Sumbawa

Sumbawa

Tussen de eilanden Lombok en Flores ligt het veel minder bezochte eiland Sumbawa. Het is absoluut geen klein eiland, Sumbawa is ongeveer half zo groot als België. Toch heeft het slechts ongeveer 1 miljoen inwoners. Dit komt voornamelijk door het landschap, dat bestaat uit enorme bergen en indrukwekkende vulkanen. Culturele hoogtepunten zijn niet of nauwelijks aanwezig op het eiland, maar voor de natuurliefhebbers valt hier genoeg te zien. Daarnaast is Sumbawa een van de beste surfspots van Indonesië.

Zien op Sumbawa

Verwacht dus geen spectaculaire tempels of andere handgemaakte bezienswaardigheden. De inwoners van Sumbawa zijn over het algemeen armer dan op andere eilanden in Indonesië. Dit zie je al heel snel terug, zeker als je net uit Bali komt. De mensen zijn hier ook wat conservatiever, hou hier dus rekening mee. Ondanks dat zul je zeker vriendelijk worden begroet. Het hoogtepunt van Sumbawa is wat ons betreft het grote aanbod aan prachtige stranden. Het gebrek aan toerisme is ook op de stranden goed terug te zien, waardoor je zo nu en dan helemaal alleen op ontzettend mooie stranden rondloopt. Mooie natuur zie je verder terug in de terrasvormige rijstvelden, de lange kustlijn en het bergachtige landschap. De Gunung Tambora is een enorme vulkaan op het noorden van Sumbawa. Hier kun je een trekking maken voor een mooi uitzicht, wel voor de geoefende wandelaars. Verder kun je met een scooter erg leuk rondrijden op het eiland, en kleine dorpjes bezoeken.


Sumbawa


Sumbawa


Surfen

Op Bali en Lombok vind je ook hele goede surfspots, maar die van Sumbawa zijn eigenlijk nog net wat beter. Lakey Peak, bij het plaatsje Hu’u, is zonder twijfel de beste spot. Dit is ook de spot waar de meeste surfers en toeristen op af komen, waardoor het goed te bereiken is en er genoeg faciliteiten te vinden zijn.

De west kust van Sumbawa is ook erg bekend onder de surfers, ook al is het toerisme hier een heel stuk minder dan in Lakey Peak. In West-Sumbawa zijn er meerdere surfspots te vinden die verschillen in kracht en niveau. De meest populaire spots in West – Sumbawa zijn supersucks, yo yo’s, tropicals en scar reef, maar je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar je eigen surfbreak. De drie laatstgenoemde surfspots zijn allemaal op scooter afstand van elkaar, dus wij raden je aan om hier in de buurt een accommodatie te vinden. Je vindt hier verschillende bungalows, guest houses en hotels die variëren in prijs. Tip: laat geen waardevolle spullen in je scooter achter als je gaat surfen want dit wordt uit je scooter gestolen door de locals! Verder is er in het aanliggende dorpje Sekongkang niet veel te doen, er zijn wat lokale restaurantjes waar je je kunt wagen aan het lokale eten. Als je liever een maaltijd van hogere kwaliteit wilt eten kun je je hart ophalen bij de hotels met een buitenlandse eigenaar, die serveren westers eten.

Vervoer op Sumbawa

Het openbaar vervoer het eiland is niet al te best. Er zijn geen bussen voor toeristen die je rechtstreeks van A naar B brengen. Wel zijn er lokale bussen en minibussen die je kunt gebruiken om je over het eiland te verplaatsen. Deze deel je voornamelijk met de vriendelijke locals. Het leukste en gemakkelijkste vervoersmiddel is de scooter. Huur zelf een scooter om het mooie landschap van Sumbawa te verkennen. Dit geeft je ook de vrijheid om zelf te gaan waar en wanneer je wilt.


Sumbawa


Overnachten op Sumbawa

In tegenstelling tot bijna alle andere eilanden in Indonesië kun je voor Sumbawa online nog nauwelijks terecht om een kamer te reserveren. Dit betekent niet dat er geen accommodaties zijn. Neem een recente reisgids van Indonesië mee voor adressen van de leukere keuzes.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Bima heeft een klein vliegveld, met regelmatige verbindingen met Denpasar (Bali) en Makassar (Sulawesi). Je kan ook vanuit Bali of Lombok naar het vliegveld Sumbawa Besar vliegen om in West-Sumbawa te landen. Vanuit hier kan je een taxi nemen naar je gewenste bestemming, echter liggen de taxi prijzen hier erg hoog omdat er weinig taxi’s beschikbaar zijn. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Als je vanuit Lombok komt pak je de boot naar Poto Tano. Vanuit Flores reis je met de boot naar Sape, op het oosten van Sumbawa.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.