Derawan eilanden

Derawan eilanden

De Derawan eilanden vormen een archipel ten oosten van het enorme eiland Borneo. Deze eilandengroep behoort tot het Indonesische deel van Borneo – Kalimantan genoemd – en staat vooral bekend om het spectaculaire onderwaterleven. De Derawan eilandengroep bestaat uit 31 atollen, waarvan er slechts enkelen geregeld worden bezocht. Derawan is vrij lastig te bereiken en je hoeft dit paradijs dan ook met weinig andere toeristen te delen.

Duiken en snorkelen

Het is eigenlijk zonde om naar deze afgelegen archipel te gaan zonder de onderwaterwereld te ontdekken; duiken staat bovenaan de lijst met dingen om te doen op de Derawan eilanden. Hoewel de aantallen koraal en vissen niet zo indrukwekkend zijn als in Raja Ampat, de Derawan eilanden hebben toch een ongekende diversiteit en vormen daardoor een prachtige bestemming voor duikliefhebbers.

Vanaf het grootste eiland (Maratua Island) en het meest ontwikkelde eiland (Derawan Island) kun je je duiktrip organiseren bij touroperators of resorts. De wateren rondom de eilanden hebben een grote populatie groene zeeschildpadden en karetschildpadden, en je komt deze dieren bijna gegarandeerd tegen tijdens je duik. Andere bijzondere soorten die je hier kunt zien zijn mantaroggen, walvishaaien, zeekoeien en zeepaardjes. Met ruim 450 soorten koraal zijn de landschappen onder water ook nog eens bijzonder kleurrijk en divers.

Vanaf veel stranden in de eilandengroep kun je direct snorkelen. Veel koraalriffen bevinden zich in ondiep water, waardoor je ook zonder duikcertificaat veel moois kunt zien.


Derawan eilanden

Je kunt genoeg zeeschildpadden spotten hier


Derawan eilanden

Een school barracuda’s


Scooter huren

Maratua is het grootste eiland en is eigenlijk de enige plek waar het de moeite waard is om een voertuig te huren. Met een scooter kun je gemakkelijk het hele eiland in een dag zien en stoppen bij diverse bezienswaardigheden. Maratua Beach is een fraaie tussenstop aan de westkust van het eiland; het is een van de meest fotogenieke stranden van de archipel. Een andere interessante bestemming is de grot Halo Tabung, waar je in het kristalheldere water onder de spelonken kunt zwemmen.

Stranden

Zoals gezegd is Maratua Beach op het grootste eiland een bezoek waard; dit uitgestrekte strand zorgt met zijn helderblauwe water, spectaculaire zonsondergangen en witte zand voor prachtige vakantieplaatjes. Voor de beste stranden moet je echter op het eiland Sangalaki zijn. Deze minuscule atol ligt zo’n 20 kilometer ten westen van Maratua en heeft de meest fotogenieke stranden van Derawan. Het nadeel is dat Sangalaki vrij afgelegen is en alleen met een gecharterde boot bereikbaar is.


Derawan eilanden

Toegang tot het eiland Kakaban


Derawan eilanden

Het prachtige eiland Maratua


Schildpadden

Derawan Island is de perfecte plaats om schildpadden te bewonderen wanneer zij uit de zee naar hun nest gaan om te broeden. Dit gebeurt op een manier die niet hinderlijk is voor de dieren. Je kunt met een lokale gids op pad die je de beste plekken aanwijst en ervoor zorgt dat stropers de eieren niet kunnen roven. Alle ‘schildpaddenstranden’ op Derawan hebben een beschermde status.

Vervoer op de Derawan eilanden

Tussen de eilanden reis je uiteraard per boot. Op de eilanden zelf zijn de afstanden meestal klein genoeg om lopend af te leggen.


Derawan eilanden

Het eiland gezien van bovenaf


Overnachten op de Derawan eilanden

Het aanbod van slaapplekken is logischerwijs vrij beperkt; toerisme staat nog in de kinderschoenen en veel mensen overnachten in een duikresort als deel van een pakketreis. Je kunt voor ongeveer 10 euro in een eenvoudige cottage slapen en voor 20 euro krijg je iets meer luxe, zoals airconditioning. Op boekingssites vind je nauwelijks accommodaties en je kunt dan ook beter ter plaatse een kamer regelen.

Hoe kom ik er?

Kalimarau Aiport in de stad Tanjung Redeb is de uitvalsbasis voor een trip naar de Derawan eilanden. Dit vliegveld ontvangt alleen enkele dagelijkse vluchten vanuit Balikpapan op Borneo. Vanuit andere bestemmingen in binnen- en buitenland zal je altijd een overstap moeten maken in Balikpapan. Bekijk onze tips over het boeken van vliegtickets in Indonesië.

Vanaf Tanjung Redeb neem je een minibus naar Tanjung Batu, waar je met een kapitein moet onderhandelen over de tocht naar de Derawan eilanden. Reken op een prijs van 10 tot 15 euro voor de boottocht.