Nusa Penida

Nusa Penida

Vlakbij de kust van het populaire Bali vind je de Nusa eilanden: het kleine Nusa Lembongan en het grotere Nusa Penida. Waar je op Lembongan overrompeld wordt door toerisme, is hier op Penida weinig van te merken. Dit onbekende paradijs ten oosten van Bali is met haar het ruige binnenland, de indrukwekkende kliffen en prachtige viewpoints heerlijk vertoeven.

Over Nusa Penida

Nusa Penida wordt gekenmerkt door de ongerepte natuur en haar authentieke karakter. Toerisme is in opkomst, maar is nog ver weg in vergelijking met eilanden als Gili Trawangan en Bali. De locals zijn daarom nog erg vriendelijk tegen jou als toerist. Het aanbod van restaurants en accommodaties viel wat tegen, maar het toenemende toerisme zijn de mogelijkheden voor reizigers steeds beter. Je bent op het eiland ongeveer twee tot drie dagen sowieso wel zoet. Pinnen op Nusa Penida werkt vrijwel nooit. Met je creditcard pinnen in plaats van je bankpas zorgt voor meer kosten, dus vermijd dat door voldoende cash al mee te nemen.


Nusa Penida


Bezienswaardigheden Nusa Penida

Nusa Penida kent een paar unieke plekken en uitzichtpunten, die zeker in trek zijn bij natuurliefhebbers en fotografen. Zo vind je op het eiland het fotogenieke Karang Dawa Viewpoint, bij Keling King Beach. Je kunt vanaf dit viewpoint met een steile, wankelende en doodenge trap naar beneden, waar de hoge golven van Keling King Beach op je zitten te wachten. De klim naar beneden duurt ongeveer een uur, maar je wordt beloond met een enorme rotspartij en een wilde zee. Een andere bezienswaardigheid is Angel’s Billabong Beach. Wanneer het eb is en de zee zich terugtrekt, ontstaat hier een natuurlijke infinity pool. Het groenblauwe water is een aantrekkelijke manier om even af te koelen. Vanaf Billabong Beach loop je in zo’n vijf minuten naar Broken Beach. Ook dit is een geliefd plekje onder fotografen. Let er wel op dat de weg naar Billabong Beach en Broken Beach ontzettend slecht is. Ga voor jezelf dus na of de tocht erheen de moeite waard is. Wil je de bezienswaardigheden niet missen, dan geven we je als tip om op tijd te komen, om de andere toeristen voor te zijn.

Zee en strand

Op Nusa Penida vind je prachtige witte stranden en helderblauw water. Goed bereikbare stranden zijn Atuh Beach en Crystal Bay. Bij de laatstgenoemde kun je ook een tour boeken om met Manta’s te zwemmen: een werkelijk waar geweldige ervaring! Maar let er wel op dat het boeken van een snorkeltour op Crystal Bay vele malen duurder is dan wanneer je de tour boekt vanaf Nusa Lembongan. Wel kun je vanaf Crystal Bay zo het water inlopen met je snorkelset, en na een paar minuten zwemmen een prachtige onderwaterwereld verkennen. Het koraal is nog mooi en vooral de verscheidenheid aan vissen is gaaf om te zien. Ook heeft Penida verschillende plekken waar je tussen de zeldzame Mola Mola’s (maanvissen) kunt duiken. De beste tijd om een Mola Mola tegen te komen is in de maanden augustus, september en oktober. Informeer hierover bij een van de duikscholen.


Nusa Penida


Vervoer op Nusa Penida

De meeste backpackers huren een scooter om het eiland te verkennen. Hiervoor kun je vaak gewoon terecht bij je hotel en je betaalt er zo’n €5 per dag voor. Nusa Penida staat bekend om de slechte infrastructuur. De wegen zitten vol met gaten, waarbij je ook niet raar moet opkijken als de geasfalteerde weg ineens stopt en overgaat in een zandweg met keien. Houd hier rekening mee, want bezienswaardigheden lijken op de kaart dan wel dichtbij elkaar, maar grote delen van de weg rijd je op een heel langzaam tempo. Wil je liever gereden worden in plaats van de slechte weg te trotseren, boek dan via je hotel een tour. Hierdoor heb je minder vrijheid, maar wellicht is het voor jou comfortabeler dan op de scooter.

Eten en drinken

Tot enkele jaren geleden waren er nauwelijks restaurants en bars op Nusa Penida gelegen. Dit is tegenwoordig wel anders. Er zijn steeds meer hippe restaurants die zich op het toenemende aantal toeristen richt. Ook zijn er een aantal fantastische warungs op het eiland te vinden. In de avond kun je terecht in een van de leuke bars, welke voornamelijk aan de noordkust gevestigd zijn.

Dit zijn onze favoriete restaurants op Nusa Penida:

Naam Eten Aanbod Prijs
Warung Forest Lekker, lokaal eten van een vriendelijke eigenaar
Vegan Soul Kitchen Heerlijk vegan eten, super voor ontbijt of lunch
Penida Colada Beach Bar Een populair restaurant aan het strand met westers eten €€
Ogix Warung Lekker eten met een fantastisch uitzicht
Secret Penida Cafe Een hip, westers restaurant met lekker eten

Mantaroggen


Overnachten op Nusa Penida

Aangezien toerisme enkel nog in opkomst is, zijn het aantal hotels en restaurants op Nusa Penida beperkt. De meeste accommodaties vind je in het noorden van het eiland, rond het dorpje Toyapakeh. Dit is ook het plaatsje waar de boot arriveert. Vanuit hier kun je ook goed de bezienswaardigheden van het eiland verkennen. De afgelopen jaren zijn er wel een aantal leuke hostels bijgebouwd op het eiland. In onze Reisgids Indonesië staan de leukste hostels van Nusa Penida vermeld.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Vanaf Bali bereik je het eiland het makkelijkste vanaf Sanur. Ding af bij het kopen van je ticket in de haven. Met de speedboot vaar je dan in ongeveer 35 minuten naar Penida. Kom je meer vanuit het oosten van Bali, kies dan als vertrekpunt Padangbai. Hier heb je de keuze tussen een ferry of speedboot. De meeste boten gaan in de ochtend. Vanaf Nusa Lembongan is het slechts een minuut of tien met de boot. Lees ook ons artikel over reizen van Nusa Lembongan naar Nusa Penida.

Ons oordeel
8/10

Nusa Penida behoort absoluut tot de leukste eilanden van deze regio. Als je de gebaande paden op Bali wilt verlaten is dit een uitstekende keuze.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal