Reizen per boot in Indonesië

Reizen per boot in Indonesië

Indonesië heeft meer dan 14.000 eilanden, die stuk voor stuk heel erg verschillend zijn. Om van eiland naar eiland te komen kiezen veel reizigers en de locals ervoor om te vliegen. Aangezien vluchten meestal redelijk goedkoop zijn is dit vaak de makkelijkste optie. Toch kan het gebeuren dat vluchten duur worden. Als je bijvoorbeeld niet lang genoeg van tevoren kunt boeken, of je in het Indonesische vakantieseizoen reist, kunnen ticketprijzen aardig oplopen. Rijzen per boot is dan een goedkope optie en zo heel ingewikkeld en tijdrovend is het helemaal niet! Tussen veel Indonesische eilanden is reizen met de boot bovendien de enige optie.

Naar Indonesië reizen per boot

Naar Indonesië reizen per boot is mogelijk vanaf Singapore, Maleisië en de Filipijnen. Vanaf Singapore gaat een Ferry naar Batam en naar Tanjung Pinang. Vanaf hier zal je nog een ferry moeten nemen naar Jambi, een provincie op het ‘vasteland’ van Sumatra. De ferry vanaf Harbourfront in Singapore naar Batam kost zo’n 10 Singapore dollar (ongeveer €6,50) en duurt een uur. De ferry naar Tanjung Pinang is 13 Singapore dollar (€8,50) en duurt 45 minuten. Als je van plan bent om meteen door te gaan naar Jambi is het het slimst om de boot vanaf Singapore naar Batam te nemen. Vanaf datzelfde eiland, wel volledig aan de andere kant, gaan er ferry’s naar Kuala Tungkal in Jambi en naar Singkep, een ander eiland dicht bij Sumatra in de buurt. Om een ticket van Batam naar Jambi te krijgen moet je bij de haven zelf zijn, Tegala Punggur, maar ga ervan uit dat je een nachtje op Batam door moet brengen. Als je voor deze optie kiest kom je redelijk zuidelijk aan in Sumatra, een goed idee dus als je door wilt naar Java of de andere meer oostelijke eilanden.

Vroeger gingen er veel boten van Maleisië naar Indonesië, maar door de daling in de prijzen van vluchten zijn de meeste geschrapt. De enige boot die momenteel nog de oversteek maakt gaat van Malakka naar Dumai op Sumatra. Deze oversteek kost je 135 ringgit (ongeveer €30) en duurt ongeveer twee uur. Tickets zijn niet online te reserveren, maar alleen te koop bij de haven zelf, vanaf half 7 in de ochtend. Afhankelijk van het seizoen gaan er een of twee boten per dag. Een om half 9 en eventueel een om 10 uur. Je komt aan in Dumai, vanaf waar je met een nachtbus naar steden als Padang of Medan kunt.

Vanaf Mindanao in de Filipijnen gaat een boot naar Manado, in Noord-Sulawesi. Deze boot doet er drie dagen over, dus als je een strak schema hebt zal deze optie lastig zijn. Ook gaat deze boot maar een keer per week. In principe is het een vrachtschip, maar je kunt als passagier een kaartje kopen om mee te gaan. Ook dit ticket is niet online te verkrijgen. Voor deze optie is het dus noodzakelijk om flexibel te zijn en tijd genoeg tijd te hebben. Op Sulawesi kom je zo’n 45 kilometer van Manado aan, de grootste stad van Noord-Sulawesi.


Reizen per boot Indonesie


Binnen Indonesië reizen per boot

Binnen Indonesië reizen per boot is een leuke en makkelijke optie. Veel toeristen doen dit tussen eilanden als Bali, Lombok en de Gili eilanden, en natuurlijk naar bestemmingen als Nusa Penida en Karimunjawa. Een andere leuke optie is reizen tussen Bali en Java met de boot. De ferry tussen deze twee eilanden gaat vrij regelmatig en duurt maar 45 minuten. De boot zelf kost je nog geen €0,50. Er gaan tegenwoordig bussen vanaf Denpasar naar steden als Surabaya en Yogyakarta. Deze bussen gaan in zijn geheel de ferry op, en stoppen onderweg zodat je kunt eten en dergelijke. Een andere optie is om alles zelfstandig te doen, wat betekend dat je op Java met de trein naar Banyuwangi moet, en op Bali met de lokale bus of een taxi naar Ketapang.

Je kunt ook met de boot tussen Sumatra en Java reizen. De haven van Java ligt 120 kilometer van Jakarta vandaan, in Cilegon. Ook naar deze haven kom je makkelijk met de trein. Het station waar je dan heen moet is Merak. Op Sumatra kom je aan of vertrek je vanaf Bakauheni. Op Sumatra is het transport altijd iets lastiger te plannen dan op andere eilanden, dus rondvragen naar bussen is hier de beste optie.

Andere minder populaire routes, meestal door de lengte van de reis, zijn bijvoorbeeld tussen Nusa Tenggara en Sulawesi, welke 26 uur duurt, of ferry’s tussen Sulawesi en Kalimantan. Hoewel het reizen per boot hier natuurlijk een stuk meer tijd kost en waarschijnlijk iets meer regelen is, zijn de boten in Indonesië altijd redelijk comfortabel en schoon. Alles is goed geregeld en vaak krijg je zelfs wat te eten en te drinken op de boot. Is dit niet zo, dan is er altijd wel iets te koop. Op de grotere boten heb je ook altijd de ruimte om een rondje te lopen en van het uitzicht te genieten. Iets om altijd op te letten als je een boot neemt is het weer. Als je een strak schema hebt is het aan te raden om te checken of de ferry die je wilt nemen wel gaat. Heel af en toe komt het namelijk voor dat een boot niet kan vertrekken door heftige weersomstandigheden.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.


Boot Indonesie


Kaartjes kopen

Meestal weet de lokale bevolking op een eiland wel of er boten gaan, en van waar, maar als je het liever zelf een beetje uitzoekt kun je het beste een kijkje nemen op 12Go.Asia. Op deze handige website kun je voor steeds meer boottochten in Indonesië gemakkelijk online kaartjes kopen.