Bajawa

Bajawa

Het plaatsje Bajawa ligt in een van de meest traditionele gebieden van Flores. In Bajawa zelf is weinig te doen, maar de omgeving is uiterst geschikt voor trekkingen of een tocht op de motor. Bezoek de traditionele dorpen, beklim Mount Inerie, wandel naar de kratermeren of relax in de hot springs. En het mooie is…het is nog niet overspoeld met toeristen!

De traditionele dorpen

Net buiten Bajawa vind je verschillende traditionele dorpen waar ze de voorouders nog vereren. De dorpen hebben min of meer dezelfde vorm; de huizen staan in twee rijen tegenover elkaar en in het midden is een open plek. Hier vind je de Ngadu, de mannelijke totems, en de Bhaga, de vrouwelijke totems. Aan de totems kan je aflezen hoeveel verwanten/families er in het dorp wonen. Het plaatsen van deze totems, het bouwen van de huizen, het oogsten en het planten gaan gepaard met verschillende rituelen en offers. Alleen met een gids kom je meer te weten over de gebruiken, de rituelen en de symbolen in de dorpen. Verder zie je de mensen het dagelijks leven leiden; de oogst te drogen leggen, weven, kinderen die buiten spelen etc. Ze zijn erg fotogeniek en blij wanneer je een foto van ze maakt. Uiteraard wel eerst even vragen of je een foto mag maken. De kleinere en moeilijk te bereiken dorpen zijn minder toeristisch en daarom onze favoriet. In de grotere dorpen die makkelijk bereikbaar zijn is alles wat meer ingericht op de toeristen.


Bajawa


Bajawa


Trekking

Je kunt een scooter huren om zelf de omgeving te verkennen of je kunt kiezen om een gids te huren. Als je meer wilt weten de tradities dan is een gids echt aan te raden. Je kunt korte of lange trekkings maken. Wil je wat meer van de gebaande paden af? Dan raden wij je aan om voor een langere trekking te kiezen. Je hebt de keuze uit een 1-, 2-, of 3-daagse trekking. Onderweg doe je verschillende dorpjes aan. Ieder dorp verwacht een kleine donatie. Wanneer je een meerdaagse trekking doet overnacht je in een van de dorpen bij een gezin in het ‘hutje’. Ook hier is het gebruikelijk een donatie te doen. Met een fles Arak zijn ze vaak erg blij. Deze kan gekocht worden in het dorp zelf. Alleen tijdens een trekking heb je de mogelijkheid om in de dorpen te overnachten. Zo kan je echt even onderdeel zijn van het dagelijkse leven in het dorp.

Er is nog meer…

Zin in iets actiefs? Naast de trekkings naar de dorpen kan je ook een trekking doen naar de Wawo Muda vulkaan. Deze vulkaan is in 2001 voor het laatst uitgebarsten en is nu een soort kleine Kelimutu. De kratermeren kleuren oranje, bruinig en groen. De meren liggen op anderhalf uur wandelen vanaf Ngoranala Village. Of beklim de bijna perfect gevormde Mount Inerie samen met een gids. Als je het wat rustiger aan wilt doen kan je in de Soa hot springs heerlijk tot rust komen.


Bajawa


Vervoer in Bajawa

Binnen Bajawa kun je de meeste afstanden lopend afleggen. Als de afstanden te groot worden kun je een motortaxi nemen. Het is daarnaast een leuke optie om een scooter te huren om de omgeving op eigen houtje te verkennen. Je kunt een scooter huren voor ongeveer 100.000 IDR per dag.

Overnachten in Bajawa

Accommodaties zijn flink aan de prijs. Het is dan ook beter om een reismaatje te hebben zodat je de kosten kan delen. Hotel Happy Happy wordt gerund door een Nederlands stel. Nette kamers, warme douche en een heerlijk ontbijt. Een tweepersoonskamer is ongeveer 375.000 IDR. Je kunt hier een motorbike huren of een trekking boeken.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Het is mogelijk om een vlucht te boeken vanaf Labuan Bajo naar Bajawa. Deze gaan soms zelfs weg voor een klein prijsje (12 euro!). Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Vanaf verschillende plaatsen op Flores vertrekken bussen richting Bajawa. Vanaf Labuan Bajo is het ongeveer tien uur en vanaf Ende of Ruteng ongeveer vier tot vijf uur. De wegen op Flores zijn niet geweldig dus het kan een nogal ‘bumpy ride’ worden.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.