Ubud

Ubud

Ubud ligt in het midden van Bali en kan beschouwd worden als het cultureel middelpunt van het eiland. Vroeger kwamen voornamelijk backpackers naar Ubud, maar tegenwoordig is het ook onder andere toeristen erg populair. Desondanks heeft Ubud dezelfde identiteit en cultuur weten te houden, wat het onze favoriete bestemming op Bali maakt. De vele bezienswaardigheden en talloze activiteiten zorgen ervoor dat jij je hier gemakkelijk een aantal dagen kunt vermaken.

Ubud centrum

Het centrum van Ubud ademt de Indonesische cultuur. Denk aan traditionele dansen, prachtige tempels en geuren van de verrukkelijke Indonesische keuken die je neus binnendringen. Er is ontzettend veel te zien en te beleven. Breng een bezoekje aan de markt en koop hier een heleboel souvenirs van gretige verkopers. Volg een kookcursus, die overal in het centrum worden aangeboden. Kom vervolgens tot rust tijdens een ontspannen massage. Of rij naar Jungle Fish: een beach club zonder strand, maar mét zwembad, gelegen in de jungle. Deze infinity pool geeft je de perfecte Instagram-foto en om binnen te komen betaal je nog geen €10. Ga ’s avonds uit eten in een van de spotgoedkope ‘warungs’; een typisch Indonesisch restaurant. Je kunt je gemakkelijk een aantal dagen in en rondom Ubud vermaken.


Ubud


Monkey Forest

Monkey Forest is zonder twijfel de bekendste attractie in Ubud. Het is een verzameling van drie tempels gelegen in een stukje jungle. Klinkt niet bijzonder, maar zoals de naam al doet vermoeden lopen hier overal apen rond, wat het een leuk uitstapje maakt. Hoewel de meesten fotogeniek zijn, zijn er veel ook ontzettend brutaal. Ze lijken getraind om spullen uit je zakken en tassen te halen en er bestaat het risico dat ze bijten. Laat je kostbaarheden dus thuis wanneer je het Monkey Forest bezoekt.

Tempels

Breng vanuit Ubud een bezoek aan de Pura Ulun Danu Bratan tempel. Deze tempel, tussen Ubud en Lovina in, is een echte aanrader. Hij is gelegen aan de rand van het kratermeer Bratan, in het midden van Bali. Na Tanah Lot is dit de meest gefotografeerde tempel van het eiland. De tempel is dagelijks geopend van 7.00 tot 17.00 uur en de entreeprijs is Rp. 5.000 per persoon. Een andere veelbezochte tempel is de Goa Gajah grot. De ingang van de grot is een opening van de mond van een demon. Binnenin vind je meer beelden. Leuk om te zien, maar niet heel bijzonder.

In de omgeving van Ubud vind je ook de unieke Pura Tirta Empul tempel. Deze tempel ligt twintig kilometer ten noordoosten van Ubud. Het is een van de heiligste tempels op Bali, gebouwd rond hete bronnen die nu midden in de tuin opborrelen. Erg bijzonder om te zien! De gelovigen gaan het water in om bij ieder fonteintje een gebed te doen en het water over zich heen te laten lopen. Als toerist mag je hieraan deelnemen.


Ubud


De omgeving van Ubud

Vlakbij de Na Tanah Lot tempel vind je ook de kratermeren Buyan en Tamblingan, op nog geen uurtje rijden vanaf Ubud. Wil je hier een dagtrip van maken, dan kun je ook meteen het bergdorp Bedugul bezoeken. Hier vind je nog twee andere grote attracties, namelijk de Bedugul botanische tuinen en het Treetop Adventure Park.

Op zo’n twintig minuten rijden van Ubud liggen de fotogenieke Tegalalang rijstvelden. Deze behoren tot de mooiste rijstvelden van heel Bali. Zorg dat je hier vroeg op de dag bent, voordat de meeste toeristen arriveren. Zoek een ingang naar de rijstvelden en loop en klim zo ver de rijstvelden in als je wilt. Meer rijstvelden zien? Huur een fiets en wijk af van de drukke wegen. Heb je eenmaal een rijstveld gevonden, dan leiden lokale boeren of kinderen je graag rond. Zo kom je meer te weten of het proces van zaaien en oogsten.

Breng ook zeker een bezoekje aan een van de koffieplantages rondom Ubud. Je kunt hier een rondleiding krijgen en vervolgens gratis koffie en thee proeven.

Kookcursussen

Ubud is dé bestemming op Bali om een kookcursus te volgen. Dit is een ontzettend leuke activiteit. Je krijgt een indruk van het lokale leven, leert over de Balinese cultuur en leert bovendien hoe je een aantal heerlijke Indonesische gerechten maakt. Op de website Cookly kun je gemakkelijk een kookcursus in Ubud boeken. De aanbieders worden hier bovendien vergeleken, waardoor je zeker weet dat je een leuke kookcursus boekt.


Ubud


Cultuur

Het museum Puri Lukisan is het leukste museum in Ubud om te leren over de traditionele Balinese cultuur. Vooral de liefhebbers van Balinese kunst halen hier hun hart op. Ook in het Neka Art museum kun je veel Balinese werken zien. Ubud is daarnaast dé plek om een traditionele Balinese dansvoorstelling bij te wonen. Tijdens de voorstellen wordt door middel van een dans een verhaal vertelt. Geheel gehuld in traditionele kleding, maken de dansers indruk op je met sierlijke en expressieve hoofd-, oog-, hand- en vingerbewegingen. Er zijn dagelijks voorstellingen op verschillende plaatsen in de stad. Je kunt op de dag zelf kaartjes kopen, vaak bij een verkoper op straat. Een tip is om minstens een half uur voor de start van de show aanwezig te zijn, zodat je een goede plek kunt bemachtigen. Een andere heel bijzondere ervaring is het bijwonen van een crematie. Je hostel eigenaar kan je vertellen wanneer er een crematie in het centrum plaatsvindt. Deze zijn vrij toegankelijk, dus ook voor toeristen. Het klinkt wat luguber, maar het is een hele bijzondere ervaring. Neem een sarong mee om je knieën te bedekken en toon natuurlijk respect.

Overige activiteiten

Naast bovenstaande bezienswaardigheden en activiteiten is er nog veel meer te beleven in Ubud. Bezoek de rijstvelden, koop souvenirs bij een van de leuke lokale winkels en geniet van de plaatselijke lekkernijen. Lees ons artikel over de 6 leukste activiteiten in Ubud voor meer tips!


Ubud


Vervoer in Ubud

De beste manier om Ubud en haar omgeving te verkennen is met de scooter. Binnen het centrum van het dorp kun je de meeste afstanden wel lopend afleggen. Echter liggen veel accommodaties net buiten het centrum, waardoor het wel handig is om over een scooter te beschikken. Daarnaast liggen veel van de leuke activiteiten in de wijdere omgeving van Ubud. Als je geen scooter wilt huren kun je gebruik maken van taxi’s.

Overnachten in Ubud

Er zijn honderden accommodaties in Ubud; van simpele guest houses tot geweldig mooie hotels. Naar een goedkope kamer hoef je dan ook niet lang te zoeken. De gemiddelde prijs voor een kamer is ongeveer €10, maar je kunt met wat moeite wel een goedkopere slaapplek vinden. In onze Reisgids Indonesië staan de leukste hostels van Ubud vermeld.

Reisgids Indonesië

Ons oordeel
8/10

Ubud is een hele fijne plek. Er is veel te zien, je kunt er veel ondernemen en er heerst een fijne sfeer. Wel is Ubud heel toeristisch en ontzettend druk genomen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.