Tentena

Tentena

In het midden van het Indonesische eiland Sulawesi ligt aan het Posomeer het kleine stadje Tentena. Het meer is de belangrijkste attractie, maar rondom Tentena bevinden zich ook watervallen en ongerept woud met bijzondere dieren en planten. Hierdoor is dit gebied vooral interessant voor natuurliefhebbers.

Het Posomeer

Een bezoek aan het Posomeer – Lake Poso in het Engels en Danau Poso in het Indonesisch – alleen is al reden genoeg om naar Tentena af te reizen, want dit meer heeft een prachtige kleur en bovendien een fotogenieke omgeving. Klim bijvoorbeeld op een van de groene hellingen en bekijk het immense meer van bovenaf. Het Posomeer behoort tot de grootste meren van Indonesië, en lijkt eindeloos vanaf de groene heuvels langs de oevers. Het Posomeer staat bekend om de extreme helderheid van het water en daarom is het aan te raden om snorkeluitrusting mee te nemen. Neem een verfrissende duik, speur het glasheldere water af en misschien tref je wel enkele van de 11 vissoorten die alleen in het Posomeer voorkomen. Ook tref je unieke krabben, garnalen en waterslakken die je nergens anders op aarde vindt. Langs het meer bij Tentena vind je fijne zandstranden. De watertemperatuur is bijzonder aangenaam om te zwemmen en snorkelen. Een ontspannen plek om te zwemmen is Patung Salib Tentena aan de rand van het stadje.

Overigens kun je niet alleen in het Posomeer unieke diersoorten tegenkomen. In de dichte bossen rondom Tentena leven ook zeldzame anoa’s (dwergbuffels) en babirusa’s, een wilde zwijnensoort die ook alleen op Sulawesi voorkomt. Babirusa is een Indonesische samentrekking van de woorden babi (varken) en rusa (hert).


Lake Poso

Een oude pier aan het Posomeer


Tentena

Bungalows op Siuri Beach gelegen aan het meer


Danau Poso Festival

Tentena verandert een keer per jaar in een rumoerige verzameling van mensen die gekleed zijn in traditionele kostuums. Bewoners vanuit heel Centraal-Sulawesi stromen eind augustus toe naar Tentena, waar zij hun cultuur vieren met traditionele dansvoorstellingen, sportwedstrijden en gezang. Vergeet niet je camera mee te nemen, want de kleding en hoofddeksels van de deelnemers zijn erg kleurrijk.

Watervallen

Als een magisch trappenhuis rolt de Saluopa waterval naar beneden. Op ongeveer 20 kilometer buiten Tentena ligt een waterval zoals je ze maar zelden ziet. In een prachtig decor van oerwoud en dierengeluiden ontvouwt zich Saluopa, dat zijn charme dankt aan de verschillende niveaus van de waterval. Hierdoor lijkt Saluopa wel op een natuurlijke trap met enorme treden. Vanaf de openbare weg is het ongeveer 500 meter lopen naar de waterval.

Voor de meer avontuurlijke reiziger is ook de Sulewana waterval op 10 kilometer van Tentena een tripje waard. Je kunt je avontuur starten achterop een motortaxi, maar de laatste 3 kilometer naar de waterval zal je lopend moeten afleggen. Hierna kun je opfrissen in het verkoelende water aan de voet van de waterval.


Tentena

De Saluopa waterval


Vervoer in Tentena

De leukste manier om je in deze regio te verplaatsen is per scooter. Zo heb je zelf de vrijheid om de omgeving te verkennen. In Tentena kun je een scooter huren om naar het meer en de verschillende watervallen te rijden. Als je zelf niet wilt rijden kun je ook een motortaxi nemen.

Overnachten in Tentena

Er zijn slechts enkele accommodaties gelegen in Tentena. Dit zijn simpele bungalows of een guest house. Vanwege het beperkte aanbod is vooraf reserveren aan te raden.

Hoe kom ik er?

Rantepao in Tana Toraja is de enige voorname stad op Sulawesi die een busverbinding heeft met Tentena. Wanneer je jouw reis in de stad Makassar begint, kun je een lange busrit maken naar Rantepao. Vanaf daar is het nog ongeveer 12 uur met de bus naar Tentena.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.