Sungai Penuh

Sungai Penuh

Gelegen in de deelstaat Jambi, in het zuidwesten van Sumatra, ligt het stadje Sungai Penuh. Omgeven door bergen en met uitzicht op vulkaan Kerinci is dit de perfecte plek voor natuurliefhebbers. In de stad zelf zul je snel uitgekeken zijn, maar in de omgeving kun je gemakkelijk een aantal dagen rondhangen. Zoals op veel plekken in Indonesië is het het makkelijkst om een scootertje te huren en zelf op pad te gaan. Op deze manier kun je in Sungai Penuh onwijs veel watervallen, meren, en bergen bezoeken. Als je zelf niet wilt rijden is de beste optie het gebruiken van ojeks. Dit zijn scooters waarbij je achterop naar je bestemming wordt gebracht. In Sungai Penuh zijn verschillende verzamelplekken voor deze scooters, maar als je de weg op gaat komen ze vaak vanzelf naar je toe. Er komen nog niet veel toeristen hier, waardoor het een interessante optie is als je buiten de gebaande paden wilt reizen op Sumatra.

Meren

De twee populairste meren in Sungai Penuh zijn Danau Kerinci en Danau Kaca. Danau Kerinci is ongeveer een half uurtje rijden van de stad. Omgeven door watervallen en uitzichtpunten kun je hier gemakkelijk een aantal uurtjes doorbrengen. Een van de mooiere watervallen in deze omgeving is Talang Kemulun. Hij zit een beetje verstopt, maar na wat rondvragen kom je er gegarandeerd. De weg wordt op een gegeven moment aardig ruw, dus als je niet zo zeker van jezelf bent kun je het beste je scooter parkeren en het stuk omhoog lopen. Dit zal je maximaal drie kwartier kosten, afhankelijk van waar je begint met lopen. De waterval is bijna altijd rustig, en wordt omgeven door jungle en koffieplantages. Heb je deze waterval bezocht, dan is het leuk om met de zonsondergang bij het meer te zijn. Hier verzamelen veel locals op de uitzichtpunten, waar je rustig kunt zitten en genieten van de mooie omgeving.

Danau Kaca is een stukje verder en duurt iets langer om te bezoeken. Er wordt om een kleine entreeprijs gevraagd, waarna je twee tot drie uur moet lopen om het meer te bereiken. Danau Kaca betekent Spiegel Meer, wat makkelijk te begrijpen zodra je arriveert. Het helderblauwe water is betoverend en de omgeving is hier onwijs mooi.


Sungai Penuh


Vulkanen

Voor de meer avontuurlijke reizigers zijn er een aantal trekkings die gedaan kunnen worden. Een van deze tochten is naar Gunung Tujuh. De tocht zelf duurt ongeveer twee uur, waarna je aankomt bij een meer. Je kunt ervoor kiezen om hier te kamperen, en een boot je nemen naar de overkant van het meer, waar de jungle nog ruig is en je volledige rust ervaart. Voor de entree betaal je als buitenlander 150.000 rupiah, en als je een gids wilt komt hier nog een klein bedrag bovenop. De tocht is echter makkelijk alleen te doen.

Wil je meer avontuur, dan is Gunung Kerinci een leuke optie. De hoogste vulkaan van Indonesië ligt een uurtje verwijderd van Sungai Penuh. De vulkaan beklim je in minimaal twee dagen, met een overnachting in je eigen tent op een van de posten. Om de vulkaan op te gaan heb je een permit nodig, welke je kunt krijgen bij de post aan de voet van de berg, of bij verschillende homestays in Kersik Tuo. Bij de homestays kun je ook terecht als je geen eigen tent en andere benodigdheden om handen hebt. De trek naar boven duurt zo’n negen uur, en naar beneden ongeveer zes uur. Je kunt zelf beslissen op welke plek je je tent neerzet, maar het leukste is om te slapen op de hoogste post, van waar je om 04.00 of 05.00 uur je weg verder naar boven kunt maken, om onderweg de zonsopgang te zien. Wil je de vulkaan graag beklimmen, dan is het handig om het weer goed in de gaten te houden. Als er te veel regen is kan het zijn dat je een paar dagen vast zit op de berg, omdat er veel landverschuivingen zijn door te veel water op de paden.

Plantages

In en rondom Sungai Penuh vind je ook veel koffie en theeplantages. Vind je dit interessant dan is het leuk om een bezoekje te nemen aan een van de fabrieken. Hier kun je zien hoe de koffiebonen gesorteerd en bewerkt worden, en kun je een van de beste koffies ter wereld proeven.


Sungai Penuh


Overnachten in Sungai Penuh

Sungai Penuh kent niet veel guest houses of homestays. Een leuke optie is het gebruiken van Couchsurfing. Als je deze app gebruikt kom je terecht bij mensen thuis, die je naast een bed vaak een mooie ervaring in de stad kunnen geven. Zo verblijf je niet alleen gratis, maar krijg je ook de echte lokale cultuur mee.

Hoe kom ik er?

Sungai Penuh is ongeveer acht uur rijden met de bus vanaf Padang. Omdat de weg door de bergen gaat zijn er geen grote bussen, maar kom je in een minivan terecht. In Padang kun je veel bedrijven vinden die dit aanbieden. Vraag dus in je guest house naar wat de beste optie is. Bij de meeste bedrijven word je bij je slaapplaats opgepikt.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.