Padang

Padang

Wie denkt dat zuidelijker van Lake Toba niets meer te vinden is op Sumatra, zit er naast. Hier is Padang. Gelegen in West-Sumatra. Van oudsher een koloniale havenstad. Nu een interessante mix van natuur én cultuur.

De stad

Er wonen zo’n driekwart miljoen inwoners in Padang. Het merendeel behoort tot de Minangkabau, een van oorsprong Maleis volk dat afgekort de Minang wordt genoemd. Hun architectuur is uniek en te herkennen aan de boogvormige, puntige daken. De Minang zijn overwegend moslims. De stad is vrij conservatief dus aan de dames het verzoek schouders en knieën te bedekken om ongewenste aandacht te voorkomen.


Padang


Typisch Padang

Padang kent een ‘old town’ waar de Nederlandse koloniale architectuur te bezichtigen is. Dit ligt aan de Muara-rivier. De rivier ligt tegenwoordig vol met kleurrijke bootjes. De prachtige Sitti Nurbaya-brug maakt ‘s nachts met al zijn mooie en sfeervolle lichtjes het feest compleet. Naast de Minang is een minderheid van de bevolking van de stad Chinees. Padang kent een eigen ‘Chinatown’ met de See Hien Kiong-tempel. Het zal ongetwijfeld niet de eerste tempel die je tijdens je reis door Azië bent tegengekomen. Deze is van Chinese origine.

De keuken van Padang (masakan Padang) is een bijzondere en is inmiddels door het hele land verspreid. Je gaat zitten en krijgt diverse kleine gerechten geserveerd. Waarvan je eet, reken je af. De rest wordt meegenomen. Alle gerechten kennen de vaste elementen: gulai (curry), lado (chilipeper) en bareh (rijst). Met invloeden uit India en het Midden-Oosten maakt het een unieke cuisine.

Strand

Aan de rand van de stad zijn verschillende stranden te vinden. Verwacht geen badplaatsen waar je kunt zonnen. Zoals gezegd overheerst een conservatieve moslimcultuur en zullen veel mensen bij het zien van westerse, schaars geklede strandgangers not amused zijn. Voor het echte zon, zee, strand moet je op Bali zijn. De stranden zijn bovendien niet zo mooi dat je echt de behoefte hebt om hier te gaan liggen. Toch zijn de stranden wel leuk om te bezoeken om even uit te waaien, of om aan het einde van de middag de zonsondergang te bekijken.


Padang


Doorreizen naar de Mentawai eilanden

De Mentawai eilanden is een van de mooiste bestemmingen van Sumatra. De fijne sfeer, de authenticiteit en de mooie landschap maken dit een geweldige bestemming. Veel reizigers bezoeken Padang om dat je vanuit hier naar deze eilanden toe reist, gelegen net buiten de kust. We raden zeker aan om dit te doen als het in je schema past.

Vervoer in Padang

Typerend zijn de Angkots, de minibusjes, die over de prominente straten heen en weer rijden. In Padang zijn ze op de meest uiteenlopende wijze versierd. Steek je hand uit, ze stoppen, jij stapt in en je geeft aan wanneer je wilt uitstappen. Dit voor ongeveer Rp 5.000 (omgerekend ongeveer €0,40). Let op dat tijdens spitsuur de drukte op de wegen enorm toeneemt, wat leidt tot hectische verkeerssituaties en overvolle busjes. Vol kennen ze niet in Indonesië. Er is altijd wel ruimte voor één iemand extra. Een makkelijkere, comfortabelere, maar ook duurdere optie is de reguliere taxi.


Padang


Overnachten in Padang

Voor zes tot acht euro zijn er uitstekende homestays en guest houses te vinden. Het is raadzaam om op tijd te boeken. Hoewel Padang minder toeristisch is, zijn de accommodaties ook kleiner en dus sneller vol. Let er bij het boeken op, dat je Padang niet verwart met Padang Padang en Padang Bai. Die bestemmingen liggen op Bali. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Vanuit Jakarta of Medan kun je naar Padang vliegen. Binnenlandse vluchten zijn goed betaalbaar. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Vanuit Medan of vanaf Lake Toba kun je de bus pakken. Deze lange afstand op niet al te fijne wegen raden we niet aan, het vliegtuig is vaak de betere optie.

Ons oordeel:
6/10

In Padang is niet bizar veel te beleven. Door de bijzondere keuken en leuke guest houses is het zeker een plek waar je wat langer kunt blijven hangen voordat je verder trekt naar andere bestemmingen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.