekke een overnachten zoeken niet zo gemakkelijk gaat. Van te voren een accommodatie boeken heeft voor Jakarta onze voorkeur. De oude wijk Kota Kuta is onze favoriete wijk van de hoofdstad, probeer in of rondom deze wijk een accommodatie te zoeken. In onze Reisgids Indonesië staan de leukste hostels van Jakarta vermeld. Of kijk op Booking.com, waar je gemakkelijk een kamer kunt reserveren.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Jakarta heeft een groot vliegveld, met goede verbindingen met zowel Europa als Azië. Vanuit Nederland vliegen een aantal airlines rechtstreeks naar de Indonesische hoofdstad. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets naar Indonesië.

Als je al op Java bent kun je het beste de trein pakken naar Jakarta. Vanuit Bogor ben je een uur onderweg, de trein vanuit Bandung doet er ruim drie uur over, vanuit Yogyakarta doe je er minstens zeven uur over en vanuit Surabaya zelfs een kleine elf uur.

Ons oordeel
5/10

Jakarta is een drukke en chaotische stad, met weinig toeristische hoogtepunten. Het is zeker niet de leukste stad van Indonesië en we raden je aan snel door te reizen naar andere locaties in het land. Wel zijn er een aantal leuke bezienswaardigheden te zien, waardoor je je hier zeker wel een dag kunt vermaken.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.