Ambon

Ambon

In het oosten van de Indonesische archipel vind je Ambon eiland, ten noorden van de Banda Zee. Het is een van de grootste eilanden van de vulkanische Molukken. Het eiland bestaat uit twee schiereilanden, waartussen de baai van Ambon ligt. In deze baai ligt de hoofdstad van de Molukken, Ambon. Naast vulkanen, eindeloos regenwoud en bergen is het eiland onder de reizigers voornamelijk bekend vanwege de witte stranden en heldere zee. Er zijn veel plekken waar je geen andere toeristen tegenkomt en het uitzicht helemaal voor jezelf hebt. Daarnaast heeft dit eiland, dat in de 14e eeuw het centrum was van de specerijenhandel, een bijzondere geschiedenis. De bestemming is dus erg gevarieerd en daarom een interessante plek om te bezoeken, zeker nu het er nog niet zo toeristisch is.

Ruige wildernis

Ambon bestaat voornamelijk uit tropisch regenwoud. Hoewel David Attenborough over dit eiland reisde in de jaren zeventig, is het nog steeds niet toeristisch te noemen. Attenborough was hier om de Bird of Paradise te vinden, een exotische en uiterst zeldzame vogelsoort die op verschillende eilanden in Indonesië te bewonderen is. Er zijn verschillende hike routes die dwars door de bergen gaan. Mocht je graag zo’n meerdaagse trektocht maken, dan raden we je aan om dit van tevoren te regelen. In Ambon zijn namelijk niet veel touroperators en gidsen te vinden, wat het lastiger maakt om ter plekke een tour te organiseren.


Ambon


Ambon


Stranden

Er zijn veel mooie stranden te vinden op Ambon. Het populairste strand van het eiland is Natsepa Beach. Je moet een kleine entree betalen, maar dit is het zeker waard. Je geld wordt bovendien besteed om het strand schoon te houden. Probeer hier zeker de heerlijke rujak. De mooiste stranden van de Molukken vind je echter op andere eilanden.

Eeuwenoude religie

De Molukken zijn een van de meest ‘untouched’ gebieden van Indonesië, waar je weinig invloeden van de westerse wereld terugvindt. Hierdoor zijn oude tradities en religies nog springlevend, en zul je die veel voorbij zien komen. Hoewel het noorden voornamelijk islamitisch is en het zuiden christelijk, blijft het traditionele geloof (in het Indonesisch ‘adat’ genoemd) het belangrijkst. Ieder dorp heeft een eigen ‘baileo’; een plek waar de hoogste spirituele personen dorpelingen helpen door middel van magie.


Ambon


Geschiedenis

Ambon was het hart van de specerijenhandel die Nederland en andere westerse landen veel welvaart heeft gebracht in de 14e eeuw. Dit eiland was toen namelijk de enige plek ter wereld waar nootmuskaat en kruidnagel groeiden. De specerijen waren daarom meer waard dan goud.

Vervoer op Ambon

De bemo is het populairste vervoermiddel op Ambon. Dit zijn gedeelde minibussen waar je voor een kleine prijs kunt meerijden. Er zijn geen vaste routes, dus informeer bij de bemo of jouw bestemming mogelijk is. Voor kleine afstanden is de fietstaxi of de motortaxi een goede optie. Bij de meeste hotels staan ook auto’s die dienen als reguliere taxi’s.


De Merah Putih brug, centraal gelegen op het eiland


Overnachten op Ambon

Zoals eerder vermeld, is Ambon niet een heel toeristische bestemming. Er zijn daarom maar weinig hostels en homestays, en meer middenklasse hotels. Als je aan het backpacken bent is dit daarom een goede bestemming om voor iets luxer te kiezen en te verblijven in een hotel. Bij het boeken van een meerdaagse trekking zijn de accommodaties er vaak bij inbegrepen.

Hoe kom ik er?

Reis met het vliegtuig direct vanaf Bali of Jakarta naar Kota Ambon (hoofdstad). Ieder jaar komen er meer routes bij en wordt het dus makkelijker om vanuit andere bestemmingen in Indonesië naar Ambon te vliegen. Eenmaal daar kun je gemakkelijk met een ‘bemo' (lokale minibus taxi) naar je accommodatie of door te stad reizen. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets in Indonesië.