Flores

Flores

Ten oosten van het bekende Bali en het wat minder bekende Lombok ligt het eiland Flores. Hoewel het een stuk groter is dan de bekendere eilanden in de buurt is het dus lang niet zo bekend en het toerisme is daardoor minder aanwezig. Als je een bezoek brengt aan Flores, doe je dat vooral voor de mooie natuur en de rustige stranden. Met een paar leuke plaatsen die snel in populariteit stijgen kan Flores over een aantal jaar zomaar een echte populaire bestemming onder backpackers zijn.

Labuan Bajo

Vooral door backpackers die van duiken en snorkelen houden wordt Labuan Bajo vaak bezocht. Kleine eilandjes, de mooiste kustlijn en de prachtige riffen in het nabijgelegen Komodo National Park hebben gezorgd voor deze populariteit. Met maar ongeveer 3000 bewoners, waarvan de meesten van de visvangst leven, is het nog een echte, authentieke, Indonesische plaats. Als vissersdorp zijn er natuurlijk genoeg boten aanwezig en velen locals willen je graag, voor een kleine vergoeding, naar een van de eilanden brengen waar je heerlijk op het strand kunt liggen of kunt gaan snorkelen. Ook gaan veel backpackers naar Labuan Bajo om vanuit hier naar Komodo te gaan.


Flores


Ruteng

De prachtige natuur van Flores zie je vooral rond de stad Ruteng. Echte bezienswaardigheden in de stad zelf zijn er niet maar de rijstvelden, (actieve) vulkanen en terrassen maken het een leuke plaats om te bezoeken. Breng ook een bezoek aan Compang Ruteng, een traditioneel dorp waar de Manggarai wonen.

Ende

Een snel groeiende havenstad die daardoor, zoals wel meer steden in Indonesië, wat overbevolkt kan aanvoelen. Met twee bergen die over de stad heen kijken en een mooie kustlijn op de achtergrond heeft de stad toch ook iets leuks. Daaraan bijdragend zijn ook de vele echt leuke markten in de stad waar je zeker een paar uur kunt rondlopen.

Overnachten in Flores

Er zijn genoeg hotels en guest houses te vinden in Flores. Een guest house kun je gemakkelijk ter plekke regelen, maar je kunt er ook steeds meer online vinden. Voor enkele euro’s heb je al een kamer. Wil je iets meer luxe? Er zijn ook een aantal prima middenklasse hotels, waar je ook niet zo veel voor betaalt. Op Trivago worden alle aanbieders vergeleken, waardoor je het goedkoopste uit bent.


Flores


Bajawa

Rond het plaatsje Bajawa vind je de meeste traditionele dorpjes van Flores. Ook de omgeving is schitterend en is met een trekking of motortocht goed te verkennen. Gelukkig zijn er ook nog weinig toeristen te vinden, waardoor het een van de leukere bestemmingen op Flores is.

Kelimutu National Park

Een van de hoogtepunten van Flores is een bezoek aan Mount Kelimutu. Dit is een vulkaan, bestaande uit drie kraters. In elke krater vind je een meer. Dit zijn niet zomaar meren, het bijzondere hiervan is dat deze meren eens in de zoveel tijd van kleur veranderen. Dit wordt veroorzaakt door de aanwezige mineralen in het water. In 2003 is één van de meren nog veranderd van zwart naar donkerrood. Dit natuurfenomeen is uiteraard niet iets wat je zomaar even meemaakt tijdens je bezoek. Toch maakt het dit een hele bijzondere bestemming. Sowieso is het hele leuke bestemming voor een mooie trekking door de bergen, waarna je dus beloond wordt met het uitzicht op deze bijzondere meren. Kelimutu is het beste vanuit het dorpje Moni te bereiken.


Flores


Koka Beach

Op je scooter het totaal niet toeristische Flores verkiezen is sowieso een aanrader. Stop onderweg bij verlaten stranden, leuke dorpjes en mooie uitkijkpunten en je hebt een prachtige scooter rit. Een van deze leuke plekken waar je kunt stoppen is Koka Beach. Een erg mooi strand, waar je bovendien waarschijnlijk (zo goed als) alleen bent.

Boottocht van Lombok naar Flores

Een geweldige manier om op Flores te komen is de vierdaagse boottocht vanaf Lombok. Onderweg zie je een aantal absolute hoogtepunten in deze regio. De tocht andersom afleggen is ook een optie. Bekijk ook ons artikel over de boottocht tussen Lombok en Flores.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

De makkelijkste manier om op Flores te komen is met het vliegtuig. Vanaf Bali gaan er dagelijkse vluchten naar Labuan Bajo. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal