Flores

Flores

Ten oosten van het bekende Bali en het wat minder toeristische Lombok ligt het Indonesische eiland Flores. Hoewel Flores een stuk groter is dan de eilanden in de buurt, is het lang niet zo bekend. Het toerisme is daardoor minder aanwezig. Reizigers bezoeken Flores vooral voor de prachtige natuur. Want met een vulkanisch landschap, hagelwitte (en rustige!) stranden, mooie koraalriffen en spectaculaire uitzichten kun je blijven genieten. Met een paar leuke plaatsen die snel in populariteit stijgen, kan Flores over een aantal jaar zomaar een echte populaire bestemming onder backpackers zijn.

Labuan Bajo

Het gezellige vissersdorpje Labuan Bajo ligt in het westen van Flores. Vooral backpackers die van duiken en snorkelen houden bezoeken Labuan Bajo vaak. De kleine eilandjes, de mooiste kustlijn en de prachtige riffen in het nabijgelegen Komodo National Park hebben gezorgd voor deze populariteit. Met maar ongeveer 3.000 inwoners, waarvan de meesten van de visvangst leven, is het nog een authentieke Indonesische plaats. Toch kunnen we dit de meest toeristische plaats op Flores noemen, ook al is dit niet te vergelijken met plaatsen op Bali of Lombok. In de toeristische hoofdstraat Jalan Soekarno Hatta vind je leuke cafés en restaurantjes. Maar ga voor je eten ook zeker naar de fish market, waar je geniet van heerlijke, verse vis. Aangezien Labuan een echt vissersdorp is, zijn er natuurlijk genoeg boten aanwezig en veel locals willen je graag (tegen een kleine vergoeding) naar een van de eilanden brengen. Hier kun je heerlijk op het strand liggen of gaan snorkelen Ook gaan veel backpackers naar Labuan Bajo om vanuit hier naar Komodo te gaan.


Flores


Ruteng

De prachtige natuur van Flores zie je vooral rond de stad Ruteng. Deze stad ligt op zo’n vier uur rijden vanaf Labuan Bajo. Echte bezienswaardigheden in de stad zelf ontbreken, maar je komt naar Ruteng voor de mooie omgeving. De omgeving wordt gekenmerkt door de gave rijstvelden en (actieve) vulkanen. Je vindt er naast felgroene rijstvelden ook rijstvelden in de vorm van spinnenwebben, die je vanuit een uitkijkpunt kunt bewonderen. Breng ook een bezoek aan Compang Ruteng; een traditioneel dorp waar de Manggarai wonen.

Ende

Ende is een snel groeiende havenstad die daardoor, zoals wel meer steden in Indonesië, wat overbevolkt kan aanvoelen. Met twee bergen die over de stad heen kijken en een mooie kustlijn op de achtergrond heeft de stad toch ook iets leuks. Daaraan bijdragend zijn ook de vele echt leuke markten in de stad waar je zeker een paar uur kunt rondlopen.


Flores


Bajawa

Rond het plaatsje Bajawa vind je de meeste traditionele dorpjes van Flores. . Gelukkig zijn er ook nog weinig toeristen te vinden, waardoor het een van de leukere bestemmingen op Flores is. Naast de traditionele dorpjes, is ook de omgeving prachtig. Deze is goed te verkennen door een trekking of motortocht te doen. Neem – zeker op de motor – wel even een vest mee, want het kan in Bajawa wat koeler zijn dan je gewend bent. Dit komt omdat het plaatsje op ruim een kilometer hoogte ligt. Tijdens je tocht kun je ook een bezoekje brengen aan de Malanage Hot Springs en de Mengeruda Hot Spring. Wil je wat meer uitdaging in plaats van ontspanning? Maak dan de pittige klim naar de top van Mount Inerie.

Kelimutu National Park

Een van de hoogtepunten van Flores is een bezoek aan Mount Kelimutu. Dit is een vulkaan, bestaande uit drie kraters. In elke krater vind je een uniek meer. Het bijzondere is dat de meren eens in de zoveel tijd van kleur veranderen. De aanwezige mineralen in het water veroorzaken de kleurverandering. In 2003 is één van de meren nog verandert van zwart naar donkerrood. Dit natuurfenomeen is uiteraard niet iets wat je zomaar even meemaakt tijdens je bezoek. Toch blijft het een unieke bestemming. Sowieso voor een mooie trekking door de bergen, waarna je dus beloond wordt met het uitzicht op deze bijzondere meren. De tocht naar boven duurt maar twintig minuten.

Kelimutu is het beste vanuit het dorpje Moni te bereiken. Hier kun je een tour boeken, of op eigen gelegenheid gaan. Ga vooral vroeg in de ochtend heen, als de zon opkomt. Blijf voor prachtige plaatjes even hangen tot het zonlicht de kratermeren laat stralen. Het zal op dat moment trouwens wel druk zijn qua toeristen. Wil je minder toeristen om je heen, blijf dan wachten, of kom later in de ochtend. Ook hier geven we de tip om iets warms aan te trekken of mee te nemen, want het kan er fris zijn.


Flores


Boottocht van Lombok naar Flores

Een geweldige manier om op Flores te komen is de vierdaagse boottocht vanaf Lombok. Onderweg zie je een aantal absolute hoogtepunten in deze regio. De tocht andersom afleggen is ook een optie. Bekijk ook ons artikel over de boottocht tussen Lombok en Flores.

Koka Beach

Op je scooter het totaal niet toeristische Flores verkennen is sowieso een aanrader. Stop onderweg bij verlaten stranden, leuke dorpjes en mooie uitkijkpunten en je hebt een prachtige scooter rit. Een van deze leuke plekken waar je kunt stoppen is Koka Beach. Vanaf Maumere ben je in een kleine anderhalf uur bij dit mooie strand. Het fijne is dat je hier waarschijnlijk (zo goed als) alleen bent. Het strand is prachtig om te zien met de mooie rotspartijen en je kunt er ook leuk snorkelen.


Flores


Vervoer op Flores

Flores is aanzienlijk groter dan de nabijgelegen eilanden Bali en Lombok. Waar je op deze populaire eilanden veel afstanden zelf met de scooter kunt afleggen is dit op Flores veel minder het geval. Om tussen de verschillende bestemmingen te reizen kun je lokale bussen nemen of kiezen voor het snellere en comfortabelere maar tevens duurdere privévervoer.

Overnachten op Flores

Er zijn genoeg hotels en guest houses te vinden op Flores. Een guest house kun je gemakkelijk ter plekke regelen, maar je kunt er ook steeds meer online vinden. Voor enkele euro’s heb je al een kamer. Het overgrote deel is erg simpel, maar de gastvrijheid is over het algemeen super. Wil je iets meer luxe? Dan zijn er ook een aantal prima middenklasse hotels, waar je ook niet zo veel voor betaalt. Op Trivago worden alle aanbieders vergeleken, waardoor je het goedkoopste uit bent.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

De makkelijkste manier om op Flores te komen is met het vliegtuig. Vanaf Bali gaan er dagelijkse vluchten naar Labuan Bajo. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Ons oordeel
8/10

De natuur op het eiland Flores is schitterend. Het eiland is bovendien nog niet ‘verpest’ door een grote hoeveelheid aan toeristen, een groot pluspunt in onze ogen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.