Banda Aceh

Banda Aceh

Gelegen op het noordelijkste puntje van Sumatra heette deze kustplaats vroeger Kota Radja. Tot 2004 was de regio onveilig vanwege een burgeroorlog. Daarnaast werd de stad in 2004 voor 60% weggevaagd door de tsunami. En nog een interessant feitje voor ons Nederlanders: rond 1900 woedde er een hevige koloniale oorlog tussen de Atjese sultans en het Nederlandse koloniale bestuur en waar de Nederlanders complete dorpen van de kaart veegden. Klinkt gezellig? Niet echt, maar het is er nu, heden ten dage, wel gezellig om te vertoeven. We troffen er de aardigste mensen van het land.

Over Banda Aceh

Veel reizigers komen naar Banda Aceh om direct door te gaan naar Pulau Weh. Toch heeft de stad een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om er even te blijven hangen. De provincie Aceh is de enige provincie van Indonesië waar de strenge islamitische shariawetgeving geldt.  Wanneer we denken aan de sharia, denken we aan extreme moslims die homo’s en overspelige vrouwen stenigen. Officieel kan dat volgens de wetgeving die sinds 2001 zijn intrede deed, vanwege het recht van Aceh om zichzelf te kunnen besturen. Publieke geseling heeft zich voorgedaan. Een alledaags tafereel is het zeker niet. De Atjese vrouwen lopen met hoofddoekjes, maar jij als westerse vrouw hoeft dat niet. Wel wordt het gewaardeerd als je de knieën en schouders bedekt. Eigenlijk net als in andere moslimgebieden van Indonesië.


banda aceh

De fraaie Baiturrahman Moskee


Bezienswaardigheden in Banda Aceh

De ontzagwekkende Baiturrahman Moskee bestond origineel sinds de twaalfde eeuw. Eind negentiende eeuw staken de Nederlanders hem in brand, maar herbouwden hem wel. In wezen bezoek je dus een Nederlandse moskee. Draag wel passende kleding: lange broek en bedekte schouders.

Op 26 december 2004 sloeg de Tsunami genadeloos toe. Een groot deel van Banda Aceh werd door de zee overspoeld en verwoest, talloze levens gingen verloren. In het Tsunamimuseum maak je op indrukwekkende wijze kennis met het verloop van deze natuurramp en hoe de stad zich daarna heeft hersteld.

Pal naast het museum tref je de Militaire Erebegraafplaats Peutjut. Hier liggen gesneuvelde Nederlandse militairen die vielen tijdens de Atjehoorlog (1873-1914). Deze graven worden met Nederlandse steun keurig onderhouden. Veel bezoekers kent het kerkhof niet, maar de Indonesische familie die de plaats onderhoudt, is uiterst verheugd als er mensen langskomen. Helemaal als ze uit Nederland komen! Wij werden door hen heel gastvrij ontvangen, we kregen een maaltijd aangeboden. En boos, rancuneus, om wat onze voorouders hier hebben uitgespookt? Wel nee, de Indonesiërs kijken liever vooruit.


Banda Aceh

Het indrukwekkende Tsunamimuseum


Vervoer in Banda Aceh

De meeste toeristen verplaatsen zich met een taxi door de stad. Bijvoorbeeld om van het vliegveld naar het centrum te reizen. Gebruik de app Grab om de rit gemakkelijker en goedkoper te maken. Ook rijden er labi-labi rond, een lokale openbare minibus waarbij je voor korte ritjes kunt meerijden.

Overnachten in Banda Aceh

Er zijn geen hostels in deze stad te vinden, wel een aantal hotels en guest houses. Deze zijn redelijk prijzig voor Indonesische begrippen. Vooraf boeken is verstandig. Veel toeristen ontvangt de plaats niet, maar er zijn daarom ook niet veel accommodaties. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Via Kuala Lumpur kun je op Banda Atjeh vliegen. Er zijn ook binnenlandse vluchten vanuit Medan en Jakarta. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Vanuit Medan kun je de bus pakken. Het is een langdurige rit van dertien uur. De vliegtickets zijn echter goedkoop, dus een binnenlandse vlucht is vaak de betere optie.

Ons oordeel:
6/10

Banda Aceh dient als doorvoerhaven naar het surf- en duikeiland Palau Weh. Het is daarom zeker de moeite waard er een dagje te blijven voor het indrukwekkende tsunamimuseum, de Nederlandse begraafplaats en het lekkere eten. Houd het op een dag of twee.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.