Tomohon

Tomohon

Noord-Sulawesi wordt gekenmerkt door twee duikspots die tot de beste van de wereld behoren, Bunaken en de Togian eilanden. Bij het bezoek aan deze regio wordt Tomohon vaak overgeslagen, een gemiste kans!

Vulkanen

Het vulkanische gebied rondom Tomohon, de Minahasa regio, maakt het een uitstekende startplek voor wandeltochten. Twee vulkaantoppen domineren de Minahasa regio, Gunung Lokon en Gunung Mahawu. Respectievelijk 1580 meter en 1324 meter zijn de wandeltochten naar de top voor een ieder toegankelijk. Vergeleken met populaire vulkaantochten als Java’s Bromo (2392m) en Lombok’s Rinjani (3726m) lijken deze onder te doen, het tegenovergestelde is het geval.

Een goed startpunt is het Happy Flower hotel tussen beide vulkanen vlak voor Tomohon. Via een oude lavastroom loop je in twee uur naar de kraterrand van Gunung Lokon. Begin deze tocht vroeg in de ochtend, wanneer de kans op bewolking het kleinst is. Vanaf de actieve krater kun je de top nog beklimmen voor het uitzicht over de Minahasa regio. De ervaring om de vulkaan te beklimmen is zo bijzonder, omdat er weinig tot geen toeristen te bekennen zijn op de vulkaan. De tocht naar de kraterrand van Gunung Mahawu kun je in anderhalf uur doen. Start de beklimming in de middag zodat je de zonsondergang vanaf het platform op de vulkaan kan bewonderen. Het uitzicht over Manado, Bunaken eiland en het aanzicht van Gunung Lokon zijn prachtig. De krater is zeer indrukwekkend, wederom omdat er geen toerist te bekennen is. Na zonsondergang loop je terug, wat prima te doen is met een zaklamp over het verharde pad. De weg omhoog naar de krater is zelfs aangelegd met een trap, weliswaar overwoekerd, maar dat hoort bij de jungletocht. Nog een voordeel aan beide vulkanen voor backpackers is dat entree gratis is.


Tomohon


tomohon


Watervallen

Daarnaast zijn er ten noorden van Tomohon watervallen te vinden, die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. De Tekaan Telu zijn vier watervallen van 60 meter hoog. De Kali watervallen zijn vergelijkbaar, twee watervallen van 60 meter hoog omringd door jungle.

Danau Linow

Het Linow meer, Danau Linow, ligt net buiten Tomohon en is een populaire bezienswaardigheid. Het is een vulkanisch meer, dit ruik je gelijk als je aankomt. Het bijzondere aan dit meer zijn de mooie kleren die je hier kan zien. De kleuren van het meer veranderen om de zoveel tijd. Op een goede dag is het een prachtig meer met bijzondere kleuren, maar op een slechte dag is het een weinig bijzonder meer. Probeer lokaal wat meer informatie te winnen voordat je het meer bezoekt.


tomohon


tomohon


Overige bezienswaardigheden

Tomohon heeft meer te bieden dan vulkanen en watervallen, zo vindt er elke dag een traditionele markt plaats. De markt is gelegen naast de terminal voor mikrolets boven op een heuvel. Naast de verkoop van fruit, specerijen en gedroogde vis, is de markt vooral bekend door de slagerij. Mensen zijn voornamelijk christelijk in Noord-Sulawesi, vandaar dat varkens ook bij de slacht horen. Maar ook vind je er zowel levende als dode katten en honden. Nadat ze geroosterd zijn, worden ze tentoongesteld voor verkoop. Probeer de markt in de ochtend te bezoeken om de maximale beleving te ervaren.

Vervoer in Tomohon

Er rijden volop mikrolets rond in de omgeving. Dit zijn lichtblauwe, gedeelde minibussen die vaste routes rijden. Voor een klein bedrag kun je een stuk meerijden naar je gewenste bestemming. De meeste routes beginnen bij de Terminal Beriman. Als je liever voor privévervoer kiest kun je ook een (motor)taxi nemen.

Overnachten in Tomohon

Echte hostels ontbreken in Tomohon, maar er zijn wel een aantal guest houses en leuke hotels waar je terechtkunt. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Vanaf Manado, de hoofdstad van Noord-Sulawesi neem je een mikrolet, een lokaal minibusje, naar Tomohon. Het busje rijdt al zigzaggend binnen een uur door het glooiende landschap naar Tomohon.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.