Ubud

Ubud

Ubud ligt in het midden van Bali en kan beschouwd worden als het cultureel middelpunt van het eiland. In het zuiden van Bali vind je vooral stranden en voorzieningen die gericht zijn op toeristen. Vroeger kwamen voornamelijk backpackers naar Ubud, maar tegenwoordig is het ook onder andere toeristen erg populair. Desondanks heeft Ubud dezelfde identiteit en cultuur weten te houden, wat het onze favoriete bestemming op Bali maakt.

Monkey Forest

Monkey Forest is zonder twijfel de bekendste attractie in Ubud. Het is een verzameling van drie tempels gelegen in een stukje jungle. Klinkt niet bijzonder, maar zoals de naam doet vermoeden lopen hier overal apen rond. Mooi moment dus om wilde apen te bekijken. De meeste zijn erg fotogeniek. Toch zitten er ook wat nadelen aan dit alles. De apen zijn ontzettend brutaal en lijken zelfs getraind om alles uit je zakken en tassen te pakken. Ritsen openmaken is ook geen enkel probleem voor ze. Sowieso is eten in je tas hebben een slecht idee, maar ook andere kostbaarheden kun je beter niet meenemen als je ze niet per se nodig hebt. Het risico dat je gebeten wordt is zeker aanwezig. Als je met deze nadelen kunt leven is het Monkey Forrest een leuk uitstapje, als dit je wat te gevaarlijk klinkt kun je het beter overslaan.


Ubud 1


De omgeving van Ubud

Breng vanuit Ubud een bezoek aan de Pura Ulun Danu Bratan tempel. Deze tempel, tussen Ubud en Lovina in, is een echte aanrader. Hij is gelegen aan de rand van het kratermeer Bratan, in het midden van Bali. Na Tanah Lot is dit de meest gefotografeerde tempel van het eiland. De tempel is dagelijks geopend van 7:00 uur tot 17:00 uur en de entreeprijs is Rp. 5.000 per persoon. Hier dichtbij vind je ook de kratermeren Buyan en Tamblingan, op nog geen uurtje rijden vanaf Ubud. Wil je hier een dagtrip van maken, dan kun je ook meteen het bergdorp Bedugul bezoeken. Hier vind je nog twee andere grote attracties, namelijk de Bedugul botanische tuinen en het Treetop Adventure Park.

Een andere bijzondere tempel die je in de omgeving kunt bezoeken is de Pura Tirta Empul tempel. Deze tempel ligt 20 kilometer ten noordoosten van Ubud. Het is een van de heiligste tempels op Bali, gebouwd rond hete bronnen die nu midden in de tuin opborrelen. Erg bijzonder om te zien! De gelovigen gaan het water in om bij ieder fonteintje een gebed te doen en het water over zich heen te laten lopen. Als toerist mag je hieraan deelnemen.

Vlakbij Ubud liggen de Tegalalang rijstvelden, deze behoren tot de mooiste rijstvelden van heel Bali. De terrasvormige rijstvelden zijn bijzonder geschikt voor het maken van schitterende foto’s. Zorg dat je hier vroeg op de dag bent, voordat de meeste toeristen arriveren. Zoek een ingang naar de rijstvelden en loop en klim zo ver de rijstvelden in als je wilt.

WithLocals in Ubud

Een ontzettend leuke manier om Ubud te beleven is door activiteiten te boeken via WithLocals. Dit Nederlandse bedrijf heeft een platform opgezet waar reizigers in Azië in contact kunnen komen met de lokale bewoners. Via deze weg kun je unieke activiteiten ondernemen. Denk hierbij aan een diner bij een lokaal gezin of aan een rondleiding op een bijzondere locatie. Een absolute aanrader!

Beleef het echte Ubud


Cultuur

Het museum Puri Lukisan is het leukste museum in Ubud om te leren over de traditionele Balinese cultuur. Vooral de liefhebbers van Balinese kunst halen hier hun hart op. Ook in het Neka Art museum kun je veel Balinese werken zien. Bezoek ook zeker een klassieke Balinese dansvoorstelling. Ook al begrijp je niet veel van de symboliek, het meemaken van de traditionele Balinese dans is een bijzondere belevenis. De sierlijke en expressieve hoofd-, oog-, hand- en vingerbewegingen zullen een onvergetelijke indruk op je maken. In Ubud is er veel keuze wat betreft dansvoorstellingen. Er zijn dagelijks voorstellingen op verschillende plaatsen in de stad. Je kunt op de dag zelf kaartjes kopen.

Overnachten in Ubud

Er zijn honderden accommodaties in Ubud; van simpele guesthouses tot geweldig mooie hotels. Naar een goedkope kamer hoef je dan ook niet lang te zoeken. De gemiddelde prijs voor een kamer is ongeveer tien euro, maar je kunt met wat moeite wel een goedkopere slaapplek vinden. In onze Reisgids Indonesië staan de leukste hostels van Ubud vermeld.


Ubud 2


Rijstvelden

Ubud heeft heel veel mooie rijstvelden. Wat veel mensen niet weten is dat je bij de rijstvelden ook de afdaling naar beneden kunt maken richting de rijstterrassen. De lokale boeren en/of kinderen leiden je maar al te graag rond en vertellen over het proces van zaaien en oogsten. Huur een fiets in Ubud en wijk een beetje van de drukke wegen af. Je waant jezelf dan tussen de mooiste rijstvelden met één en al rust om je heen.

Goa Gajah

Als je wat tijd over hebt kun je een fiets huren en naar de Goa Gajah rijden, oftewel de olifantengrot. Deze grot bevindt zich op 3 kilometer van Ubud. De grot heeft een ingang in de vorm van een mond van een demon en binnenin de grot zijn een aantal beelden te zien. Bij de ingang naar de waterval bij de grot zijn meer beelden te zien. Aan de achterkant van de grot bevindt zich een sprookjesachtig bos. Het is niet de mooiste tempel rondom Ubud, dus ga hier alleen heen als je de andere hoogtepunten al gezien hebt.

Jungle Fish

Bali kent vele resorts met schitterende infinity pools, waarvan je de jaloersmakende foto’s ongetwijfeld al eens voorbij hebt zien komen. Helaas zijn deze resorts voor de gemiddelde backpacker onbetaalbaar. Gelukkig zijn er ook een paar infinity pools die je ook als reiziger met een lager budget kunt bezoeken, waarvan de leukste net buiten Ubud ligt. In tien minuten rijd je naar Jungle Fish, een beach club zonder strand, maar gelegen in de jungle. Voor 150.000 rupiah mag je naar binnen en kun je genieten van dit prachtige zwembad. Dé plek voor die perfecte Instagram foto.


Ubud


Doen in Ubud

Naast bovenstaande bezienswaardigheden en activiteiten is er nog veel meer te beleven in Ubud. Bezoek de rijstvelden, koop souvenirs bij een van de leuke lokale winkels en geniet van de plaatselijke lekkernijen. Lees ons artikel over de 6 leukste activiteiten in Ubud voor meer tips!

Reisgids Indonesië

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal