Mentawai eilanden

Mentawai eilanden

Voor de kust van West-Sumatra ligt de eilandengroep de Mentawai. De Mentawai bestaat uit vier bewoonde eilanden, waar slechts een kleine 65.000 mensen wonen. Op de Mentawai eilanden kun je ongerepte oerwouden vinden, helderblauw warm water, witte stranden en golven die tot de beste van de wereld behoren. Daarnaast kun je hier de unieke Mentawai stam bezoeken in de tropische regenwouden.

De Mentawai stam

Door het eeuwenlange geïsoleerde bestaan, tref je hier een oude cultuur aan die ooit representatief was voor heel Indonesië. Deze stam verblijft in de jungle en zij leven voornamelijk van het land. Zo verbouwen zij bananen, kokosnoten en andere vruchten. Daarnaast leven zij van de jacht op wilde dieren, en visvangst. De Mentawai stam, of ook wel Mentawi stam genoemd, staat bekend om hun tatoeages en geslepen tanden. Hun gehele lichaam is bedekt met tatoeages zoals, lijnen, stippen, planten en dierfiguren (bijvoorbeeld apen of herten). Verder scherpen zij hun tanden met een beitel voor esthetische redenen. Je kunt door middel van een trekking met een lokale gids deze stam bezoeken. Hierbij krijg je uitleg over de cultuur en de manier van leven van deze bevolking. Je kunt ook bij deze stam overnachten, en in een traditionele hut verblijven.


Mentawai Eilanden


Surfen

Sinds 1990 komen er surfers van over de hele wereld naar de Mentawai eilanden om de geweldige golven te ervaren. De Mentawai eilanden worden gezien als een van de meest consistente surfbestemmingen in de hele wereld. Het gehele jaar kun je hier grote golven vinden. Echter is de meest ideale tijd om te surfen tijdens het droog seizoen, dus vanaf eind maart tot begin november. Per eiland zijn er meerdere surf spots te vinden die variëren in intensiteit en kracht. Desondanks moet je zeker zijn van je surf skills, en bereid zijn om op hoge golven te surfen die breken op ondiep koraalrif. De beste manier om rond te komen en te surfen op de Mentawai is per boot, dit is duur maar je zult een fantastische tijd hebben. Naast surfen kun je hier ook fantastisch snorkelen, dus neem vooral je eigen snorkelset mee want daar kun je niets huren.

Voorbereiding

Voordat je naar de Mentawai eilanden gaat is het verstandig om het een en ander voor te bereiden, want op de eilanden is verder niets verkrijgbaar en je hebt er geen mobiel netwerk. Oftewel, de moderne wereld is hier heel ver weg! Wat je niet mag vergeten zijn malariapillen en DEET, omdat er zowel malaria als knokkelkoorts voorkomt op de eilanden.


Mentawai Eilanden


Mentawai Eilanden


Vervoer op de Mentawai eilanden

Om tussen de verschillende eilanden en bestemmingen op de eilanden te reizen kun je de boot gebruiken. Er zijn verschillende speedboten, veerboten en kleinere boten die tussen de interessantste bestemmingen varen. De meeste reizigers reizen hier nauwelijks lange afstanden over land.

Overnachten op de Mentawai eilanden

Het is moeilijk om budget vriendelijke accommodaties te vinden op de Mentawai eilanden. Op alle eilanden zijn er meerdere resorts te vinden. Met name op de eilanden Siberut en Pulau Masokut kun je een aantal mooie resorts vinden. Verder verblijven veel surfers op een charterboot, waarmee ze van surfspot tot surfspot varen. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Er is een internationaal vliegveld in Padang, West-Sumatra. Op Padang vliegen geen grote vliegtuigmaatschappijen, maar vanaf onder andere Kuala Lumpur of Jakarta kun je een rechtstreekse vlucht naar Padang boeken. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Voorheen kon je alleen een twaalf uur durende veerboot nemen die laat op de dag vanuit Padang vertrok en de volgende ochtend aankwam in Tua Pejat, vanaf waar je met de speedboot eventueel kon doorreizen naar je eiland naar keuze. Met het nieuwe Mentawai Fast reis je nu in drie tot zes uur naar de Mentawai eilanden. Je betaalt wel aanzienlijk meer; $40 ten opzichte van $15 voor de veerboot.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.