Sukamade

Sukamade

Sukamade ligt helemaal in het zuidoosten van Java. Het is een piepklein dorpje met maar een basic homestay om te overnachten. De grootste reden om hier naartoe te gaan zijn de schildpadden. In de avond komen hier voornamelijk groene zeeschildpadden, maar soms ook andere soorten zoals de leatherback schildpad, heen om eieren te leggen. ´S Avonds ga je samen met een paar andere toeristen (als die er zijn) en twee gidsen op zoek naar de schildpadden. Lastig zijn ze niet te vinden aangezien ze een enorm spoor op het strand achterlaten. Je mag zo lang en zoveel schildpadden bekijken als je wilt en er zijn, als je je maar aan de regels houdt. Het welzijn van de schildpadden staat gelukkig wel voorop. Als je je niet aan de regels houdt, zoals de flits van je camera niet gebruiken, mag je niet lang blijven en ga je terug naar het dorp. Voor jou en de schildpadden dus wel zo prettig om ze zo min mogelijk te verstoren en in rust te genieten van deze dieren.

De schildpadden

Zodra de schildpad de eieren gelegd heeft en teruggekeerd is naar de zee worden de eieren door de gidsen opgegraven. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat roofdieren, onder andere zwijnen, de eieren opeten. De eieren worden dan in een speciale opvang uitgebroed en de kleine zeeschildpadden worden na zes weken vrijgelaten in de zee. De schildpadjes zijn dan sterk genoeg en de kans op overleven is een stuk groter geworden.

´s Ochtends is het tijd voor, wat ons betreft, het leukste gedeelte van de trip. Je krijgt een emmer baby schildpadden mee om vrij te laten op het strand. Het is echt heel bijzonder om te zien hoe de schildpadjes over het strand de zee in rennen om aan hun eigen leven te beginnen.


Sukamade

De schildpadden leggen hun eieren op het strand


Sukamade

De baby schildpadden zijn volop te zien hier


Je trip boeken

Je moet een tour boeken om in Sukamade te komen, dit kun je doen in Banyuwangi. De trip duurt twee dagen. Op de eerste dag wordt je in de ochtend opgehaald door je gids en chauffeur in je hostel in Banyuwangi. De hele dag ben je onderweg en rij je door een super mooi natuurpark. De omgeving alleen is al de moeite waard om hier naartoe te gaan. Heel groen en vredig. Rond etenstijd kom je in Sukamade aan. Onderweg zul je nog andere dieren tegenkomen zoals verschillende soorten apen. Ook zul je stoppen om te zien hoe suikerriet verwerkt wordt, verschillende cacaoplantages en hier en daar een klein authentiek dorpje. Het fijne is dat het een privé tour is dus je kunt altijd stoppen als jij dat wilt. Zo kun je bijvoorbeeld even stoppen bij een mooi strand om wat te relaxen. De tweede dag rij je laat in de ochtend weer terug naar Banyuwangi.

Beste reistijd

De kans om volwassen schildpadden eieren te zien leggen is het grootst in de Nederlandse zomermaanden, maar ook dan is er geen 100% garantie. Ondanks dit is de hele trip is een hele bijzondere ervaring.


Zo steek je hier de lokale rivier over


Vervoer in Sukamade

De accommodaties liggen nabij het strand van Sukamade. Als je hier eenmaal bent heb je verder geen vervoer nodig. Je loopt binnen enkele minuten naar het strand.

Waar moet je rekening mee houden?

De accommodatie in Sukamade is heel basic. Een simpele kamer met alleen een bed, koud water en geen wifi. Ook met je Indonesische simkaart heb je hier waarschijnlijk geen bereik. Bereid je dus voor op even helemaal van de wereld te zijn.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Je kunt alleen in Sukamade komen met een tour welke makkelijk te boeken is in Banyuwangi. Dit is vaak het eindpunt van de tour van de Bromo en Ijen vulkaan. Het is dus erg gemakkelijk je hier te laten afzetten. Vanuit Banyuwangi gaat ook de boot naar Bali. Deze trip is dus heel goed te plannen aan het einde of begin van je reis door Java.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.