Banda eilanden

Banda eilanden

Stel je de kaart van Indonesië voor. Weet je waar Bali ligt? En Lombok? Zo’n 300 km ten westen van Lombok, voorbij Sumbawa, ligt Komodo eiland, en zo’n 1000 km ten noordoosten van dit eiland liggen de Banda eilanden. Ver afgelegen van de typische Indonesische hotspots, maar dat betekent absoluut niet dat je het maar moet overslaan. Zeker niet als je op zoek bent naar een wat ‘rauwere’ reiservaring, met bestemmingen waar ze weinig tot geen Engels spreken, er vrijwel geen westerse restaurants zijn en de infrastructuur primitief is. In ruil daarvoor vind je op de Banda eilanden ongerepte natuur en authentieke dorpjes, en ben je écht ‘off the beaten track’.

Over de Banda eilanden

Witte stranden, een kleurrijke onderwaterwereld en fascinerende verhalen. De Banda Eilanden bestaan uit tien verschillende, kleine eilanden in het midden van de Molukken. De grootste twee eilanden, Pulau Neira en Pulau Banda Besar, krullen zich om een vulkaan, de Gunung Api. De vulkaan loopt door onder water, en door de vulkanische bodem is hier een enorm kleurrijke onderwaterwereld te vinden. De twee eilanden waren ooit de uitvalsbasis voor de Verenigd Oost Indische Compagnie, omdat hier nootmuskaat en kruidnagel groeide en Nederland daar gretig in handelde. De omringende eilandjes Hatta, Ai en Neilaka worden omringd door tropische witte stranden, vanwaar je zo een prachtige onderwaterwereld inloopt. De indrukwekkende geschiedenis gecombineerd met de onaangetaste, wilde natuur maakt de Banda eilanden een bestemming voor ieders bucketlist, ook als je niet duikt of snorkelt.


Banda eilanden

Het prachtige uitzicht op de Api vulkaan


Banda eilanden

Een van de mooie stranden met de Api vulkaan op de achtergrond


Bezienswaardigheden

Vanaf de haven van Banda Neira vind je gemakkelijk een lokale gids die je meeneemt langs de markt naar het museum en uiteindelijk het Fort Belgica, vanwaar je prachtig uitzicht hebt over het eiland. Hij zal je alles vertellen over de nootmuskaat en kruidnagel handel tijdens je hike omhoog langs de kruidnagelbomen, want ondanks dat dit gebied van Indonesië eeuwenlang is uitgebuit voor de winst van China, India, Arabië en Nederland lijken de locals erg trots op hun thuis. Nabij Fort Belgica ligt ook een ander fort; Fort Nassau. Deze is minder indrukwekkend, maar toch een bezoek waard als je de in de buurt bent.

Een andere interessante bezienswaardigheid op Banda Neira is het Istana Mini, oftewel het mini paleis. Dit landhuid behoorde vroeger tot een machtige Nederlandse controleur. De koloniale sfeer is ook weerspiegelt in de tuin van het huis, waar een beeld van Koning Willem de Derde staat. In het museum liggen tientallen voorwerpen en oude munten die je een idee geven van hoeveel macht de Nederlandse kolonisten hadden op dit kleine eiland.

Vervoer op de Banda eilanden

Tussen de verschillende eilanden reis je uiteraard per boot. De afstanden zijn klein, dus je bent niet heel lang onderweg. Als je op Banda Neira aankomt kun je lopend alle bezienswaardigheden en de meeste accommodaties bereiken. Als de afstanden toch te groot worden kun je een fietstaxi of een motortaxi nemen.


Banda eilanden

Het uitzicht vanaf Fort Belgica


Overnachten op de Banda eilanden

In het haventje van Banda Neira vind je een handvol guest houses en goedkopere hotels, sommige zelfs in oud Nederlandse koloniale stijl. Voor zo’n 15 euro per nacht heb je een comfortabele slaapplek met ontbijt, en om de hoek vind je genoeg kleine eettentjes of restaurantjes. We raden aan om van te voren te boeken, aangezien de Banda eilanden ieder jaar populairder worden.

Hoe kom ik er?

Vanuit Nederland vlieg je het beste naar Jakarta of Bali, vanwaar je overstapt op een binnenlandse vlucht naar Ambon van ongeveer 3,5 uur. Eenmaal in Ambon is er een fast ferry die je naar de Banda eilanden brengt. Er is sinds kort ook een vliegmaatschappij (Susi Air) die op en neer vliegt voor ongeveer 35 euro per persoon retour, maar er zijn slechts 12 plekken in het vliegtuig dus boek vooral op tijd.