Makassar

Makassar

In het zuiden van het prachtige Sulawesi ligt de hoofdstad Makassar. Hoewel deze stad misschien niet bovenaan je wishlist staat, is het vaak zo goed als onmogelijk om haar te ontwijken. Bijna al het transport in het zuiden, of tussen het zuiden en de andere delen van Sulawesi gaat via deze stad. Makassar heeft bussen naar bijna alle delen van Sulawesi en heeft tevens de grootste luchthaven van het eiland. Makassar is met ongeveer een miljoen inwoners een van de grootste steden van Indonesië, wat terug te zien is in de drukte in de stad. Naast de originele Makassenaren is er een grote Chinese gemeenschap in Makassar, wat zorgt voor een wisselend straatbeeld met zo nu en dan Chinese tempels en winkeltjes.

Bezienswaardigheden in Makassar

Makassar is lange tijd een van de vaste handelsplekken van de VOC geweest. Een van de overblijfselen hiervan is Fort Rotterdam, te vinden in het Westen van Makassar. Fort Rotterdam is in 1545 gebouwd door de 10e koning van Gowa. Het Fort is met stenen en klei gemaakt in de vorm van een schildpad. De vorm van de schildpad staat symbolisch voor het kunnen leven op land en op zee. Enkele delen van het fort zijn opnieuw opgebouwd in een meer Nederlandse stijl. Vandaag de dag is Fort Rotterdam open voor bezoekers. Je kunt hier rondlopen door de oude gangen van het Fort en het museum over de geschiedenis van Zuid-Sulawesi bezoeken.

Daarnaast zijn er een aantal fraaie moskeeën die je kunt bekijken.


Makassar


Eten

Het beste aan Makassar is eigenlijk het eten. Waar je ook heen gaat, overal is lekker eten te vinden. Het bekendste lokale gerecht is Soto Makassar. Dit is een vleessoep gemaakt met pinda’s en verschillende kruiden, geserveerd met kleefrijst. Hiernaast staat de stad bekend om haar visgerechten. Verse vis (met natuurlijk een hele hoop sambal) wordt overal geserveerd. Makassar heeft naar zeggen van vele Indonesiërs de beste sambal van het land, dus dit is zeker het proberen waard!

Rammang-Rammang

Een leuk uitstapje vanuit de stad is het Rammang-Rammang dorp. Dit ligt bij Maros, op ongeveer anderhalf uur rijden ten noorden van het centrum. Weg van de verkeerschaos van de stad kom je hier in een bijzonder fraai stukje natuur terecht. Je ziet er karstbergen, mangrovebossen en een mooi meer.


Makassar


Vervoer in Makassar

Van een efficiënt openbaar vervoer netwerk is hier geen sprake. Als de afstanden te groot zijn om te lopen kun je hoogstens gebruik maken van een taxi of een fietstaxi, beide zijn makkelijk te vinden in de stad.

Overnachten in Makassar

Omdat Makassar niet echt een backpack bestemming is zijn er nog geen hostels. Wel zijn er een aantal betaalbare hotelletjes. Als je besluit hier te overnachten kun je het beste op internet checken waar de goedkopere accommodaties te vinden zijn. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Makassar heeft een vliegveld vanwaar verschillende vluchten naar andere grote steden op Sulawesi en de rest van Indonesië en Maleisië gaan.

Makassar is heel makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Er gaan bussen van en naar Makassar naar steden zoals Toraja, Bira en de Togean eilanden. De bussen zijn comfortabel en rijden vaak in de nacht, omdat de reistijden vaak behoorlijk lang zijn.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.