Tana Toraja

Tana Toraja

In het zuidoosten van Sulawesi ligt de bijzondere regio Tana Toraja. De cultuur in deze regio is zonder twijfel uniek. Het leven van de bevolking hier draait maar om één ding: de dood. Ze zijn hun hele leven aan het sparen om een zo goed mogelijke begrafenis te houden voor hun overleden geliefden. Ook de huizen met bootvormige daken zijn uniek en mooi om te zien. Het landschap van Tana Toraja is tevens bijzonder mooi. De rotsen, terrasvormige rijstvelden en het vele groen maken dit een mooie omgeving voor een wandeltocht.

Over Tana Toraja

Op een kleine 250 kilometer ten noorden van Makassar vind je de regio Tana Toraja. De regio bestrijkt een enorm gebied, waar je zeker een paar dagen voor nodig hebt om het helemaal te verkennen. In de regio zijn diverse stadjes gevestigd, waaronder Makale en Rantepao. Dit laatste stadje is het meest levendig en een goede uitvalsbasis om de rest van Tana Toraja te verkennen. Ook zijn er veel goedkope accommodaties en andere voorzieningen voor toeristen.

Dankzij de eigenaardige cultuur en bijzondere natuur, staat Tana Toraja bij redelijk wat backpackers op de bucketlist. Of het daardoor ook toeristisch en ontwikkeld is? Dat valt heel erg mee. De tours gaan vooral naar de bekende plekken; genoeg ruimte dus voor jou om ook plekjes helemaal voor jezelf te hebben.


Tana Toraja


Tana Toraja


De begrafenissen

De begrafenissen in Tana Toraja zijn zo bijzonder dat je dit eigenlijk moet meemaken. Er wordt hier ontzettend veel geld aan uitgegeven; mensen sparen er zelfs het hele jaar voor. Tijdens de begrafenissen worden buffels en varkens geslacht, waar vaak grof geld voor betaald wordt. Er is meer dan genoeg eten en drank voor alle aanwezigen en er worden traditionele dansen uitgevoerd. Degenen met echt veel geld kunnen een plekje in een hangend graf kopen, aan een van de steile rotsen in de regio. De meeste begrafenissen vinden plaats in juli en augustus. Tijdens deze maanden komen echter ook de meeste toeristen, wat een bezoek aan Tana Toraja minder leuk maakt. De rest van het jaar vinden er ook begrafenissen plaats. Een bezoek aan deze ceremonie is een unieke ervaring. Wil je meer over de achtergrond weten, dan is het raadzaam om een gids in de arm te nemen, die je alles kan vertellen over de rituelen. Let er wel op dat je dieren ziet die geslacht worden.

Huur een fiets of scooter

Je kunt de regio heel goed op je eigen houtje verkennen. Dit doe je bijvoorbeeld door een scooter of mountainbike te huren – al is het wel even zoeken naar een verhuurbedrijf. Naar welke plekken je dan heen moet gaan? Aanraders zijn Kamira, Londa, Lemo, Makale en Suaya. Op veel plekken zal je met de dood in aanraking komen. Je ziet hangende kisten, grotten vol graven en boomgraven. Bij het laatstgenoemde gaat het om babylijkjes die aan een boom bevestigd zijn. Vooral in de dorpjes Lemo en Londa vind je grotten met daarin graven.

Maar je ziet tijdens je toch niet alleen maar ‘dood’, want als je langs de kleine dorpjes rijdt, begroet de lokale bevolking je enthousiast. Kete Kesu is een traditioneel en bekend dorpje, waar je ook de binnenkant van een traditionele woning kunt bekijken. Een andere bezienswaardigheid die de moeite is om heen te gaan, is Batutumonga. Hier draait het om een schitterend uitzicht over de rijstvelden en mooie natuur. Het uitzicht wordt nog mooier naarmate je hoger komt. Daar vlakbij vind je ook Loko’Mata: een mega rots waar allerlei grafkamers in gemaakt zijn.


Tana Toraja


Een wandeltocht

Het is ontzettend leuk om hier een wandeltocht te doen van een paar dagen, inclusief overnachtingen. Je loopt langs rijstvelden, kleine authentieke dorpjes en je komt de hangende graven aan de rotswanden tegen. Gebruik het dorpje Rantepao hiervoor als uitvalsbasis.

Vervoer in Tana Toraja

Zoals eerder vermeld is het leuk om een scooter of een fiets te huren om op eigen houtje de omgeving te ontdekken. Een andere optie is een gedeelde minibus nemen. Deze rijden rond op vaste routes en brengen je voor een goedkope prijs van dorp naar dorp. Ook rijden er genoeg ojek’s rond; motortaxi’s waarmee je snel en goedkoop een korte afstand kunt afleggen.


Tana Toraja


Overnachten in Tana Toraja

In Rantepao zijn de meeste accommodaties te vinden. Hierbij zitten een paar guest houses. Over het algemeen voor een goede prijs, maar in juli en augustus stijgen de prijzen wel behoorlijk. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

De meest logische route is de bus vanaf Makassar, deze doet er acht uur over. Als je nog niet op Sulawesi bent is Makassar goed bereikbaar per vliegtuig.

Ons oordeel
8/10

De unieke cultuur en het prachtige landschap maken Tana Toraja een indrukwekkende, maar hele gave bestemming om tijdens je reis over Sulawesi te bezoeken.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.