Bromo Vulkaan

Bromo Vulkaan

De Bromo vulkaan is een bijzondere bestemming op Java. Het beklimmen van de vulkaan staat bij veel backpackers hoog op het to-do-lijstje. De Bromo is een actieve en onvoorspelbare vulkaan. Het maanachtige landschap rondom de vulkaan is hier een goede indicatie van. De lava heeft alles rondom de krater verwoest en een grijs landschap achtergelaten. Dit staat mooi in contrast met de groene omgeving en de planten en bomen die nog wel op andere bergen groeien. Een zonsopkomst boven de vulkaan is een van de mooiste dingen die je in Indonesië kunt beleven.

De Bromo vulkaan

Met een hoogte van bijna 3000 meter is de Bromo niet de hoogste vulkaan in Indonesië. Toch is de Bromo wel de bekendste vulkaan op het eiland Java. De vulkaan is met een krater doorsnede van 10 kilometer enorm te noemen. Niet alleen de toegankelijkheid van de vulkaan zorgt ervoor dat het beklimmen van de Bromo een populaire activiteit is, ook het omringende landschap draagt bij aan de populariteit. De uitzichten die je over de omgeving vanaf de vulkaan hebt, zijn adembenemend. Om de Bromo heen liggen namelijk nog vier vulkanen, wat in het verder maanachtige landschap schitterend staat. Het is vooral bij zonsopkomst dat de plaatjes het allermooiste zijn. Rond deze tijd (5.30 uur) zijn de kleuren het meest indrukwekkend en kun je de grote krater het best bewonderen. Vroeg opstaan – of liever gezegd: midden in de nacht – loont hierbij zeker. Je kunt de Bromo op eigen houtje beklimmen, of met een tour.


Bromo


Bromo beklimmen met een tour

Bijna alle tours die je kunt boeken, richten zich op de zonsopkomst boven de vulkaan. Je kunt dan kiezen tussen een lange of korte tour. De meeste tours halen je rond half 4 in de nacht op en brengen je naar de berg Penanjakan. Deze berg is ongeveer 400 meter hoger dan de Bromo en ligt vlakbij de vulkaan. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de krater en diens omgeving.

Na de zonsopkomst rijden de auto’s door naar de rand van de vulkaan, waar je het ‘maanlandschap’ van dichterbij kunt bekijken. Veel toeristen vertrekken weer zodra de zon opkomt. Onze tip is om juist iets langer te blijven staan, want de kleuren en dus het uitzicht wordt juist alleen maar mooier.

Op eigen houtje

Je kunt de Bromo vulkaan ook op eigen houtje beklimmen. Je begint in Cemoro Lawang en loopt zelf de vulkaan op. Een hele gave ervaring, waarbij je de grote groepen toeristen grotendeels vermijdt. Bekijk ook ons artikel over hoe je zelf de Bromo vulkaan kunt beklimmen.


Bromo Vulkaan


Praktische tips voor de klim

Of de klim echt zwaar is? De klim naar de top van de Rinjani vulkaan op Lombok is zwaarder. Het is natuurlijk afhankelijk van je conditie, maar de Bromo is over het algemeen voor iedereen prima te doen. Wel moet je er rekening mee houden dat hoe verder je boven komt, hoe minder zuurstof er in de lucht zit. Ook is hij vrij steil. Bereid je daarop voor. Bereid je ook voor door nog even naar het toilet te gaan voordat je vertrekt. Er zijn weinig wc’s, en de toiletten die zo staan aangemerkt, laten te wensen over.

Je kunt de Bromo het hele jaar door beklimmen. Het droge seizoen loopt van mei tot oktober, dus dat zijn de voordeligste maanden om te gaan. De minste regen valt tussen juni en augustus, maar dan zijn er ook de meeste toeristen. Zorg in ieder geval dat je op een heldere dag gaat, om zo verzekerd te zijn van de mooiste uitzichten.

Het kan best druk zijn op de Bromo. Ondanks de vroegte, sta je er waarschijnlijk met een groep toeristen. Heb je de top van het viewpoint bereikt, loop dan naar rechts. Je vindt hier twee kleinere plateaus. Hier is het uitzicht net zo goed, maar een stuk minder druk.

Wat neem je mee?

Je gaat een klim maken, dus goede schoenen komen altijd van pas. Ook een zaklamp is handig, mits je tourguide deze niet al verstrekt. Houd er verder rekening mee dat het behoorlijk koud is, zo middenin de nacht, bovenop de vulkaan. In je t-shirt en korte broek op de zonsopkomst wachten is niet prettig. Kleed je dus warm aan. Het is handig om laagjes aan te doen, aangezien na zonsopkomst en de nodige beweging het weer iets warmer aanvoelt. Heb je geen zin om met een jas te slepen tijdens je reis? Dan kun je gelukkig ook jassen huren op weg naar het uitzichtpunt. Of je koopt een muts, sjaal of handschoenen in een van de winkeltjes rondom de vulkaan (onderhandel daarbij!). Een sjaal en zonnebril kunnen trouwens sowieso best van pas komen tegen het opwaaiende stof. Zorg ook dat je voldoende eten en drinken bij je hebt. Water heb je sowieso nodig, maar ook snacks zijn een goed idee tijdens je flinke portie beweging.


bromo vulkaan


Vervoer rondom Bromo

Vanuit het dorp Cemoro Lawang loop je in nog geen uur naar het uitkijkpunt. Als je hier midden in de nacht geen zin in hebt kun je ook een jeep huren. Vraag bij je accommodatie voor meer informatie hierover.

Overnachten rondom Bromo

Overnachten rondom Bromo kun je het beste doen in het dorpje Cemoro Lawang. Dit is een relaxed dorpje, midden in de bergen. Ook kan de koude temperatuur voelen als een welkome afwisseling als je al wat langer op Java bent. Helaas zijn accommodaties hier best duur, gezien het beperkte aanbod en de grote vraag. Aangezien je midden in de nacht al richting de vulkaan vertrekt, is in een andere stad slapen ook niet echt een optie. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Als je weinig tijd hebt of van ver komt, is het vliegtuig nemen een goede optie. Malang heeft een klein vliegveld, met een aantal binnenlandse vluchten. Surabaya heeft echter een groter vliegveld en vanuit het hele land gaan er goedkope vluchten naar toe. Surabaya heeft een hele goede busverbinding met Malang. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Vanuit Yogyakarta kun je het beste eerst de trein nemen naar Surabaya en dan de bus nemen naar Probolinggo. Lees ook ons artikel over reizen van Yogyakarta naar Bromo.

Cemoro Lawang is de uitvalsbasis om de Bromo vulkaan te bezoeken. Dit dorp is het best te bereiken vanaf Probolinggo. Deze stad bereik je met de bus vanuit Surabaya. Deze doet er drie uur over. De bus vanuit Malang doet er een half uur korter over. Je kunt ook vanuit Yogyakarta de bus nemen naar Probolinggo. Dit duurt echter meer dan tien uur.

Ons oordeel
8/10

De zonsopkomst boven de Bromo vulkaan zien is een geweldige ervaring en behoort tot de hoogtepunten van je reis door Indonesië.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.