Padang

Padang

Wie denkt dat zuidelijker van Lake Toba niets meer te vinden is op Sumatra, zit er naast. Hier is Padang. Gelegen in West-Sumatra. Van oudsher een koloniale havenstad. Nu een interessante mix van natuur én cultuur.

De stad

Er wonen zo’n driekwart miljoen inwoners in Padang. Het merendeel behoort tot de Minangkabau, een van oorsprong Maleis volk dat afgekort de Minang wordt genoemd. Hun architectuur is uniek en te herkennen aan de boogvormige, puntige daken. De Minang zijn overwegend moslims. De stad is vrij conservatief dus aan de dames het verzoek schouders en knieën te bedekken om ongewenste aandacht te voorkomen. Typerend zijn de Angkots, de minibusjes, die over de prominente straten heen en weer rijden. In Padang zijn ze op de meest uiteenlopende wijze versierd. Steek je hand uit, ze stoppen, jij stapt in en je geeft aan wanneer je wilt uitstappen. Dit voor ongeveer Rp 5.000 (omgerekend ongeveer €0,40). Let op dat tijdens spitsuur de drukte op de wegen enorm toeneemt, wat leidt tot hectische verkeerssituaties en overvolle busjes. Vol kennen ze niet in Indonesië. Er is altijd wel ruimte voor één iemand extra.


Padang


Typisch Padang

Padang kent een ‘old town’ waar de Nederlandse koloniale architectuur te bezichtigen is. Dit ligt aan de Muara-rivier. De rivier ligt tegenwoordig vol met kleurrijke bootjes. De prachtige Sitti Nurbaya-brug maakt ‘s nachts met al zijn mooie en sfeervolle lichtjes het feest compleet. Naast de Minang is een minderheid van de bevolking van de stad Chinees. Padang kent een eigen ‘Chinatown’ met de See Hien Kiong-tempel. Het zal ongetwijfeld niet de eerste tempel die je tijdens je reis door Azië bent tegengekomen. Deze is van Chinese origine. Aan de rand van de stad zijn verschillende stranden te vinden. Verwacht geen badplaatsen waar je kunt zonnen. Zoals gezegd overheerst een conservatieve moslimcultuur en zullen veel mensen bij het zien van westerse, schaars geklede strandgangers not amused zijn. Voor het echte zon, zee, strand moet je op Bali zijn.

De keuken van Padang (masakan Padang) is een bijzondere en is inmiddels door het hele land verspreid. Je gaat zitten en krijgt diverse kleine gerechten geserveerd. Waarvan je eet, reken je af. De rest wordt meegenomen. Alle gerechten kennen de vaste elementen: gulai (curry), lado (chilipeper) en bareh (rijst). Met invloeden uit India en het Midden-Oosten maakt het een unieke cuisine.

Overnachten in Padang

Voor zes tot acht euro zijn er uitstekende homestays en guest houses te vinden. Het is raadzaam om op tijd te boeken. Hoewel Padang minder toeristisch is, zijn de accommodaties ook kleiner en dus sneller vol. Let er bij het boeken op, dat je Padang niet verwart met Padang Padang en Padang Bai. Die bestemmingen liggen op Bali. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.


Padang


Hoe kom ik er?

Vanuit Jakarta of Medan kun je naar Padang vliegen. Binnenlandse vluchten zijn goed betaalbaar. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Vanuit Medan of vanaf Lake Toba kun je de bus pakken. Deze lange afstand op niet al te fijne wegen, raden we niet aan, het vliegtuig is vaak de betere optie.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal