Sumatra

Sumatra

Sumatra is het één na grootste eiland van Indonesië een van de vijf grootste eilanden ter wereld. Het eiland is gemakkelijk te bereiken vanaf Java, maar het voelt als een compleet andere wereld. Sumatra is grotendeels bedekt door tropisch regenwoud en het is er nergens vlak. Door dit bergachtige en groene landschap vind je hier een grote variëteit in flora en fauna.

Orang-oetans

Orang-oetans zijn een paar van de bijzondere diersoorten die Sumatra als hun huis zien. Op weinig plekken in de wereld leven deze grote apen nog in het wild, maar vooral op het noorden van Sumatra zijn ze nog volop te vinden. De beste plek om de orang-oetans te spotten op Sumatra is Bukit Lawang. Vanuit dit dorp maak je trektochten van enkele uren of meerdere dagen door het Gunung Leuser National Park. Je hebt een hele grote kans om tijdens deze tocht een aantal wilde orang-oetans van dichtbij te zien. Naast deze tochten is Bukit Lawang sowieso een fijne bestemming, waar je al gauw de neiging hebt om langer te blijven.


Sumatra 1


Lake Toba

Een van de hoogtepunten van Sumatra is het bekende Lake Toba. Het meer is liefst 450 meter diep en bovendien ook één van de grootste meren in Zuidoost-Azië. Het meer en de directe omgeving van het meer is bijzonder mooi. Midden op Lake Toba ligt het relaxte eiland Samosir. Huur hier een scooter om deze fraaie omgeving te verkennen.

Overnachten op Sumatra

Er zijn genoeg hotels en guesthouses te vinden op Sumatra. Een guesthouse kan je makkelijk ter plekke regelen, maar je kunt er ook steeds meer online vinden. Voor enkele euro’s heb je al een kamer. Wil je iets meer luxe? Er zijn ook een aantal prima middenklasse hotels, waar je ook helemaal niet zo veel voor betaalt. Op Booking.com vind je het meeste aanbod en kan je gelijk een kamer reserveren.

Overnachten Sumatra

Plantages

Sumatra staat bekend om de vele plantages die je op het eiland tegenkomt. Rubber, thee, tabak, hout en andere producten worden hier in plantages met grote mate gewonnen. Vele van deze zijn te bezoeken en hoewel je er niet al te veel kan doen is kijken hoe de lokale bevolking hier aan het werk is het bezoek al waard.


Sumatra 2


Tsunami 2004

Op 26 december 2004 werd Zuidoost-Azië getroffen door een vernietigende tsunami. Aceh, de meest noordelijke provincie op Sumatra, werd het zwaarst getroffen. De provincie is hiervan nog steeds niet helemaal hersteld en de resten van deze ramp zijn nog goed te zien.

Pulau Weh

Je kunt in heel veel bestemmingen in Indonesië goed duiken en snorkelen, zo ook op Sumatra. Op het eiland Pulau Weh kan dit misschien wel het beste van het hele land. Het mooie koraal en de grote hoeveelheid aan bijzondere vissen maakt dit een geweldige spot. Het eiland ligt net boven het uiterst noordelijke punt van Sumatra en is goed bereikbaar vanaf de stad Banda Aceh.


Pulau Weh 2


Berastagi

Indonesië staat bekend om haar vele vulkanen die je kunt beklimmen. Dit doe je niet alleen om de actieve krater van dichterbij te bekijken, maar ook voor een geweldig uitzicht over de omgeving. Ook op Sumatra kan je vulkanen beklimmen. Dit kan het beste vanuit het heuvelstadje Berastagi. Met name de Gunung Sibayak is heel toegankelijk voor toeristen.

Mentawai eilanden

Een hele bijzondere en erg gave bestemming is de Mentawai archipel. Na een flinke boottocht vanuit Padang, gelegen aan de westkust van centraal-Sumatra kom je aan op de unieke Mentawai eilanden. Dit is niet alleen een van de beste surfbestemmingen ter wereld, maar je kunt er ook de Mentawai stam ontmoeten. Een geweldige ervaring, die je op weinig andere bestemmingen in Zuidoost-Azië kunt beleven.

Hoe kom ik er?

Vanuit heel Indonesië en landen in de regio kan je naar Sumatra vliegen. Het grootste vliegveld op het eiland is Medan, maar ook Padang heeft veel verbindingen. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Vroeger was de boot de beste en leukste manier om Sumatra te bereiken. Met de opkomst van het goedkope vliegen zijn veel bootroutes verdwenen. Vanuit Malakka in Maleisië, Singapore en het uiterste westen van Java gaan er nog wel boten, maar het is zelden de beste optie.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0