Bezoek de Bromo vulkaan op eigen houtje

Bezoek de Bromo vulkaan op eigen houtje

Wanneer een bezoek aan de Bromo vulkaan op Java op jouw bucketlist staat, heb je vast al veel touroperators langs zien komen die dit aanbieden. Echter, kun je de Bromo vulkaan ook zelf bezoeken. Het zal een bijzonder hoogtepunt van jouw reis door Indonesië worden. Wanneer jij ‘s nachts te voet aan jouw avontuur begint zul je blij zijn dat jij de jeep niet bent ingestapt!

Naast dat het veel leuker is om zelf op pad te gaan en te ontdekken, is de Bromo-tour erg prijzig. Stapvoets rijden tientallen jeeps achter elkaar aan richting de Bromo. Door een tour te vermijden zul je de mensenmassa ontwijken en ook nog eens veel geld besparen. En hoe voldaan zul jij je voelen wanneer jij dit op eigen houtje hebt gedaan! Tot slot is deze hike absoluut veilig en voor iedereen met een redelijke conditie heel goed te doen.

Het startpunt voor een bezoek aan de Bromo vulkaan is het kleine bergdorpje Cemoro Lawang. Het is eenvoudig om hier ter plekke een accommodatie te regelen. Zo heb je na wat onderhandelen een basic privé kamer voor circa 150.000-200.000 roepia.

Voorbereiding

In Cemoro Lawang is het een stuk koeler dan op andere plekken in Indonesië. Het is dan ook verstandig om warme kleding mee te nemen, zoals een lange broek, dik vest of jas en handschoenen. Heb jij dit niet in je backpack zitten? Geen zorgen! In het dorpje zit een winkel waar je een jas kunt huren voor 50.000 roepia. Daarnaast zullen de vele straatverkopers ervoor zorgen dat jij warm aan je avontuur begint. Tijdens het hiken zul je merken dat je het snel warm krijgt, maar wanneer je stil staat is het erg koud. Trek dus laagjes kleding aan. Verdere benodigdheden zijn wandel- of sportschoenen, een zaklampje, mondkapje, een fles water en wat snacks.


Bromo vulkaanDe route

Vroeg in de ochtend, rond 03.30 uur, begint jouw avontuur. Het startpunt van de hike is het Cemara Indah Hotel. Bij het Cemara Indah Hotel neem je het verharde pad naar rechts. Blijf dit pad volgen tot je bij een trap aan komt. Tijdens het wandelen kun je, mits het helder is, genieten van een fantastische sterrenhemel. Tijdens het wandelen zal de sterrenhemel plaatsmaken voor de eerste lichtstralen. Wanneer je de trap op loopt, kom je bij een fantastisch viewpoint uit. Je kunt ervoor kiezen om hier de sunrise te gaan kijken, maar er is ook nog een hoger viewpoint. De hike naar dit viewpoint duurt circa dertig minuten. Je kunt dus ter plekke beslissen of er nog tijd en energie is om de sunrise te zien vanuit dit hogere punt. De andere optie is dit hoger gelegen viewpoint na het kijken van de sunrise te bezoeken.

Het pad naar het hoger gelegen viewpoint is wat moeilijker. Je moet enkele rotsen beklimmen en het kan soms modderig zijn. Wanneer je met je gezicht naar de Bromo staat bij het viewpoint ligt het pad rechts achter je. Het begin van het pad is wellicht lastig te vinden, omdat het niet op een pad lijkt. Je moet eerst rotsen op klimmen voordat je een pad ziet. De uitzichten die op deze route liggen zijn werkelijk fantastisch. Bij het viewpoint is het mogelijk om jezelf op te warmen met een kop koffie of thee, heerlijk!

Dan is het nu tijd om de vulkaan van dichter bij te gaan bekijken. Loop vanuit het viewpoint richting de verharde weg en ga linksaf. Na zo’n twintig minuten kom je bij wat kraampjes en toiletten aan. Hier staan vele locals met hun motor om jou naar de voet van de vulkaan te brengen. Even wat onderhandelen en voor maximaal 25.000 roepia heb jij iemand die je brengt! De motorrit is werkelijk fantastisch, je rijdt door het stoffige maanlandschap (hiervoor is een mondkapje dan ook handig). Het is een rit die je nooit zult vergeten.

Op de plek waar je gedropt wordt is het erg druk. Vele toeristen trotseren de trap om in de vulkaan te kunnen kijken. Onze tip: neem niet de trap, maar beklim de vulkaan zelf! Links van de trap kun je door het as stapvoets omhoog zien te komen. Een spannende en leuke ervaring. Het moment dat je voor het eerst de krater in kijkt is echt fantastisch.

Om terug in het dorp te komen loop je over het vlakke maanlandschap richting het dorp dat je in de verte kunt zien liggen. Er is een small pad dat steeds duidelijker zichtbaar wordt, deze lijdt je naar een heuvel. Wanneer je deze heuvel op klimt kom je weer dichtbij het Cemara Indah Hotel uit. Rond 9.00 uur zal je moe maar voldaan terug keren.Bromo


Reisgids Indonesië