Beste reistijd Indonesië

Beste reistijd Indonesië

Wat is de beste reistijd voor Indonesië? Dit is natuurlijk afhankelijk van wat je wilt doen en waar je heen gaat. Indonesië heeft een tropisch klimaat en vanwege de ligging op en rond de evenaar is het er het hele jaar door bijna even warm. Tussen het gemiddelde van de koudste en warmste maand zit vaak maar een verschil van twee graden Celsius. Over heel Indonesië gezien is de gemiddelde temperatuur 30°C. Tussen de verschillende eilanden kan wat verschil zijn wanneer er veel regen valt. Lees daarom onze tips over de verschillende eilanden om tot de beste reistijd voor je reis in Indonesië te weten.

Java

De meeste regen in Java valt van november tot en met maart. Zeker op het westen van Java valt dan veel regen, zoals in de hoofdstad Jakarta. De temperaturen zijn het hele jaar door ongeveer hetzelfde.

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 30 ºC 226 mm
Februari 31 ºC 168 mm
Maart 31 ºC 127 mm
April 32 ºC 143 mm
Mei 33 ºC 96 mm
Juni 33 ºC 64 mm
Juli 33 ºC 43 mm
Augustus 33 ºC 30 mm
September 34 ºC 37 mm
Oktober 34 ºC 90 mm
November 33 ºC 175 mm
December 31 ºC 174 mm

Bali

Een reden dat Bali zo populair is onder Nederlanders is dat het weer er uitstekend is in de traditionele zomervakantie. Met name augustus is perfect op Bali, maar de maanden daarom heen zijn ook prima. In de Nederlandse wintermaanden valt er op Bali de meeste regen. De beste reistijd voor Bali is daarom van mei tot en met september.

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 31 ºC 350 mm
Februari 31 ºC 280 mm
Maart 31 ºC 215 mm
April 31 ºC 90 mm
Mei 31 ºC 75 mm
Juni 30 ºC 70 mm
Juli 29 ºC 50 mm
Augustus 29 ºC 15 mm
September 30 ºC 40 mm
Oktober 31 ºC 90 mm
November 31 ºC 150 mm
December 31 ºC 290 mm

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.


Sumatra

Op Sumatra valt aanzienlijk meer regen dan op de eerder genoemde eilanden. De beste maanden om Sumatra te bezoeken zijn iets eerder in het jaar. Februari en maart zijn de twee beste maanden om het eiland te bezoeken, maar ook in juni en juli is weer hier prima. Echt droog is het dan echter niet, de tropische buiten aan het einde van de middag zul je regelmatig zien.

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 30 ºC 81 mm
Februari 31 ºC 66 mm
Maart 32 ºC 100 mm
April 32 ºC 99 mm
Mei 32 ºC 85 mm
Juni 32 ºC 53 mm
Juli 32 ºC 56 mm
Augustus 31 ºC 64 mm
September 31 ºC 89 mm
Oktober 31 ºC 123 mm
November 30 ºC 135 mm
December 30 ºC 126 mm

Sulawesi

Het klimaat in Sulawesi is enigszins vergelijkbaar met Java. Ook in Sulawesi valt er in de Nederlandse wintermaanden de meeste regen hier en is het er in de zomer en herfst het droogst. De meeste regen valt van januari tot en met maart, terwijl hier de minste regen tussen juli en oktober voorkomt. Deze laatst genoemde maanden zijn daarmee ook de beste maanden om Sulawesi te bezoeken.

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 30 ºC 272 mm
Februari 30 ºC 221 mm
Maart 31 ºC 167 mm
April 31 ºC 205 mm
Mei 32 ºC 202 mm
Juni 32 ºC 206 mm
Juli 32 ºC 152 mm
Augustus 32 ºC 154 mm
September 33 ºC 102 mm
Oktober 33 ºC 120 mm
November 32 ºC 221 mm
December 31 ºC 225 mm

Beste reistijd Indonesië

Naast de eerder genoemde eilanden valt ook in de andere delen van Indonesië de meeste regen tussen november en maart. Dit betekent niet dat de regio’s dan minder zijn. Vaak valt er aan het eind van de dag een flinke tropische bui, als je hier rekening mee houdt, is er weinig aan de hand. Als je zoveel mogelijk zon wilt zien, is de beste reistijd voor Indonesië van juni tot en met oktober. Ook in de maanden ervoor en erna is het altijd warm.

Reizen in het regenseizoen in Indonesië

Bij het regenseizoen denk je wellicht aan hele dagen regen, waarin je de hele dag binnen moet zitten. Dit in Zuidoost-Azië zelden het geval. De regen die valt komt vaak aan het einde van de middag, in de vorm van een korte, maar heftige tropische regenbui. Tijdens deze regenbui moet je echt wel even binnen schuilen. De rest van de dag kun je over het algemeen echter prima van alles ondernemen. Als je de activiteiten om de buiten heen plant valt hier dus goed mee te leven. Reizen in het regenseizoen kent daarnaast ook een aantal voordelen, hieronder benoemen we deze voordelen en nadelen van het reizen tijdens deze periode.

Voordelen reizen in het regenseizoen:

  • Het is rustiger. Er zijn minder toeristen bij de bezienswaardigheden, de stranden liggen minder vol en je hoeft je minder druk te maken dat de accommodatie vol zit.
  • Het is goedkoper. Met name hotelovernachtingen zijn aanzienlijk goedkoper tijdens het regenseizoen. Ook voor binnenlandse vluchten betaal je over het algemeen minder.
  • De natuur is mooier. Met name aan het einde van het droge seizoen kan de natuur wat kaal en dor zijn. Als er meer regen valt wordt de natuur weer mooi groen. Ook de watervallen zijn in het regenseizoen het spectaculairst.

Nadelen reizen in het regenseizoen:

    • Meestal valt de regen dus in het einde van middag, maar het kan voorkomen dat je eens een dag hebt dat het de hele dag minder weer is. Door bijvoorbeeld wat tijd doorbrengen in een winkelcentrum, een boekje lezen in een gezellige koffiezaak of een museum bezoeken los je dit probleem ook makkelijk op.
    • In sommige bestemmingen kunnen accommodaties of restaurants dicht zijn. Omdat er minder bezoekers zijn kunnen de eigenaren besluiten om tijdens die periode zelf op vakantie te gaan.
    • Er kunnen overstromingen voorkomen. Het komt echter zelden voor dat je hier echt last van hebt.

Reisgids Indonesië

Lees verder over Indonesië