Manado

Manado

Manado is de hoofdstad van Noord-Sulawesi. Rondom deze stad liggen ruige vulkanen, meren en een van de beste duikbestemmingen ter wereld: Bunaken National Marine Park. Als je een dappere reiziger bent, kun je daarnaast de doorgaans pittige lokale keuken uitproberen.

Topbestemming om te duiken

De belangrijkste reden om Manado te bezoeken is een prachtige onderwaterwereld die vlak voor de kust van Noord-Sulawesi ligt, het Bunaken National Marine Park. Deze duikbestemming van wereldklasse beslaat een oppervlak van 70.000 hectare en telt ongeveer 400 soorten koraal. Het nationaal park bestaat uit vijf eilandjes, met elk diverse duikspots. Tijdens de meeste duiksessies kom je zeeschildpadden, grote tandbaarzen, koraalduivels en sierlijke koraalvlinders tegen. Verschillende haaiensoorten en murenes houden zich ook op tussen de weelderige koraaltuinen van Bunaken, terwijl je ook groepen barracuda’s en makrelen voorbij kunt zien zweven. De adembenemende riffen van Bunaken zijn bijzonder geschikt voor zowel macro liefhebbers als duikers die op zoek zijn naar grotere zeedieren. Je kunt Bunaken alleen bereiken via Manado, een belangrijke reden dat veel reizigers deze stad aandoen.


Manado


Vulkaantrekkingen

Ook op het land is er voldoende natuurschoon te vinden en kun je bijvoorbeeld trektochten door schitterende gebergten maken. Een van de surrealistisch mooie bestemmingen is Gunung Mahawu. Terwijl de omgeving fris groen is, kijk je vanaf de kraterrand van deze actieve vulkaan in een grauwe diepte met stinkende sulferpoelen. Je hebt hier een panoramisch uitzicht over de omgeving, waar spectaculaire vulkanen boven het landschap uitstijgen. Ook de krater van Gunung Lokon is zeker het bekijken waard, al kost de weg naar de top wel de nodige moeite. Na een klim over steile hellingen vol rotsblokken kijk je uiteindelijk in de mond van deze vulkaan, waar rookpluimen opstijgen en het gele sulfer aan het oppervlak ligt.

Tussen Gunung Mahawu en Gunung Lokon bevindt zich Danau Linow, dat door het wisselende sulfergehalte iedere dag een andere kleur heeft. Je kunt je zwemkleding thuislaten, want de sulfer doet het lichaam bepaald geen goed. Je kunt de vulkanen bezoeken als dagtrip vanuit Manado, of verblijven in Tomohon om vanuit dit dorp deze natuur te verkennen.

Heuvel van de liefde

Manado staat bekend om zijn grote religieuze verscheidenheid. Het merendeel van de mensen in deze regio is christen, met moslims als grote minderheid. Daarnaast wonen hier ook kleine gemeenschappen hindoes, boeddhisten en confucianisten. Iedereen leeft hier in vrede naast elkaar, en daar de inwoners trots op. Er is zelfs een speciale plaats gewijd aan de onderlinge verdraagzaamheid: Bukit Kasih, heuvel van de liefde. Gelegen in Kanonang, op zo’n vijftig kilometer bij Manado vandaan. Op Bukit Kasih zijn vijf aanbidding plaatsen naast elkaar te vinden, voor katholieken, protestanten, moslims, hindoes en boeddhisten. Bij dit vreedzame oord zijn twee enorme gezichten uit rotsen gehakt. Deze staan voor Toar en Lumimuut, twee voorvaderen van de etnische Minahasan groep die hier vandaan zouden komen.Dieren spotten

Op zestig kilometer van Manado ligt Tangkoko Batuangus Nature Reserve, het thuis van verschillende bijzondere diersoorten. Zo woont hier de kuifmakaak, een apensoort die alleen in Noord-Sulawesi voorkomt en zijn naam eer aandoet met een grappige kuif op zijn hoofd. Doordat het leefgebied van deze dieren zo klein is, is het extra bijzonder ze hier te kunnen bewonderen. Ook tarsiers of spookdiertjes komen in dit dichte regenwoud voor, net als diverse soorten apen en neushoornvogels.

Keuken van Manado

Houd je van pittig eten? Dan voelt Manado als thuiskomen, want dit deel van Sulawesi staat bekend om een huisgemaakte, licht ontvlambare kruidenmix genaamd rica-rica. Deze hete bamboe wordt gemaakt van groene pepers, rode pepers, sjalot, knoflook en gember. Op aanvraag kunnen alle gerechten die je in Manado bestelt in rica-rica stijl geserveerd worden. Ook voor visliefhebbers is Manado een aantrekkelijke bestemming, door grote diversiteit aan soorten.


Manado


Vervoer in Manado

De goedkoopste manier om je binnen de stad te verplaatsen is met de mikrolet. Dit is een gedeelde minibus die op vaste routes rondrijdt. Je kunt deze langs de kant van de weg aanhouden en voor een uitstekende prijs een stuk meerijden. De taxi is een comfortabeler en gemakkelijker alternatief, maar uiteraard ook wat duurder. Tevens rijden er voldoende motortaxi’s rond in de stad.

Overnachten in Manado

Er zijn enkele hostels gelegen in Manado. Deze zijn betaalbaar en de kwaliteit is redelijk, maar ook niet geweldig. Wel is er een groot aanbod van betaalbare guest houses. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Manado heeft een eigen vliegveld, dat dagelijks wordt bediend met rechtstreekse vluchten vanuit Jakarta, Surabaya, Makassar en Gorontalo in de naastgelegen provincie. Ook vanuit Singapore gaan non-stopvluchten naar Manado. Bekijk ook onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets in Indonesië.

Ons oordeel
6/10

Manado is met name een uitvalsbasis voor de leukere bestemmingen in het noorden van Sulawesi. In de stad zelf valt weinig te beleven.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.