Molukken

Molukken

De Molukken, oftewel het Eiland der Koningen, is een Indonesische eilandengroep die door backpackers vaak over het hoofd wordt gezien. Des te meer reden om op ontdekking avontuur te gaan op de eilanden van de specerijen, complexe culturen en uitgestrekte en onbezochte stranden. Laat je inspireren en wie weet ga jij straks backpacken op de Molukken.

Ontdek de Molukken

De Molukken, ook wel de Spice Islands genoemd vanwege de unieke specerijen die enkel op deze eilanden groeiden. Dit maakte het een belangrijke bestemming voor Portugal en Nederland tijdens de koloniale tijden. Maar waar onze prioriteiten vroeger gericht waren op nootmuskaat en kruidnagel, zijn deze tegenwoordig iets verandert. Zo zijn wij nu meer geïnteresseerd in de idyllische stranden met een vleugje Polynesië en de complexe samenkomen van de vele verschillende culturen die de Molukken rijk is. De volledige Molukse eilandengroep bestaat uit meer dan duizend eilanden maar slechts de helft hiervan is bewoond. Praktisch ieder van deze bewoonde eilanden kent haar eigen volk, cultuur en tradities. In tegenstelling tot het overgrote deel van Indonesië is bijna de helft van de Molukkers christelijk, wat een interessant beeld biedt in het islamitische Indonesië. Over het algemeen heeft de Molukken een tropisch klimaat, maar onder de eilanden heerst er verschil in het weer. Waar in Indonesië het natte seizoen de periode van oktober tot april beslaat en het droge seizoen de periode van mei tot september, is dit op de Molukken nu net andersom. Dit maakt november tot en met februari de beste maanden om de Molukken te ontdekken.


Molukken


Molukken


Toerisme op de Molukken

De Molukken is vrijwel onontdekt en wordt door de meeste reizigers overgeslagen. Dit heeft uiteraard vele voordelen. Zo zal je vaak een schoon uitgestrekt strand voor jezelf hebben, zal je onaangetast natuur treffen en zal je sneller in aanraking komen met de lokale bevolking en de cultuur en tradities die zij met trots met je delen. Zodra je van je scooter of fiets stapt zal een grote groep kinderen je tegemoet rennen om kennis te maken met ‘de exotische Nederlander’ en je als koning verwelkomen.

Houd er echter wel rekening mee dat toerisme op de Molukken nog een nieuw begrip is waardoor ook backpacken op de Molukken een uitdagend avontuur is. Het is vaak lastig om iets geregeld te krijgen, of je nu van A naar B wil, een dagje op tour wil of simpelweg een dak boven je hoofd wil voor de aankomende nacht. Houd hier rekening mee in je planning. Ook de aanwezigheid van internet op de Molukken is niet vanzelfsprekend. Als je eindelijk een keer ergens werkend wifi vindt, dan is de kans groot dat dit zeer langzaam is.

Waar te gaan en wat te doen op de Molukken

Als we het hebben over de Molukken dan maken we onderscheid tussen de Zuid-Molukken (ook wel gewoon ‘de Molukken’ genoemd) en de Noord-Molukken. Een keuze maken uit de vele eilanden is een moeilijke opdracht. Wij helpen je op weg door onze favoriete eilanden met je te delen.

Jouw reis door de Molukken start hoogstwaarschijnlijk op het ‘hoofdeiland’ van Zuid-Molukken: Ambon, van waaruit je makkelijk naar andere eilanden afreist. Maar Ambon zelf is ook een aantal dagen verblijf waard. Zo staat dit eiland in het hele land bekend om heerlijke gerechten met vers gevangen vis.

Saparua is gezegend met eindeloos koraal maar ook boven water is hier veel te zien en te beleven. Zo is dit het eiland waar nog veel sporen van de koloniale historie zijn te vinden. Bovendien is het eiland bezaait met witte stranden en weelderig groene tropische bossen.

De Banda Eilanden, een vulkanische eilandengroep verstopt in de Molukken, bestaande uit tien kleine vulkanische eilanden. Dit eiland is ideaal voor de duik- en snorkelliefhebbers vanwege het heldere water en de diversiteit van de bewoners van de Bandazee. Van tropische vissen tot schildpadden en rifhaaien. Tevens bieden de (soms actieve) vulkanen mooie uitzichten op de eilanden van bovenaf. Pulau Hatta heeft tegenwoordig een aantal guest houses waar je kunt verblijven en van waaruit je duiktrips kunt boeken.

De Kei–eilanden; een stukje Polynesië in Azië. Met verblindende turquoise gekleurde wateren heeft deze eilandengroep, zowel qua cultuur als qua landschappen, veel weg van Polynesische eilanden zoals Tahiti en Fiji. De Kei-eilanden zijn de ideale bestemming om een strand voor jezelf te scoren en de dag in een hangmat door te brengen met een boek en een kokosnoot. Op Kai Kecil vind je de aan de baai gelegen ouderwetse en authentieke vissersdorp Ohoidertawun. Een dorp waar bomen met zware arbeid veranderen in kano’s en waar menselijke botten, verstopt in de grotten aan de zee, een interessant verhaal vormen.


Molukken


Molukken


Vervoer op de Molukken

Het grootste vliegveld van de Molukken ligt nabij Ambon. In het noorden van de eilandengroep ligt ook een vliegveld met de nodige vaste vluchten; het vliegveld van Ternate. Als je tussen het noorden en zuiden van de Molukken wilt reizen is een binnenlandse vlucht een optie. Vanaf het vliegveld van Ambon gaan er ook sporadische vluchten naar kleinere eilanden die tot de Molukken behoren. De andere optie om tussen de verschillende eilanden te reizen is de boot. Voor grote en populaire afstanden worden veerboten ingeschakeld. Voor andere afstanden kun je een speedboot nemen. Op de eilanden zelf is een taxi vaak de beste optie, maar op de grotere eilanden zijn er ook enkele bussen te vinden.

Overnachten op de Molukken

Het aanbod van accommodaties is beperkt op de Molukken. Dit geldt met name voor de kleinere, minder bezochte eilanden. Op Ambon, Banda Neira en Ternate is wel redelijk wat aanbod te vinden. Ook hier zul je echter geen hostels tegenkomen. Je zult het op de Molukken voornamelijk moeten doen met simpele hotels en homestays. De homestays zijn wel een leuke manier om meer te leren over deze regio. Vanwege het beperkte aanbod is vooraf reserveren aan te raden, maar niet alle accommodaties zijn online te vinden.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

De meeste reizigers die de Molukken bezoeken vliegen naar het Pattimura vliegveld, gelegen op Ambon. Er zijn rechtstreekse verbindingen met onder meer Jakarta en Makassar. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets in Indonesië.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.