Vervoer Indonesië

Vervoer Indonesië

Vergeleken met de meeste anderen die je tijdens het backpacken in Azië tegenkomt is Indonesië gigantisch groot. Door de vele eilanden en uitgestrekte ruimtes heb je vanzelfsprekend ook andere vervoermiddelen nodig. Vervoer in Indonesië is dus niet alleen maar bussen en treinen zoals je ziet in landen als Laos en Vietnam maar je zult waarschijnlijk ook moeten vliegen, zeker als je meerdere eilanden wilt bezoeken. Tussen de steden op de eilanden zelf kun je uiteraard wel over land reizen. De wegen zijn niet van de standaard die we in Nederland gewend zijn, maar zijn over het algemeen wel goed. De verkeersregels worden echter niet of nauwelijks gevolgd, waardoor het nog een chaos kan zijn op de weg. Met name op Java sta je bovendien ook vaak lang in de file.

Trein

Op Java is de trein zonder twijfel onze favoriete vervoersmiddel. Op het goede treinnetwerk kun je snel en ontzettend goedkoop tussen de verschillende bestemmingen op het eiland reizen. Je hebt de keuzes uit meerdere klassen. Vooraf een kaartje reserveren is zeker aan te raden. Lees meer over het reizen per trein in Indonesië, ook met tips hoe je het beste treinkaartjes kunt reserveren.

Kaartjes kopen: Bij een Indomaret supermarkt, op het treinstation of online via Tiket.com.


Vervoer Indonesie


Minibusje

Een minibusje, ‘bemo’ in het Indonesisch, is zeker in de grote steden een spotgoedkope manier van vervoer. Het kan echter wel een uitdaging zijn. Hoewel ze op vaste routes rijden zijn deze niet duidelijk en ook de prijzen zijn niet aangegeven. Mocht je Indonesisch spreken of de mazzel hebben dat dat er iemand goed Engels praat kun je voor 20/30 cent enkele kilometers meerijden naar je bestemming. Een ander groot voordeel is dat je letterlijk overal in en uit kunt stappen.


Vervoer Indonesie


Bus

Waar je op Java dus van de trein gebruik kunt maken is deze optie op andere grote eilanden niet of nauwelijks aanwezig. De bus is dan de beste optie. Deze ritten zijn goedkoop en gemakkelijk ter plekke te regelen. Wel ben je vaak lang onderweg, de afstanden in Indonesië zijn groot.

Kaartjes kopen: Via een lokaal reisbureau, je accommodatie of online op 12Go.Asia.

Koop een kaartje

Vervoer Indonesie


Boot

Om tussen de verschillende eilanden te reizen kun je de boot nemen. Dit is met name rondom Bali, Lombok en Flores een optie. Het weer in deze regio is onstabiel, het komt regelmatig voor dat er vrij hoge golven zijn. Gelukkig is de Indonesische kustwacht hier de afgelopen jaren veel strenger in geworden en wordt er niet gevaren als de condities onveilig zijn. De veiligheid is nog wel een issue voor de kwaliteit van de boten. Deze zijn niet altijd even goed. Bekijk reviews van de bootmaatschappij om zeker te weten dat de condities op de boot in orde zijn. Lees ook ons artikel over reizen per boot in Indonesië.

Kaartjes kopen: Via een lokaal reisbureau, bij het kantoor van de bootmaatschappij of online op 12Go.Asia.

Koop een kaartje

Vervoer Indonesie


Taxi

Binnen steden of voor andere korte afstanden is de taxi ook een goede optie. Dit is een gemakkelijke manier om snel op je bestemming te komen. Met name op Bali wordt veel gebruik gemaakt van de taxi, omdat het openbaar vervoer daar niet veel voorstaat. Maak gebruik van de apps Grab of het Indonesische Gojek om je taxirit te regelen. De taxi’s zijn hierdoor goedkoper, je weet waar je aan toe bent en je hebt geen gezeur over onderhandelen.

Privévervoer

Op zowel Java als de kleinere eilanden is privévervoer gemakkelijk te regelen. Voor een goedkope prijs heb je een auto of een busje met een chauffeur. De chauffeur is vaak ook een goede gids tijdens je rit. Moet je wel de mazzel hebben dat hij Engels spreekt.

Vliegtuig

Vanwege de oppervlakte van Indonesië is het nemen van een binnenlandse vlucht iets waar je bijna niet onderuit kunt komen als je meer dan één eiland wilt zien. Zeker als je bijvoorbeeld Sumatra of Sulawesi wilt verkennen. Gelukkig zijn er genoeg goedkopere binnenlandse vluchten beschikbaar. Op Cheaptickets kun je de goedkoopste (binnenlandse) vluchten vinden.

Populaire afstanden in Indonesië

Onderstaande routes worden vaak afgelegd door reizigers in Indonesië. Wij beschrijven hoe je het beste van A naar B reist. Bekijk ook ons overzicht van de tientallen andere afstanden in Indonesië die we toelichten.


Reisgids Indonesië