Bandung

Bandung

Bandung, de hoofdstad van de provincie West-Java, was vroeger een kleine mooie stad en stond zelfs bekend als het ‘Parijs van Java’. Tegenwoordig is hier helaas geen sprake meer van. Net als Jakarta – de andere gigantische stad op Java – is Bandung erg snel gegroeid en is dit ten koste gegaan van de uitstraling van de stad. Je ziet er veel te veel beton en het verkeer staat vaker stil dan dat het rijdt. Toch heeft de stad ook zijn schoonheden. Nederlanders hebben hier een grote hoeveelheid aan art deco monumenten gebouwd welke je kunt bezoeken. Rond Jalan Braga ligt zelfs de grootste concentratie art deco gebouwen ter wereld.

Vulkanen

Hoewel de stad zelf dus weinig bijzonder is, is de omgeving van Bandung dat wel. Je kunt verschillende tours boeken, die je naar hoogtepunten rondom de stad brengen. De actieve vulkaan Tangkuban Parahu is een van deze trekpleisters. Na ongeveer een uur rijden sta je opeens aan de rand van de vulkaan, vanwaar je de indrukwekkende krater kunt bekijken. Onder begeleiding van een gids kun je ook afdalen om alles van dichterbij te bewonderen. Een ander hoogtepunt in de regio is de Kawah Putih, of te wel de Witte Krater. De weg ernaartoe is wat langer, maar het is wel een hele bijzondere plek die je hier eigenlijk wel gezien moet hebben. Het turquoise water en de witte dampen geven een uniek effect.


Bandung


Theeplantages

In Indonesië kom je voornamelijk rijstvelden tegen, waarvan er een aantal tot de mooiste rijstvelden van Azië behoren. Rond Bandung zie je ook rijstvelden, maar het is tevens een van de weinige regio’s in Indonesië waar je ook theevelden ziet. Bij de Malabar Tea Plantations kun je langs de theevelden lopen, mooie foto’s maken en meer leren over dit proces. Een bijzondere afwisseling tussen de rijstvelden. Ook kun je een theefabriek bezoeken, waar je ziet hoe de thee van de velden uiteindelijk bij de consument terechtkomt.

Kampung Naga

Ten zuidoosten van Bandung ligt Kampung Naga. Een traditioneel dorp, gelegen in een mooie vallei. Je ziet hier nog hoe het leven op Java er vroeger aan toe ging, in de houten hutten op palen in de rijstvelden. Deze fotogenieke huizen en de prachtige omgeving met de groene rijstvelden maken dit een leuke plek voor mooie foto’s. Het toenemende toerisme heeft wel iets van de authenticiteit weggenomen. Veel bewoners van het dorp verkopen inmiddels souvenirs aan de toeristen die het dorp bezoeken. Je kunt Kampung Naga bezoeken als dagtrip vanuit Bandung, of als tussenstop aandoen op weg naar andere bestemmingen op Java als Pangandaran.


Bandung


Shoppen

Is er dan echt niks te doen in Bandung? Jawel, je kunt er goed winkelen. In de moderne winkelcentra kun je de backpack vullen met nieuwe kleren, of ga op zoek naar de leukste souvenirs voor thuis.

Vervoer in Bandung

Het openbaar vervoer in Bandung is niet efficiënt te noemen. Er is geen metro en er is een beperkt aantal buslijnen. De meeste locals gebruiken een angkot om zich binnen de stad te verplaatsen. Dit zijn minibussen die als deeltaxi’s rondrijden. Ze rijden meestal een vaste route, alhoewel het als toerist behoorlijk lastig kan zijn om uit te zoeken wat deze route precies is. Vraag bij je accommodatie na welke angkot je kunt pakken om naar je gewenste bestemming te gaan. Een makkelijkere optie is een taxi. We raden taxi’s aan van Blue Bird, die bijna altijd de meter aanzetten en de juiste route rijden.Overnachten in Bandung

De meeste guest houses liggen rond het treinstation, maar dit gebied is wat in verval geraakt de afgelopen jaren. Sowieso vinden wij het leuker om buiten het centrum te blijven gezien de drukte (lees: uitlaatgassen) in het centrum. Als je wilt eten, drinken of stappen, kun je het best naar het gebied rond Jl Braga. Hier vind je het grootste aanbod van cafés, restaurants en zijn een paar leuke bars. In onze Reisgids Indonesië staan de leukste hostels van Bandung vermeld.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Bandung heeft een snel groeiend, internationaal vliegveld. Dit vliegveld wordt vooral veel door AirAsia gebruikt, goedkope vluchten dus! Er zijn verbindingen met veel andere steden in Indonesië, maar ook met onder andere Maleisië en Singapore. Bekijk onze tips voor het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Bandung is goed bereikbaar per trein. Vanuit de hoofdstad is het ruim drie uur, vanuit Surabaya is het een rit van twaalf uur en vanuit het leuke Yogyakarta een kleine acht uur.

De bus nemen is ook een goede optie. Vanaf Jakarta ben je in drie uur in Bandung. Vanuit Bogor is het een halfuur langer. De bus vanuit Pangandaran doet er zes uur over.

Ons oordeel
7/10

De stad Bandung zelf is helaas niet zo leuk meer. De omgeving is echter wel erg leuk. Gebruik de stad als uitvalsbasis om de vulkanen, theeplantages en rijstvelden in de omgeving te bezoeken.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.