Togian Islands

Togian Islands

De Togian Islands zijn de perfecte bestemming voor de echte backpackers. Er komen weinig andere toeristen, het is er ontzettend mooi, de mensen zijn vriendelijk en het is een heerlijke plek om een paar dagen helemaal niks te doen. Als je toch besluit om wel wat te doen kun je ook nog eens fantastisch duiken of snorkelen. Het nadeel is dat het bereiken van de Togian Islands een pittige reis is, die je niet snel aflegt. Eenmaal aangekomen op de eilanden in het midden van Sulawesi, wil je de archipel het liefst eigenlijk helemaal niet verlaten.

Eilandhoppen

De archipel bestaat uit tientallen eilanden, de meeste mensen wonen op het eiland Batudaka. Dit is ook het eiland waarop je waarschijnlijk je verblijf op de Togian Islands begint. Maar hou het zeker niet bij dit eiland. Op het eiland Kadidiri komen de meeste toeristen af en dit is – zeker in de avond – de gezelligste spot om andere mensen te ontmoeten. Maar veel toeristen zijn er absoluut niet. We raden aan om niet op één eiland te verblijven, maar op de verschillende eilanden een paar dagen en nachten te vertoeven.


Togian Islands


Jellyfish Lake

Een must do is zwemmen in het Jellyfish Lake. ‘Waarom zou ik bewust zwemmen met kwallen?’ horen we je denken. In dit zoetwatermeer steken de kwallen je namelijk niet, hoe dichtbij je ook komt. Een uniek fenomeen, dat je in staat stelt om lekker te dobberen terwijl je omgeven wordt door kwallen. Neem je onderwatercamera mee!

Duiken en snorkelen

De relaxte sfeer, de mooie stranden en prachtige natuur zijn al redenen genoeg om de Togian Islands te bezoeken, maar je kunt er ook nog eens geweldig duiken en snorkelen. Duiken is vanwege de afgelegen locatie best wel prijzig. Gelukkig kun je voor een goede prijs wel een snorkel huren en het water in gaan. Je komt een grote variëteit aan tropische vissen tegen. Regel een bootje om naar een aantal snorkelspots te gaan rondom de verschillende eilanden. Goede kans dat je onderweg wat wilde dolfijnen tegenkomt, er leven er genoeg rondom de archipel.


Togian Islands


Chillen

Naast bovenstaande activiteiten zijn de Togian Islands het leukst om even helemaal niks te doen. Hangmatten zijn in overvloed te vinden, een kans die je niet voorbij moet laten gaan. Vooral aan het einde van de middag is het tijd om heerlijk een boekje te lezen in de hangmat, uiteraard met een lekker drankje.

Faciliteiten

Er zijn geen pinautomaten op de Togian Islands! Neem dus genoeg contant geld mee. Internet heeft de archipel ook nog niet bereikt en zelfs je mobiele netwerk werkt vaker niet dan wel. Fatsoenlijk douchen is er ook niet bij. Al deze zaken horen wat ons betreft juist bij de charme en maken de Togian Islands zo geweldig.


Togian Islands


Vervoer op de Togian Islands

Om tussen de verschillende eilanden binnen de Togian eilandengroep te reizen dien je uiteraard de boot te nemen. Je kunt ter plekke gemakkelijk een boot regelen naar je gewenste bestemming. Houd er rekening mee dat je tussen de meeste eilanden wel een paar uur onderweg bent met de boot.

Overnachten op de Togian Islands

Je zou denken dat dit verborgen paradijs ontzettend duur, maar het tegendeel is waar. Voor €10 per nacht heb je al ontzettend leuke bungalows. Met wat zoeken kun je ook nog goedkopere opties vinden. Online boeken is niet of nauwelijks mogelijk. Check TripAdvisor voor beoordelingen en aanraders van je reisgids van Indonesië.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Ja, het is echt lastig om op de Togian Islands te komen. De beste optie is de boot vanaf Ampana, die een paar keer per week gaat. Ampana ligt in het midden van Sulawesi en is per bus bereikbaar. De afstanden zijn niet heel groot, maar de snelheid op de weg is wel heel laag. Reken dus op hele lange busritten. Vanaf Tana Toraja in het zuiden van Sulawesi ben je zo'n twee volle dagen onderweg. Maar het is het absoluut waard.

Ons oordeel
9/10

De Togian Islands behoren wat ons betreft zeker tot de leukere eilanden van Indonesië en zelfs van heel Azië. Het kost wat moeite om er te komen, maar het is de lange reis meer dan waard.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.