Ketambe

Ketambe

Als je wilde orang-oetans wil spotten in Sumatra kun je het beste naar Ketambe gaan. Dit dorp ligt in het Gunung Leuser National Park. In tegenstelling tot de orang-oetans in Bukit Lawang, waar de apen semi-wild zijn, zijn de apen in Ketambe echt wild. Ze komen niet uit de toppen van de bomen dus je zult ze niet zo van dichtbij zien, maar wel op een veel natuurlijkere en avontuurlijkere manier. Ook is er een grote kans dat je andere dieren zult zien zoals gibbons en neushoornvogels. De meeste toeristen gaan naar Bukit Lawang met als gevolg dat je tijdens een trekking bijna altijd andere toeristen tegenkomt, in Ketambe is dit niet het geval.

Over Ketambe

Het dorp zelf is niet bijzonder. Het enige wat je naast een trekking kunt doen in Ketambe is tuben op de rivier van het begin naar het einde van het dorp of wat tijd doorbrengen in een rustgevende hot spring. Je komt hier bijna geen andere toeristen tegen. Het kost wat meer moeite om hier te komen en in Ketambe zelf is niet veel te doen, maar dit zorgt wel voor een veel avontuurlijkere ervaring.


Ketambe

Je spot verschillende orang-oetans tijdens een trekking


Ketambe

Een van de hot springs in de omgeving


De tours rondom Ketambe

In Ketambe liggen een stuk of vijf homestays die allemaal basic kamers hebben en dezelfde tours aanbieden. Je kunt ook als je een bepaalde wens hebt vragen wat de mogelijkheden zijn en je tour wordt hier op aangepast.

De meeste reizigers kiezen voor een standaard tour van drie dagen. De tour is in principe altijd een privé tour. Je gaat samen met een gids en als je met twee of meer personen bent ook met een kok de jungle in. De eerste dag loop je ongeveer tweeënhalf uur tot aan je aankomst bij je kamp. Ondertussen is er al een kans om orang-oetans te zien. Als je bij het eerste kamp aankomt wordt er een lunch gemaakt en je tentje opgezet. Na de lunch kun je even zwemmen en daarna ga je weer een hike doen, op zoek naar apen. De kans is groot dat je de eerste dag al een aantal orang-oetans ziet en een paar andere dieren, zoals een gibbon. De tweede dag kun je kiezen of je in het eerste kamp wilt blijven of door wilt lopen naar een andere plek en daar wilt overnachten. Deze keuze kun je laten afhangen van wat je de eerste dag al hebt gezien. Als je de eerste dag al veel orang-oetans hebt gezien kun je in de ochtend een hike maken en daarna wat relaxen en zwemmen. Als je minder geluk had de eerste dag kun je er voor kiezen om wel de hele dag op stap te gaan. Ook de derde dag kun je kiezen of je nog een hike wilt doen of na het ontbijt terug te keren naar het dorp.

Naast deze meerdaagse tochten kun je er ook voor kiezen om losse dagen te boeken, in plaats van te overnachten in de jungle. Je kunt vanuit Ketambe met een gids de jungle in om orang-oetans te spotten. Er is namelijk ook een kortere route om bij de plek te komen waar de apen zitten. ´s Avonds ga je dan weer terug naar je homestay. Mocht je geen apen gezien hebben kun je het de dag erna gewoon weer proberen met een dagtour. Een tour kost ongeveer €25 per persoon per dag.


Ketambe

De orang-oetans zijn zeker niet de enige apen die je ziet


Waar moet je rekening mee houden?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je hier de jungle in gaat. Er zitten veel bloedzuigers. Je krijgt wel speciale bloedzuigersokken mee als je vertrekt, maar dit voorkomt niet dat je af en toe gebeten wordt. Overnachten in de jungle doe je in een klein tentje zonder matras of kussen. Een wc is er niet en wassen doe je in een klein riviertje. Verder moet je er rekening mee houden dat je een regenwoud in gaat. Je zult dus best een keer een bui over je heen krijgen. Een goede regenjas is dus geen overbodige luxe.

Vervoer in Ketambe

Ketambe is een klein dorp. Je hebt dus geen vervoer nodig om je binnen het dorp te verplaatsen. De tours door de omgeving beginnen ook in het dorp zelf.


De mooie jungle van het Gunung Leuser National Park


Overnachten in Ketambe

Ketambe is een klein dorp, waar nog niet zoveel toeristen op afkomen. Het aanbod van accommodaties is daarom zeer beperkt. Er zijn slechts een handvol guest houses gelegen in de stad. Vooraf reserveren is daarom handig, zodat je zeker weet dat je ergens terechtkunt.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Je kunt het vliegtuig nemen naar Ketambe. Je vliegt dan naar het vliegveld van Kutacane. Hier neem je de taxi naar Ketambe. Er gaan niet veel vluchten, dus kijk of dit in je schema past.

Vanuit Medan kun je een bus nemen naar Kutacane. Deze busrit duurt ongeveer zeven à acht uur.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.