Lake Toba

Lake Toba

Lake Toba (of Danau Toba, of het Tobameer) was een lange tijd een echte feestbestemming onder backpackers, met taferelen die lijken op het bekende Koh Phangan in Thailand. Deze status is het nu al een tijd kwijt. Sterker nog, het is nu juist een hele rustige bestemming geworden, met een hele relaxte sfeer. Lake Toba is ontstaan na een vulkaanuitbarsting. Deze was zo sterk, dat er een gigantisch meer is gevormd. Niet alleen qua oppervlakte, maar ook de diepte is enorm. Met een diepte van 450 meter is dit het diepste meer ter wereld. Midden op het meer ligt het eiland Samosir. Op dit leuke eiland overnacht je en hier onderneem je de meeste activiteiten.

Lake Toba

Het meer zelf is dus gigantisch en dankzij de groene, bergachtige omgeving ook erg fraai om te zien. Een uitkijkpunt opzoeken om mooie foto’s van Lake Toba te bezoeken is daardoor absoluut een must do. Verder valt er op het meer zelf niet heel veel te beleven. Je kunt op sommige plekken wel zwemmen. Vanwege de ligging in de bergen is hier echter sowieso al wat frisser dan andere plekken op Sumatra.


lake toba


Lake Toba


Samosir

Je overnacht dus op het eiland Samosir. De meeste voorzieningen zijn te vinden in het dorpje met de leuke naam Tuk Tuk. Vanuit hier kun je verschillende bezienswaardigheden bekijken. Bezoek zeker het graf van koning Sidabutar en het voormalige koningsdorp Ambarita. Beide liggen op zo’n vijf kilometer van Tuk Tuk. Huur een scooter om op eigen houtje hiernaartoe te rijden. Sowieso is het verkennen van Samosir per scooter erg leuk om te doen. Je kunt een mooi rondje om het eiland maken, waarbij je veel rijstvelden en meer moois tegenkomt.

Batak

De Batak stammen zijn een grote bevolkingsgroep op het noorden van Sumatra, met 6 miljoen mensen zijn ze nog altijd goed vertegenwoordigd in deze regio. Ook rondom Lake Toba is dit het geval. Op Samosir zijn er meerdere Batak dorpen te vinden, met hun bijzondere huizen. Het is zeker leuk om een paar van deze huizen van dichtbij te bekijken, maar als je met de scooter rondrijdt kom je ze hoogstwaarschijnlijk al tegen.


Lake Toba


Vervoer rondom Lake Toba

Er zijn geen taxi’s of een vorm van openbaar vervoer aanwezig rondom Tuk Tuk. Binnen het dorp kun je veel afstanden wel lopend afleggen. Als de afstanden te groot worden kun je het beste een scooter huren. Dit is sowieso een leuke manier om het eiland te verkennen.

Overnachten op Samosir

Er zijn meerdere locaties op Samosir waar je kunt overnachten, maar wij raden aan om in Tuk Tuk te verblijven. Hier is de leukste sfeer, zijn de meeste backpackers en hier kom je waarschijnlijk ook aan. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Met de publieke bus rij je in vijf uur van Medan naar Parapat. Hier aangekomen pak je de ferry - deze gaat om het uur - naar Tuk Tuk op Samosir.

Een snellere optie is een minibusje, vanuit Medan doe je er dan vier uur over. Het kost je wel een paar euro extra. Rechtstreeks in Bukit Lawang een busje pakken kan ook, reken dan op zes uur rijden naar Parapat.

Ons oordeel
7/10

De prachtige omgeving maakt Lake Toba een leuke bestemming op Sumatra.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.