Sumatra

Sumatra

Sumatra is het één na grootste eiland van Indonesië en tevens een van de vijf grootste eilanden ter wereld. Het eiland is gemakkelijk te bereiken vanaf Java, maar het voelt als een compleet andere wereld. Sumatra is grotendeels bedekt door tropisch regenwoud en het is er nergens vlak. Dankzij dit bergachtige en groene landschap vind je hier een grote variëteit aan flora en fauna. Toerisme is grotendeels uitgebleven en het is de ideale bestemming als je natuur met avontuur wilt combineren.

Orang-oetans

De indrukwekkende orang-oetans zijn een van de van de bijzondere diersoorten die Sumatra als hun huis zien. Op weinig plekken in de wereld leven deze grote apen nog in het wild, maar vooral op het noorden van Sumatra zijn ze nog volop te vinden. De beste plek om de orang-oetans te spotten op Sumatra is Bukit Lawang. Vanuit dit dorp maak je trektochten van enkele uren of meerdere dagen door het Gunung Leuser National Park. Je kunt er dan ook voor kiezen om te overnachten in de jungle. De kans is heel groot dat je tijdens de wandeltocht een aantal wilde orang-oetans van dichtbij ziet. Naast deze tochten is Bukit Lawang sowieso een fijne bestemming, waar je al gauw de neiging hebt om langer te blijven. Je komt hier daarom ook veel andere backpackers tegen. Je kunt ook terecht in Ketambe om orang-oetans te spotten. Hier komen minder toeristen op af en zijn de apen wilder en schuwer.


Sumatra

De imponerende orang-oetan


Natuur

Sumatra is rijk aan natuur. Er zijn een tal van vulkanen, watervallen, jungles, rijstvelden en tropische stranden. Je vindt er verder een enorme hoeveelheid planten, zoogdieren en vogelsoorten. Je kunt de biodiversiteit het beste bewonderen in een van de nationale parken, zoals Kerinci Seblat, Gunung Leuser en Bukit Barisan Selatan. Naast een tocht door de nationale parken, is ook een wandeling door de Harau Vallei aan te raden. Enorm steile rotswanden omheinen prachtige rijstvelden. Uitgewandeld? Stap dan in een kajak, op een mountainbike of ga rotsklimmen. Je uitvalsbasis voor een bezoek aan de Vallei is Bukittinggi.

Op Sumatra kun je ook vulkanen beklimmen. Dit kun je het beste doen vanuit het heuvelachtige stadje Berastagi. Met name de Gunung Sibayak is een populaire dagtocht en heel toegankelijk voor toeristen. In ongeveer drie uur sta je al op de top. Vooral de zonsopkomst vanaf de vulkaan is schitterend om te zien.

Lake Toba

Een van de hoogtepunten van Sumatra is het bekende Lake Toba. Het meer is maar liefst 450 meter diep en bovendien ook één van de grootste meren in Zuidoost-Azië. Het meer en de directe omgeving van het meer is bijzonder mooi. Midden op Lake Toba ligt het relaxte eiland Samosir. Het op het eiland gelegen plaatsje Tuk Tuk zien we als een backpack walhalla. Huur hier een scooter om deze fraaie omgeving te verkennen.

Ten noorden van Lake Toba ligt de indrukwekkende Sipisopiso waterval. Met een hoogte van 120 meter behoort de waterval tot de hoogste en mooiste watervallen van Indonesië. Je kunt de waterval bezoeken als tussenstop tussen Lake Toba en Bukit Lawang of Berastagi.


Sumatra

De enorme Sipisopiso waterval


Medan

Een reis aan Sumatra is eigenlijk niet te doen zonder dat je hoofdstad Medan aandoet. Het grootste vliegveld van het eiland is hier te vinden en daardoor is het een logisch startpunt van je reis. Bovendien kruisen veel wegen Medan. Lang hoef je echter niet in de stad te blijven, want het is er druk en vies. Op de twee bezienswaardigen Mesjid Raya en het Maimun Paleis na, valt er weinig te beleven.

Eilanden

Een hele bijzondere en erg gave bestemming is de Mentawai archipel. Na een flinke boottocht vanuit Padang, gelegen aan de westkust van centraal-Sumatra, kom je aan op de unieke Mentawai eilanden. Dit is niet alleen een van de beste surfbestemmingen ter wereld, maar je kunt er ook de Mentawai stam ontmoeten: een geweldige ervaring. Op het eiland Pulau Weh kun je fantastisch duiken en snorkelen. Het mooie koraal en de grote hoeveelheid aan bijzondere vissen maken dit een geweldige spot. Het eiland ligt net boven het uiterst noordelijke punt van Sumatra en is goed bereikbaar vanaf de stad Banda Aceh. Ben je opzoek naar onwijs blauw en helder water? Kies dan voor Belitung, een eiland wat onderdeel is van de Bangka-Belitung eilanden. Maak hier een boottocht langs de stranden om de rotsformaties te bekijken. Surfers kunnen hun hart ophalen op Nias Island, waar de mogelijkheden om te surfen goed zijn, maar minder toeristisch en druk dan bijvoorbeeld Bali.


De geweldige Mentawai eilanden


West-Sumatra

De meeste hoogtepunten van Sumatra liggen aan de noordkant van het eiland. De meeste toeristen verblijven daarom uitsluitend in dit gedeelte van het eiland. De hierboven beschreven Mentawai eilanden zijn hierop een uitzondering. Ten hoogte van deze eilanden liggen ook nog twee steden die je kunt bezoeken. Bukittinggi wordt gezien als het culturele centrum. Je vindt in dit leuke stadje musea, traditionele muziek en heerlijk lokaal eten. Maak vanuit deze stad een uitstapje naar de prachtige Harau vallei. In Padang is – op het proeven van veel lekker lokale gerechten na – minder te beleven, maar het is wel een goede tussenstop naar andere leuke bestemmingen.

Reisgids Indonesië

Vervoer op Sumatra

Het is makkelijk om te onderschatten hoe groot Sumatra is. Als je de afstanden op de kaart ziet lijken de bestemmingen relatief dichtbij elkaar te liggen. In werkelijkheid ben je lang onderweg. Niet alleen omdat de afstanden groot zijn, maar ook omdat de wegen vaak in matige conditie zijn en het behoorlijk druk op de weg kan zijn. Houd er daarom rekening mee dat je lang onderweg kan zijn. Het openbaar vervoer is verder prima geregeld. De meeste bestemmingen zijn per (mini)bus bereikbaar en de kosten zijn laag.

Overnachten op Sumatra

Er zijn genoeg hotels en guest houses te vinden op Sumatra. Een guest house kun je gemakkelijk ter plekke regelen, maar je kunt er ook steeds meer online vinden. Voor enkele euro’s heb je al een kamer. Wil je iets meer luxe? Er zijn ook een aantal prima middenklasse hotels, waar je ook helemaal niet zo veel voor betaalt. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Vanuit heel Indonesië en landen in de regio kan je naar Sumatra vliegen. Het grootste vliegveld op het eiland is Medan, maar ook Padang heeft veel verbindingen. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Vroeger was de boot de beste en leukste manier om Sumatra te bereiken. Met de opkomst van het goedkope vliegen zijn veel bootroutes verdwenen. Vanuit Malakka in Maleisië, Singapore en het uiterste westen van Java gaan er nog wel boten, maar het is zelden de beste optie.

Ons oordeel
8/10

Sumatra is een ontzettend leuk eiland, waar een enorme variëteit aan flora en fauna. Het is met name een gave bestemming als je veel wandeltocht wilt maken door de natuur en orang-oetans wilt spotten.

Bestemmingen op Sumatra

Sungai Penuh

Gelegen in de deelstaat Jambi, in het zuidwesten van Sumatra, ligt het stadje Sungai Penuh. Omgeven door bergen en met…

Lees meer

Ketambe

Als je wilde orang-oetans wil spotten in Sumatra kun je het beste naar Ketambe gaan. Dit dorp ligt in het…

Lees meer

Bukittinggi

Deze relatief kleine stad kent zo’n 100.000 inwoners en ligt in West-Sumatra, vlakbij Padang. De naam Bukit Tinggi betekent ‘hoge…

Lees meer

Padang

Wie denkt dat zuidelijker van Lake Toba niets meer te vinden is op Sumatra, zit er naast. Hier is Padang.…

Lees meer

Medan

Grote Aziatische steden als Manilla, Jakarta en Phnom Penh zijn over het algemeen geen fijne steden. Het is er druk,…

Lees meer

Banda Aceh

Gelegen op het noordelijkste puntje van Sumatra heette deze kustplaats vroeger Kota Radja. Tot 2004 was de regio onveilig vanwege…

Lees meer

Mentawai eilanden

Voor de kust van West-Sumatra ligt de eilandengroep de Mentawai. De Mentawai bestaat uit vier bewoonde eilanden, waar slechts een…

Lees meer

Berastagi

Tussen de vulkanen van Noord-Sumatra ligt het heuvelstadje Berastagi. In de koloniale tijd kwamen de Nederlanders vanuit Medan naar deze…

Lees meer

Lake Toba

Lake Toba (of Danau Toba, of het Tobameer) was een lange tijd een echte feestbestemming onder backpackers, met taferelen die…

Lees meer

Bukit Lawang

In het noorden van Sumatra, zo’n honderd kilometer ten westen van Medan, ligt Bukit Lawang. Dit dorp is een van…

Lees meer

Pulau Weh

Net boven het uiterst noordelijke punt van Sumatra ligt het eiland Pulau Weh. Dit kleine tropische eiland is vooral een…

Lees meer